Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

CNN: Vakarai nebesitiki, kad iki šalčių Ukraina pasieks proveržį fronte

Ukrainos šalių-partnerių pareigūnai vis labiau supranta, kad jų pirminiai lūkesčiai dėl Ukrainos kontrpuolimo buvo nerealūs, tad jie nebesitiki didelės pažangos fronte iki rudens ir baiminasi Ukrainos kaltinimų, paskelbė žiniasklaidos grupė CNN.
Ukrainos karys prie Bachmuto
Ukrainos karys prie Bachmuto / „AP“/„Scanpix“

Praėjus dviems mėnesiams nuo oficialios ilgai laukto Ukrainos kontrpuolimo pradžios Vakarų pareigūnai kur kas blaiviau vertina Ukrainos kariuomenės pajėgumus atkovoti didelę teritoriją, CNN žurnalistams sakė keturi aukšto rango Jungtinių Valstijų ir kitų Vakarų šalių pareigūnai, susipažinę su naujausia žvalgybine informacija.

„Per kelias ateinančias savaites jie ketina patikrinti, ar yra galimybė padaryti tam tikrą pažangą. Tačiau tai, kad jie (ukrainiečiai) iš tikrųjų padarys pažangą, kuri pakeistų šio konflikto pusiausvyrą, manau, yra labai, labai mažai tikėtina“, – tvirtino vienas aukšto rango Vakarų diplomatas.

Vakarų diplomatas: jei jie tęs kovą kelias ateinančias savaites, bet per pastarąsias 7-8 savaites jie nesugebėjo padaryti didesnio proveržio, kokia tikimybė, kad staiga, turėdami labiau išsekusias pajėgas, jie jį padarys?

„Mūsų pranešimai yra blaivūs. Mums primenama, su kokiais iššūkiais jie susiduria“, – sakė Ilinojaus demokratas Mike'as Quigley, neseniai grįžęs iš darbo kelionės Europoje, kur susitiko su JAV kariuomenės vadais, apmokančiais Ukrainos šarvuotąsias pajėgas.

„Tai sunkiausias karo momentas“, – pridūrė jis.

Pagrindinis iššūkis Ukrainos kariams tebėra pralaužti daugiasluoksnes Rusijos gynybines linijas šalies rytuose ir pietuose, kurias nuklojusios dešimtys tūkstančių minų ir išraizgęs platus tranšėjų tinklas.

Pasak CNN, Ukrainos kariai ten patyrė „stulbinamų nuostolių“, todėl Ukrainos vadovybė buvo priversta sulaikyti kai kuriuos dalinius, kad jie persigrupuotų ir sumažintų nuostolius.

„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos kariai prie Bachmuto
„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos kariai prie Bachmuto

„Rusai turi kelias gynybos linijas, ir jie (Ukrainos kariai) iš tikrųjų neperžengė pirmosios linijos. Net jei jie tęs kovą kelias ateinančias savaites, bet per pastarąsias 7-8 savaites jie nesugebėjo padaryti didesnio proveržio, kokia tikimybė, kad staiga, turėdami labiau išsekusias pajėgas, jie jį padarys? Sąlygos yra labai sudėtingos“, – komentavo diplomatas.

Su CNN žurnalistais bendravęs JAV pareigūnas pažymėjo, kad Jungtinės Valstijos pripažįsta sunkumus, su kuriais susiduria Ukrainos pajėgos, tačiau tebeturi vilties, kad galima pasiekti pažangos.

„Visi pripažįstame, kad tai vyksta sunkiau ir lėčiau, nei kas nors norėtų, įskaitant ukrainiečius, tačiau vis dar tikime, kad yra laiko ir erdvės jiems padaryti pažangą“, – tvirtino valdžios atstovas.

Tačiau dauguma pareigūnų CNN teigė, kad artėjantis ruduo, kai, kaip tikimasi, pablogės oro ir kovos sąlygos, suteikia Ukrainos pajėgoms nedaug laiko padaryti pažangą.

Diplomatas: problema, žinoma, yra ta, kad ukrainiečiai ieškos, ką kaltinti, ir tada kaltins mus.

Manoma, kad lėta pažanga atskleidžia sunkumus, kylančius pertvarkant Ukrainos karius į jungtinius mechanizuotus kovinius dalinius, kurie dažnu atveju teturėjo tik aštuonias savaites išmokti dirbti su tankais ir kitomis Vakarų tiekiamomis naujomis ginklų sistemomis.

Aukšto rango JAV karinis pareigūnas įvardino pažangos trūkumą vietoje kaip vieną iš priežasčių, kodėl Ukrainos pajėgos dažniau smogia Rusijos teritorijoje, „bandydamos parodyti Rusijos pažeidžiamumą“.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos karys prie Avdijivkos
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos karys prie Avdijivkos

CNN pažymėjo, kad naujausi vertinimai gerokai skiriasi nuo partnerių optimizmo kontrpuolimo pradžioje.

Situaciją komentavę pareigūnai sakė, kad turėti lūkesčiai buvo „nerealistiški“ ir dabar prisideda prie kai kurių Vakarų šalių spaudimo Ukrainai pradėti taikos derybas, įskaitant teritorinių nuolaidų svarstymą.

„Vladimiras Putinas to ir laukia. Jis gali paaukoti kūnus ir laimėti laiko“, – pabrėžė M.Quigley.

Kai kurie pareigūnai baiminasi, kad didėjantis atotrūkis tarp lūkesčių ir rezultatų sukels „kaltinimų žaidimą“ tarp Ukrainos pareigūnų ir juos remiančių Vakarų šalių, o tai gali įžiebti nesutarimus Aljanse, kuris, praėjus beveik dvejiems metams nuo karo pradžios, iš esmės liko nepakitęs.

„Problema, žinoma, yra ta, kad ukrainiečiai ieškos, ką kaltinti, ir tada kaltins mus“, – pareiškė vienas iš Vakarų diplomatų.

„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos karys prie Bachmuto
„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos karys prie Bachmuto

Liepos mėnesį Aspeno mieste vykusio saugumo forumo metu Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis nurodė, kad lėtas ginklų tiekimas iš Vakarų yra silpnos Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pažangos priežastis.

„Mes planavome pradėti (kontrpuolimą) pavasarį, bet to nepadarėme. Nes, atvirai kalbant, neturime pakankamai šaudmenų ir ginklų, taip pat neturime pakankamai tinkamai parengtų brigadų. Turiu omenyje tinkamai apmokytų naudotis šiais ginklais“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas