Sportas gyvai

CNN: karas Ukrainoje suteikė išskirtinę galimybę JAV žvalgybai, kuria ji tikrai pasinaudos

Rusijos invazija į Ukrainą suteikė JAV žvalgybos agentūroms retą progą užverbuoti Kremliaus vidinius darbuotojus, įsiutusius dėl karo eigos, rašo žiniasklaidos grupės CNN žurnalistai.
CŽA reklama verbuoja rusų agentus
CŽA reklama verbuoja rusų agentus / Stopkadras

Dabartinė verbavimo operacija toli gražu nėra valstybės paslaptis. Centrinė žvalgybos agentūra (CŽA) socialiniuose tinkluose skelbia vaizdo įrašus rusų kalba, kuriuose apeliuojama į nepatenkintų rusų, turinčių prieigą prie informacijos, kuri galėtų būti naudinga JAV, patriotizmą.

Šie įrašai apima išsamias instrukcijas potencialiems Rusijos informatoriams, kaip išvengti Rusijos saugumo tarnybų aptikimo naudojantis virtualiaisiais privačiais tinklais (VPN) ir „Tor“ interneto naršykle anonimiškai ir šifruotai susisiekti su agentūra vadinamajame tamsiajame internete.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV Centrinė žvalgybos agentūra (CŽA)
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV Centrinė žvalgybos agentūra (CŽA)

„Šis verslas susijęs su keitimusi informacija, kurią šnipas ar agentas suteiks mainais į tai, ko nori. Mums reikia žmonių, kurie turi tam tikrą supratimą apie vadovų prioritetus, ko jie siekia“, – sakė buvęs CŽA pareigūnas ir knygos „Maskva X“ autorius Davidas McCloskey.

„Nepasitenkinimas mums suteikia unikalią galimybę. Esame labai atviri bendradarbiavimui“, – CNN citavo pernai Jungtinėje Karalystėje kalbėjusį CŽA direktorių Williamą Burnsą.

CŽA vaizdo įrašas „buvo labai produktyvus“, teigė W.Burnsas balandžio 19 d. sakydamas kalbą Gudvino universitete Konektikute.

„Tai, švelniai tariant, labai supykdė mano kolegą iš Rusijos“, juokaudamas pastebėjo pareigūnas. Anksčiau Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas bandė išjuokti CŽA vaizdo įrašą, pabrėždamas, kad jie turėjo jį paskelbti „VKontakte“, o ne „X“, jei norėjo, kad jį žiūrėtų daugiau rusų.

Federalinis tyrimų biuras (FTB) pradėjo panašias pastangas verbuoti Rusijos vyriausybės šaltinius JAV, įskaitant socialinės žiniasklaidos skelbimų nukreipimą į telefonus, registruotus netoli Rusijos ambasados Vašingtone.

„Šis tiesioginis kreipimasis yra neįprastas metodas, tačiau jis gali pasirodyti veiksmingas siekiant pasiekti Rusiją, kur yra nedaug galimybių išreikšti savo nepasitenkinimą. Rusai, įsiutę dėl valstybės sankcionuotos korupcijos ir Kremliaus piktnaudžiavimo, negalėdami veikti atvirai, neturi kitos išeities, kaip tik ieškoti paramos iš išorės“, – sakė užsienyje dirbantis buvęs CŽA padalinio vadovas Douglasas Londonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius