Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

CNN: Ukraina Rusijoje sukūrė sabotažo agentų tinklą ir tiekia jiems dronus

Ukraina Rusijoje sukūrė agentų ir šalininkų, siekiančių vykdyti sabotažo operacijas prieš Rusijos objektus, tinklą ir pradėjo jiems teikti bepiločius orlaivius, kad jie galėtų rengti išpuolius, žiniasklaidos gigantui CNN tvirtino keli su Jungtinių Amerikos Valstijų žvalgybos informacija šiuo klausimu susipažinę asmenys.
Rusijos savanorių korpuso idėjinis lyderis Denisas Kapustinas
Rusijos savanorių korpuso idėjinis lyderis Denisas Kapustinas / „AFP“/„Scanpix“

JAV pareigūnai mano, kad šie proukrainietiškai nusiteikę agentai Rusijoje gegužės pradžioje surengė dronų ataką prieš Kremlių, paleisdami dronus iš Rusijos, o ne skraidindami juos iš Ukrainos į Maskvą.

Neaišku, ar kitos pastarosiomis dienomis įvykdytos bepiločių orlaivių atakos, įskaitant ataką prieš gyvenamąjį rajoną netoli Maskvos ir smūgį naftos perdirbimo gamykloms pietų Rusijoje, taip pat buvo surengtos iš Rusijos vidaus, ar jas surengė šis proukrainietiškų agentų tinklas.

Tačiau JAV pareigūnai mano, kad Ukraina Rusijoje sukūrė sabotažo kuopeles, kurias sudaro proukrainietiškų simpatijų turinti ir gerai apmokyta tokio pobūdžio karo veiksmų vykdytojų grupė.

Manoma, kad Ukraina aprūpino juos Ukrainoje pagamintais bepiločiais lėktuvais, o du JAV pareigūnai CNN sakė, kad nėra jokių įrodymų, jog kuris nors iš bepiločių lėktuvų smūgių buvo surengtas naudojant JAV suteiktus bepiločius lėktuvus.

Vienas Europos žvalgybos pareigūnas pažymėjo, kad Rusijos ir Ukrainos siena yra didžiulė ir labai sunkiai kontroliuojama, todėl ji labai tinkama kontrabandai gabenti, o tai, pasak pareigūno, ukrainiečiai darė didžiąją dešimtmečio dalį, kai kariavo su prorusiškomis pajėgomis.

„Taip pat reikia atsižvelgti į tai, kad tai yra periferinė Rusijos teritorija, – sakė pareigūnas. – Išgyvenimas yra visų problema, todėl grynieji pinigai daro stebuklus“.

Ukrainos saugumo tarnybos vadovo atstovas spaudai CNN prasitarė, kad paslaptingi sprogimai ir bepiločių lėktuvų smūgiai Rusijos teritorijoje tęsis.

„Mes komentuosime „medvilnės“ atvejus tik po mūsų pergalės“, – sakė jis. Cituodamas Saugumo tarnybos vadovą Vasilijų Maliuką, atstovas spaudai pridūrė, kad nepaisant to, „medvilnė“ degė, dega ir toliau degs“.

„Medvilnė“ yra žargoninis žodis, kurį ukrainiečiai vartoja reikšdami sprogimus, paprastai Rusijoje arba Rusijos okupuotose Ukrainos teritorijose. Jo kilmė siekia pirmąsias karo savaites ir kyla iš to, kad rusiškas žodis „smūgis“ yra labai panašus į ukrainietišką žodį „medvilnė“.

Pastaruosius metus Rusijos viduje nuolat vyko paslaptingi gaisrai ir sprogimai, nukreipti prieš naftos ir degalų sandėlius, geležinkelius, karinės įskaitos įstaigas, sandėlius ir vamzdynus. Tačiau pastarosiomis savaitėmis pareigūnai pastebėjo, kad šių išpuolių Rusijos teritorijoje padaugėjo, pradedant išpuoliu prieš Kremliaus pastatą. Atrodo, kad tai yra ukrainiečių daug mėnesių trukusių pastangų „kulminacija“, siekiant sukurti infrastruktūrą tokiems sabotažams, sakė vienas su žvalgybos informacija susipažinęs šaltinis.

„Jau keletą mėnesių kai kurie Ukrainos veikėjai gana nuosekliai siekia būti agresyvesni, – tvirtino anonimiškumo sąlygą norėjęs išlaikyti asmuo. – Ir neabejotinai buvo tam tikro noro aukštesniuose lygmenyse. Problema visada buvo jų gebėjimas tai padaryti“.

Ukrainos karinės žvalgybos vadas Kyrylo Budanovas nuolat siūlė vienus įžūliausių operacijų prieš Rusiją planų ir vertino simbolinius veiksmus, CNN sakė JAV pareigūnai.

Šių metų pradžioje internete nutekinti slapti Pentagono dokumentai atskleidė, kad CŽV ragino K.Budanovą „atidėti“ atakas prieš Rusiją jos įsiveržimo į Ukrainą metinių proga, rašė leidinys „Washington Post“.

K.Budanovas sutiko su CŽV prašymu, teigiama įslaptintuose dokumentuose. Tačiau vasario 28 d., praėjus vos kelioms dienoms po vienerių metų karo metinių, netoli Maskvos buvo pastebėti dronai.

„Pakomentuosiu tik tai, kad mes žudome rusus“, – praėjusį mėnesį „Yahoo News“ pareiškė K.Budanovas, paklaustas apie automobilyje padėtos bombos išpuolį, per kurį pernai Maskvos priemiestyje žuvo žymaus Rusijos politinio veikėjo duktė. JAV žvalgybos bendruomenė įvertino, kad tą operaciją sankcionavo Ukrainos vyriausybės elementai.

„Ir mes toliau žudysime rusus bet kurioje pasaulio vietoje, kol Ukraina visiškai nugalės“, – pridūrė karinės žvalgybos vadas.

Aukšti JAV pareigūnai viešai pasmerkė smūgius Rusijos viduje, įspėdami apie galimą karo eskalavimą. Tačiau privačiai kalbėdami su CNN, JAV ir Vakarų pareigūnai teigė manantys, kad tarpvalstybinės atakos yra protinga karinė strategija, galinti nukreipti Rusijos išteklius savo teritorijos apsaugai, nes Ukraina ruošiasi dideliam kontrpuolimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas