Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 12 21 /2022 12 22

Po susitikimo Baltuosiuose rūmuose J.Bidenas davė pažadą Ukrainai, V.Zelenskis kalbėjo apie taikos kainą

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį atvyko į Vašingtoną. Tai pirmoji V.Zelenskio kelionė į užsienį nuo Rusijos invazijos pradžios šių metų vasarį.

Suprasti akimirksniu

  • JAV prezidentas J.Bidenas ir Ukrainos prezidentas V.Zelenskis aptarė V.Zelenskio vizitą į Vašingtoną, kai gruodžio 11 d. kalbėjosi telefonu. Baltieji rūmai praėjusį trečiadienį, gruodžio 14 d., oficialiai pakvietė prezidentą V.Zelenskį atvykti šį trečiadienį, gruodžio 21 d.
  • JAV karinis lėktuvas, kuriuo į JAV atskrido ukrainiečių prezidentas, nusileido netoli JAV sostinės esančioje Andrewso oro pajėgų bazėje. Saugumo sumetimais kelionė buvo organizuota slaptai
  • JAV prezidentas Joe Bidenas pažadėjo, kad Jungtinės Valstijos „ir toliau stiprins Ukrainos gebėjimą gintis, ypač oro gynybos srityje“
  • „Mes iš tikrųjų kovojame už mūsų bendrą pergalę prieš šią tironiją, kuri yra tikrasis gyvenimas, ir mes laimėsime“, – sakė V.Zelenskis po dvišalio susitikimo su JAV prezidentu
  • „Esu Vašingtone, kad padėkočiau Amerikos žmonėms, prezidentui ir Kongresui už labai reikalingą paramą. Taip pat tęsti bendradarbiavimą siekiant priartinti mūsų pergalę“, – prieš susitikimą su J.Bidenu skelbė V.Zelenskis

JAV karinis lėktuvas, kuriuo į JAV atskrido ukrainiečių prezidentas, nusileido netoli JAV sostinės esančioje Andrewso oro pajėgų bazėje. Saugumo sumetimais kelionė buvo organizuota slaptai.

Ukrainos lyderis Baltuosiuose rūmuose susitiko su JAV prezidentu Joe Bidenu, o vėliau sakys kalbą Kongrese.

V.Zelenskiui atvykus į Vašingtoną, Jungtinės Valstijos paskelbė apie dar vieną 1,85 mlrd. JAV dolerių (1,74 mlrd. eurų) vertės pagalbos Ukrainai paketą iš biudžete anksčiau numatytų lėšų. Į šį paketą pirmą kartą įtraukta pažangios oro gynybos sistemos „Patriot“ baterija, gebanti numušti sparnuotąsias raketas ir trumpojo nuotolio balistines raketas.

Ukrainos oro gynybos sistemos atlieka itin svarbų vaidmenį ginant šalį nuo Rusijos smūgių ir neleidžiant Maskvos pajėgoms įgyti oro erdvės kontrolės.

Bendroje spaudos konferencijoje Baltuosiuose rūmuose J. Bidenas sakė, kad „Amerikos žmonėms ir pasauliui svarbu tiesiogiai iš Jūsų, pone Prezidente, išgirsti apie Ukrainos kovą ir būtinybę ir toliau būti išvien 2023-iaisiais“.

V.Zelenskis, atvykęs pirmos savo užsienio kelionės nuo karo pradžios, savo ruožtu padėkojo JAV už pagalbą.

„Per 300 dienų pradėjome išties naują Ukrainos ir Jungtinių Valstijų santykių etapą. Pasiekėme tikros, prasmės kupinos sąjungos lygį“, – sakė jis.

Prezidentas patvirtino, kad Ukrainai bus perduotos oro gynybos sistemos „Patriot“:

„Tai svarbus žingsnis kuriant Ukrainos oro skydą“, – pabrėžė jis.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

V.Zelenskis dėkojo už paramą

00:02 Atnaujinta 00:23

Savo pasisakyme Ukrainos prezidentas išreiškė padėką JAV prezidentui.

„Esu dėkingas prezidentui J.Bidenui...[už tai, kad suvienijo partnerius pasaulio pietuose“, – sakė Ukrainos prezidentas ir pridūrė, kad tikisi „gerų“ susitikimų su Kongreso nariais dėl jų paramos.

„Prezidentas J.Bidenas paskelbė apie naują paramos gynybai paketą – apie 2 mlrd. dolerių, o stipriausias šio paketo elementas – raketų sistemos „Patriot“, kurios labai sustiprins mūsų priešlėktuvinę gynybą ir sukurs saugią oro erdvę Ukrainai“, – sakė V.Zelenskis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

„Aptarėme pasipriešinimo bet kokiam terorui iš Rusijos klausimus, jų vykdomą mūsų energetikos infrastruktūros naikinimą. Mums reikia išgyventi šią žiemą... Mums tai yra labai svarbus humanitarinis klausimas. Aptarėme sankcijas ir teisinį spaudimą teroristinei šaliai Rusijai“, – toliau kalbėjo V.Zelenskis.

„Man, kaip prezidentui, teisinga taika – tai jokių kompromisų su mano šalies suverenitetu, laisve ir teritoriniu vientisumu, visų Rusijos agresijos padarytų nuostolių atlyginimas“, – sakė V.Zelenskis, atsakydamas į klausimą, kaip jis įsivaizduoja taiką Ukrainoje.

„Kaip tėvas, norėčiau pabrėžti, kiek tėvų neteko savo sūnų ir dukterų fronte, tad kas jiems yra teisinga taika?“ – pridūrė jis.

Ukrainos prezidentas pareiškė, kad jo šalis kartu su tais, kurie remia Ukrainą, kovoja už „pergalę prieš šią tironiją“.

„Mes iš tikrųjų kovojame už mūsų bendrą pergalę prieš šią tironiją, kuri yra tikrasis gyvenimas, ir mes laimėsime“, – sakė jis po dvišalio susitikimo su JAV prezidentu.

„Aš tikrai noriu laimėti kartu“, – sakė V.Zelenskis, o vėliau pridūrė: „Nenoriu, atsiprašau, esu įsitikinęs.“

J.Bidenas: jūs niekada neliksite vieni

23:50 Atnaujinta 00:35

J.Bidenas pradėjo pasisakymą sakydamas, kad jam didelė garbė pasveikinti savo kolegą iš Ukrainos vėl atvykus į Baltuosius rūmus.

Jis sakė, kad jie artimai bendrauja nuo pat karo pradžios, bet buvo „ypač gera“ susitikti asmeniškai ir „pažvelgti vienas kitam į akis“.

JAV prezidentas sakė, kad susitikimas įvyko Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui „eskaluojant savo brutalius išpuolius“ prieš Ukrainą. 

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Joe Bidenas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Joe Bidenas

Jis pabrėžė, kad 2023 m. JAV ir Ukraina turi ir toliau laikytis kartu. 

„Jūs niekada neliksite vieni“, – kreipdamasis į Ukrainos žmones bendroje spaudos konferencijoje su Volodymyru Zelenskiu sakė JAV prezidentas Joe Bidenas.

„Ukrainos kova yra kažko daug didesnio dalis“, – pridūrė jis.

„Nuo pat pradžių Jungtinės Valstijos telkė partnerius ir sąjungininkus visame pasaulyje, kad tvirtai palaikytų Ukrainą... Daugiau nei 50 valstybių skyrė daugiau nei 2 000 tankų ir kitų transporto priemonių“, – tęsė savo pasisakymą JAV prezidentas.

„Jungtinės Valstijos didžiuojasi galėdamos priimti daugiau kaip 221 000 prieglobsčio ieškančių ukrainiečių“, – sakė J.Bidenas ir pridūrė, kad bus skirta 374 mln. dolerių humanitarinės pagalbos ukrainiečiams.

„Amerikos žmonės yra su jumis kiekviename žingsnyje... mes būsime su jumis tiek, kiek reikės“, – sakė J.Bidenas ir pridūrė: „Neabejoju, kad mes išlaikysime laisvės liepsną ryškią.“

JAV prezidentas spaudos konferencijoje pridūrė, kad kad Rusija prieš Ukrainos žmones pasitelkia atšiaurią žiemą ir kad JAV bei jos sąjungininkės padeda Ukrainai atlikti „svarbų energetikos sistemų remontą“.

J.Bidenas taip pat oficialiai paskelbė apie Ukrainai skirtą priešraketinės gynybos sistemą „Patriot“.

Jis sakė, kad prireiks šiek tiek laiko, kol bus baigti reikalingi mokymai, kad būtų galima naudotis sistema, tačiau „Patriot“ raketos bus „labai svarbus turtas“ Ukrainos gynybai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis atvyko į JAV
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis atvyko į JAV

„Niekada nemačiau, kad NATO ir Europos Sąjunga kokiu nors klausimu būtų vieningesnės, ir nematau jokių pokyčių... Visi žinome, kas pastatyta ant kortos – pati suvereniteto idėja, JT chartija. Putinas manė, kad susilpnins NATO, vietoj to jis sustiprino NATO... Jis sukūrė vieningesnę Europą“, – sakė J.Bidenas.

„Labai gerai jaučiuosi dėl solidarumo remiant Ukrainą“, – pridūrė jis.

„Putinas vis dažniau kėsinasi į civilius taikinius... Šis vyrukas, na... jam nepavyks... Jam nepavyko praeityje, todėl labai svarbu, kad jis ir visi kiti pamatytų, jog prezidentas Zelenskis ir aš esame... vieningi“, – kalbėjo J.Bidenas.

JAV prezidentas sakė, kad jis ir Ukrainos prezidentas „turi tą pačią viziją“ dėl taikos Ukrainoje po Rusijos invazijos.

„Manau, kad mes turime, turime visiškai tą pačią viziją ir kad laisva, nepriklausoma, klestinti ir saugi Ukraina yra vizija – mes abu norime, kad šis karas baigtųsi“, – žurnalistams sakė J.Bidenas. „Abu norime, kad jis baigtųsi, ir, kaip jau sakiau, jis galėtų baigtis šiandien, jei Putinas turėtų bent kiek orumo ir pasielgtų teisingai ir tiesiog pasakytų: “Pasitraukite„. Bet taip neatsitiks – neatsitiks, neatsitiks dabar. Taigi, kas bus toliau?“ 

Žvelgdamas į ateitį, J. Bidenas sakė, kad Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkai sutelks dėmesį į tai, kad ir toliau „padėtų Ukrainai sėkmingai veikti mūšio lauke“.

„Su mūsų, mūsų sąjungininkų Europoje ir kitų šalių pagalba ji gali sėkmingai veikti mūšio lauke, kad, jei ir kai prezidentas V.Zelenskis bus pasirengęs kalbėtis su rusais, jis taip pat galėtų sėkmingai veikti, nes bus laimėjęs mūšio lauke“, – sakė J.Bidenas.

Jis pabrėžė, kokius nuostolius Rusijai atneša jos invazija. 

Prasideda spaudos konferencija

23:46

Prasideda bendra JAV ir Ukrainos prezidentų konferencija.

Laukiama spaudos konferencijos

23:34

Laukiama Ukrainos ir JAV prezidentų bendros spaudos konferencijos.

Planuota, kad ji prasidės 23.30 val. Lietuvos laiku.

V.Zelenskis dėkoja J.Bidenui

23:33

Ukrainos prezidentas socialiniuose tinkluose dėkoja Joe Bidenui.

„Prezidente Joe Bidenai, ačiū, kad remiate mūsų žmones! Šis vizitas vyksta Naujųjų metų išvakarėse, kurie gali tapti itin svarbūs Ukrainai. Esu įsitikinęs, kad kartu galime pasiekti reikšmingų rezultatų“, – skelbia jis.

 

JAV pristatys Ukrainai priešlėktuvinės gynybos raketų sistemą „Patriot

22:07

JAV prezidentas Joe Bidenas pažadėjo, kad Jungtinės Valstijos „ir toliau stiprins Ukrainos gebėjimą gintis, ypač oro gynybos srityje“.

J.Bidenas sakė V.Zelenskiui, kad abiejų politinių partijų amerikiečiai palaiko ukrainiečius ir kartu su sąjungininkais „Europoje, Japonijoje ir kitose vietose užtikrina, kad jums būtų suteikta finansinė, humanitarinė ir saugumo pagalba, kurios jums reikia“, įskaitant paskelbtą priešlėktuvinės gynybos raketų sistemų „Patriot“ siuntą. 

Anksčiau trečiadienį JAV valstybės sekretorius paskelbė apie papildomą 1,85 mlrd. dolerių paramą Ukrainai saugumo srityje, įskaitant pirmąjį priešraketinės gynybos sistemos „Patriot“ perdavimą.

 

V.Zelenskis J.Bidenui perdavė Ukrainos kariuomenės kapitono apdovanojimą

21:58

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis įteikė JAV prezidentui Joe Bidenui Ukrainos didvyrio apdovanojimą.

V.Zelenskis padėkojo J.Bidenui ir JAV Kongresui už paramą, taip pat išreiškė padėką Amerikos žmonėms.

„Labai ačiū, pone Prezidente. Žinoma, ačiū abiejų partijų palaikymui, ačiū Kongresui ir ačiū nuo mūsų tiesiog paprastų žmonių jūsų paprastiems žmonėms, amerikiečiams. Tikrai tai vertinu“, – sakė jis.

Tada V.Zelenskis įteikė J.Bidenui didvyrio apdovanojimą, kurį, pasak jo, perdavė Donbaso regione kovojančios Ukrainos kariuomenės kapitonas.

„Vienas vaikinas, kuris tikrai yra didvyris, tikras kapitonas, paprašė manęs perduoti jo apdovanojimą, ir jis paprašė manęs perduoti jo apdovanojimą prezidentui Bidenui“, – sakė V.Zelenskis. „Jis labai drąsus, ir jis sakė perduoti jį labai drąsiam prezidentui, o aš noriu perduoti jums, tai yra kryžius už karinius nuopelnus.“

J.Bidenas padėkojo V.Zelenskiui ir pasakė, kad mainais nusiųs Ukrainos kapitonui JAV vado monetą.

„Nenusipelnęs, bet labai vertinu, ačiū“, – sakė J.Bidenas. „Na, mes čia turime tradiciją, ir aš jam ją įteiksiu. Mano sūnus, kuris kariavo Irake, turi vadinamąją komandinę monetą. Ar matėte tas monetas, kurias gauname mūšio lauke? Aš pasirūpinsiu, kad jis gautų vieną iš jų. Ačiū.“

Pirmieji komentarai

21:42

Kalbėdamas su žurnalistais kartu su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu JAV prezidentas Joe Bidenas paminėjo 300 Rusijos karo Ukrainoje dienų.

„Pone Prezidente, malonu, kad sugrįžote“, – sakė J.Bidenas V.Zelenskiui. „Man didelė garbė būti šalia jūsų vieningai ginantis nuo to, kas yra žiaurus, brutalus Putino vykdomas karas.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis atvyko į Baltuosius rūmus
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis atvyko į Baltuosius rūmus

„Sunku patikėti, 300 dienų išgyvename, o Putinas surengė brutalų išpuolį prieš ukrainiečių, kaip tautos, teisę egzistuoti ir išpuolį prieš nekaltus Ukrainos žmones be jokios kitos priežasties, kaip tik siekdamas įbauginti“, – pridūrė J.Bidenas, atkreipdamas dėmesį į suintensyvėjusias Rusijos atakas prieš energetikos ir civilinę infrastruktūrą.

V.Putinas „bando panaudoti žiemą kaip ginklą“, sakė J.Bidenas.

Jis patikino, kad amerikiečiai kartu su Europos sąjungininkais palaiko Ukrainą.

Baltieji rūmai atskleidė, kaip buvo derinamas V.Zelenskio vizitas

21:36

Baltųjų rūmų pareigūnai atskleidė, kaip ypatingumo slaptumo sąlygomis buvo derinamas Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio vizitas į Vašingtoną.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Joe Bidenas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Joe Bidenas

Pasak Baltųjų rūmų pareigūnų, JAV prezidentas J.Bidenas ir Ukrainos prezidentas V.Zelenskis aptarė V.Zelenskio vizitą į Vašingtoną, kai gruodžio 11 d. kalbėjosi telefonu. Baltieji rūmai praėjusį trečiadienį, gruodžio 14 d., oficialiai pakvietė prezidentą V.Zelenskį atvykti šį trečiadienį, gruodžio 21 d. Vizito programoje numatytas susitikimas su J.Bidenu, susitikimas su pagrindiniais J.Bideno nacionalinio saugumo komandos ir kabineto nariais, vyks spaudos konferencija. Po to V.Zelenskis nuvyks į Kapitolijaus kalvą ir pasakys kalbą Kongrese.

Vėliau V.Zelenskis išskris atgal į Ukrainą. Vykdamas į Vašingtoną jis iš pradžių traukiniu atvyko į Lenkiją, o iš ten JAV kariniu lėktuvu išskrido į Vašingtoną.

 

Ukrainos prezidentas atvyko į Baltuosius rūmus

21:09

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis atvyko į Baltuosius rūmus susitikti su JAV prezidentu Joe Bidenu. Jį pasitiko J.Bidenas ir pirmoji ponia Jill Biden.

Pasisveikinę, dviejų valstybių vadovai pasuko į Baltuosius rūmus, praėję pro sargybinius, kurie laikė JAV ir Ukrainos vėliavas.

 

Atvykimą pasveikino J.Bidenas

21:01

JAV karinis lėktuvas, kuriuo į JAV atskrido ukrainiečių prezidentas, nusileido netoli JAV sostinės esančioje Andrewso oro pajėgų bazėje. Saugumo sumetimais kelionė buvo organizuota slaptai.

Ukrainos lyderis Baltuosiuose rūmuose susitiks su JAV prezidentu Joe Bidenu, o vėliau sakys kalbą Kongrese.

„Džiugu matyti jus čia“, – parašė J.Bidenas socialiniame tinkle „Twitter“ netrukus prieš V.Zelenskio atvykimą.

V.Zelenskis: esu Vašingtone, kad padėkočiau Amerikos žmonėms, prezidentui ir Kongresui

20:48

Ukrainos prezidentas V.Zelenskis socialiniuose tinkluose paskelbė pranešimą apie savo kelionę į JAV.

„Šiandien esu Vašingtone, kad padėkočiau Amerikos žmonėms, prezidentui ir Kongresui už labai reikalingą paramą. Taip pat tęsti bendradarbiavimą siekiant priartinti mūsų pergalę. Surengsiu keletą derybų, kad sustiprinčiau Ukrainos atsparumą ir gynybinius pajėgumus. Visų pirma su JAV prezidentu Joe Bidenu aptarsime dvišalį Ukrainos ir Jungtinių Amerikos Valstijų bendradarbiavimą. Kitais metais turime grąžinti Ukrainos vėliavą ir laisvę visai mūsų žemei, visiems mūsų žmonėms“, – sakoma paskelbtame pranešime.

Be to, paskelbtos kelios nuotraukos.

 

V.Zelenskis ryžosi vykti sulaukęs reikšmingo pokyčio

20:05

Volodymyras Zelenskis pirmą kartą po to, kai Rusija daugiau nei prieš 300 dienų įsiveržė į Ukrainą, išvyko į JAV, kad užsitikrintų paramą savo karo veiksmams iki kitų metų.

Ukrainos prezidentas buvo nufilmuotas keliaujantis su automobiliu prie Peremislio geležinkelio stoties Lenkijoje, rašo „The Guardian“.

VIDEO: Volodymyr Zelenskiy leaves Ukraine for first time since war started

Tuo metu CNN skelbia, kad Ukrainos prezidento trumpo vizito į JAV metu buvo užtikrintas griežtas saugumas.

Šaltinio teigimu, dėl nuolatinės grėsmės aukšto rango vyriausybės pareigūnai ir ambasados JAV darbuotojai nebuvo informuoti apie V.Zelenskio vizito tvarkaraštį.

Šaltinis pridūrė, kad V.Zelenskis jau kelis mėnesius norėjo vykti į JAV, tačiau reikėjo atsižvelgti į tam tikrus veiksnius.

Pasak šaltinio, reikėjo apskaičiuoti karinę riziką, kad Ukrainos prezidentas galėtų vykti į trumpą užjūrio kelionę nesukeldamas pavojaus karinei padėčiai šalyje. 

Be to, su Baltaisiais rūmais reikėjo suderinti grafiką, kad būtų įvertintos galimybės ją surengti, pridūrė šaltinis.

Šaltinis CNN teigė, kad V.Zelenskis nenorėjo vykti į kelionę, jei Ukrainos ir Jungtinių Valstijų dvišaliuose santykiuose nebūtų įvykę reikšmingų pokyčių. Patvirtinus J.Bideno administracijos planą siųsti Ukrainai naują gynybos pagalbos paketą, į kurį įeina priešraketinės gynybos sistemos „Patriot“, V.Zelenskis tai įvertino kaip didelį pokytį abiejų sąjungininkių santykiuose.

Paskelbta apie perduodamas „Patriot“ sistemas

19:54

JAV valstybės sekretorius Anthony Blinkenas paskelbė apie 1,85 mlrd. dolerių papildomą karinę pagalbą Ukrainai, įskaitant oro gynybos sistemos „Patriot“ perdavimą.

Tuo metu CNN, remdamasis šaltiniais, taip pat skelbia, kad V.Zelenskis jau atvyko į JAV.

Rusija gali būti įvardinta kaip „valstybė agresorė“

18:48

JAV svarsto galimybę oficialiai paskelbti Rusiją „valstybe agresore“, o įstatymų leidėjai laukia Volodymyro Zelenskio pritarimo šiam pasiūlymui, kai jis šįvakar kreipsis į Kongresą.

„Valstybės agresorės“ etiketė yra ne tokia griežta kaip „valstybės terorizmo rėmėjos“ etiketė, kurią daugelis įstatymų leidėjų spaudė administraciją įvesti Rusijai dėl jos invazijos į Ukrainą.

Baltieji rūmai iki šiol tam priešinosi, motyvuodami neigiamomis pasekmėmis, kurias „terorizmo valstybės rėmėjos“ etiketė galėtų turėti JAV ir Rusijos diplomatijai tokiais klausimais kaip apsikeitimas kaliniais ir JT sudarytas susitarimas dėl grūdų išvežimo iš Ukrainos.

J.Bideno administracija pastaruosius kelis mėnesius kartu su Kongresu rengė teisės aktus, kuriais Rusija būtų oficialiai įvardyta kaip „valstybė agresorė“, – CNN sakė keli šaltiniai.

Šaltinių teigimu, jei V.Zelenskis pritars pasiūlymui, Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi šią savaitę gali pateikti teisės aktą kaip atskirą įstatymo projektą.

V.Zelenskis jau atvyko į JAV

18:17

„CBS News“ žurnalistas Weijia Jiang rašo, kad Volodymyras Zelenskis jau atvyko į JAV, kur Baltuosiuose rūmuose turėtų susitikti su prezidentu Joe Bidenu ir pasakyti kalbą bendroje Kongreso sesijoje.

V.Zelenskio politinis patarėjas: „Ginklų, ginklų ir dar kartą ginklų”

17:17

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis teigė, kad vienas iš šio vizito tikslų yra sustiprinti Ukrainos „atsparumą ir gynybinius pajėgumus” Rusijos raketų ir bepiločių lėktuvų, nuolat atakuojančių šalies energijos ir vandens tiekimo sistemas, fone, pranešė agentūra „Reuters”.

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas atkreipė dėmesį, kad šis vizitas žymi didelį abiejų šalių pasitikėjimą ir suteikia galimybę V.Zelenskiui paaiškinti, kokių ginklų reikia Kyjivui.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio vizitas Bachmute
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio vizitas Bachmute

„Tai pagaliau užbaigs Rusijos pusės bandymus įrodyti tariamai augantį mūsų dvišalių santykių atšalimą”, – agentūrai „Reuters” sakė M.Podoliakas.

„Tai, žinoma, nėra net panašu į tai. Jungtinės Amerikos Valstijos vienareikšmiškai remia Ukrainą”.

Planuojama, kad susitikimo metu J.Bidenas paskelbs apie beveik 2 mlrd. dolerių vertės tolesnę karinę pagalbą Ukrainai, kuri turėtų apimti ir priešraketinės gynybos sistemas „Patriot”, galinčias padėti Ukrainai apsiginti nuo Rusijos raketų užkardų, sakė aukštas JAV pareigūnas.

„...Ginklų, ginklų ir dar kartą ginklų. Svarbu asmeniškai paaiškinti, kodėl mums reikalingi tam tikros rūšies ginklai”, – sakė M.Podoliakas. „Ypač reikalingi šarvuočiai, naujausios priešraketinės gynybos sistemos ir tolimojo nuotolio raketos.”

„Akivaizdu, kad mes ketiname užtikrinti, jog, išvykdamas iš šios šalies, V.Zelenskis žinotų, kad jis išvyksta turėdamas visišką Jungtinių Valstijų paramą ateityje”, – teigė Nacionalinio saugumo tarybos strateginės komunikacijos koordinatorius Johnas Kirby interviu MSNBC televizijai.

 

J.Bidenas „džiaugiasi“ V.Zelenskio vizitu į JAV

16:29

JAV prezidentas Joe Bidenas ką tik tviteryje pasidalino familiariu įrašu, kuriame išreiškė besidžiaugiantis būsimu Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio vizitu Vašingtone ir pridėjo, jog abu lyderiai turi „daug ką aptarti“.

Bendra J.Bideno ir V.Zelenskio spaudos konferencija numatyta 23.30 val. Lietuvos laiku.

 

J.Bideno ir V.Zelenskio susitikimo priežastis – karo perėjimas į „naują etapą”

16:01

Pasak aukšto rango JAV pareigūno, JAV prezidentą Joe Bideną šią savaitę pakviesti Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį į Vašingtoną paskatino įžvalgos, jog karas Ukrainoje jau perėjo į naują etapą.

„Prezidentas iš tikrųjų mano, kad artėjanti žiema ir įžengimas į ... naują šio karo, pono Putino agresijos, etapą, yra tinkamas metas abiem lyderiams susitikti akis į akį ir pasikalbėti“, – laidoje „CNN This Morning“ sakė Nacionalinio saugumo tarybos strateginės komunikacijos koordinatorius Johnas Kirby.

Tikimasi, kad derybose bus kalbama apie tolesnę JAV karinę ir ekonominę pagalbą, taip pat apie sankcijų Rusijai palaikymą bei paramą Ukrainos žmonėms.

„AFP“/„Scanpix“/Nuo karo Ukrainoje pradžios prezidentas Volodymyras Zelenskis nebuvo išvykęs iš šalies
„AFP“/„Scanpix“/Nuo karo Ukrainoje pradžios prezidentas Volodymyras Zelenskis nebuvo išvykęs iš šalies

J.Kirby taip pat pastebėjo, kad abu lyderiai planuoja aptarti, kaip galėtų baigtis šis karas – jautri tema, dėl kurios nesutaria Vakarų lyderiai.

„Neabejoju, kad jie kalbėsis apie prezidento V.Zelenskio „teisingos taikos“ sampratą, diskutuos, kaip ji atrodo, kokios yra jos sudedamosios dalys ir kaip mes visi galėtume padėti Ukrainai tą tašką pasiekti“, – sakė J.Kirby.

„Ponas Putinas šiuo metu akivaizdžiai nesuinteresuotas diplomatija“, - šaipėsi jis. „Priešingai. Jis suinteresuotas nužudyti daugiau Ukrainos civilių gyventojų“.

Pasak JAV Nacionalinio saugumo tarybos strateginės komunikacijos koordinatoriaus, V.Zelenskis supranta, kokią riziką jis prisiima išvykdamas iš Ukrainos, tuo tarpu JAV savo ruožtu stengiasi užtikrinti, kad kelionė būtų saugi.

„Glaudžiai dirbame kartu su juo ir jo personalu, siekdami užtikrinti, kad ši kelionė būtų saugi tiek atvykstant į Jungtines Valstijas, tiek jas paliekant. Mes ir toliau pagal galimybes bandysime įgyvendinti jo kelionės reikalavimus“, – sakė J.Kirby.

J.Kirby atsisakė pasakyti, kada sudėtinga priešraketinės gynybos sistema „Patriot“, apie kurią J.Bidenas turėtų pranešti trečiadienį, pradės veikti Ukrainoje.

„Prireiks daug laiko, kol kariai bus apmokyti, kaip jas valdyti. Taigi, turėsime į visa tai atsižvelgti“, – sakė jis.

V.Zelenskio kelionės saugumui užtikrinti pasitelktas JAV karinis lėktuvas

15:36

Pasak JAV pareigūnų, trečiadienį Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį į Vašingtoną atlydėjo amerikiečių karinis lėktuvas, pranešė CNN.

Jungtinės Amerikos Valstijos labai aktyviai dalyvavo besistengdamos užtikrinti maksimalias saugumo priemones V.Zelenskio vizitui, kuris yra pirmasis nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios.

Prieš savaitę V.Zelenskiui priėmus JAV lyderio Joe Bideno kvietimą apsilankyti, abi šalys nedelsdamos ėmė rūpintis būtinomis saugumo priemonėmis.

„Galiausiai, tai buvo jo sprendimas“, – sakė aukštas pareigas užimantis JAV administracijos pareigūnas. „Jis priėjo išvados, kad numatyti saugumo parametrai atitinka jo poreikius. Mes su tuo sutikome, todėl atitinkamai juos ir vykdome.“

V.Zelenskio vizitas JAV truks vos kelias valandas. Ukrainos prezidentas planuoja išvykti iš Vašingtono iš karto po savo kalbos Kongrese.

Lenkijos televizija užfiksavo, kad prieš skrydį į JAV V.Zelenskis atvyko traukiniu į Lenkiją

15:14

Lenkijos televizija „TVN24“ užfiksavo, kad prieš savo kelionę į Jungtines Amerikos Valstijas Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis traukiniu atvyko į Lenkijos teritoriją.

Volodymyras Zelenskis į Lenkiją atvyko traukiniu. Traukinių stotyje jo laukė automobilių kortežas.

Kartu su Ukrainos prezidentu Lenkijoje pasirodė ir JAV ambasadorė Kyjive Bridget Brink.

Pakeliui į JAV Ukrainos vadovas kaimyninėje šalyje persėdo į lėktuvą Jasionkos oro uoste netoli Žešuvo.

 

V.Zelenskiui vykstant į Vašingtoną, Kremlius teigia, kad Vakarų šalys tik „gilina konfliktą”

13:22

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas trečiadienį pareiškė, kad Maskva nemato galimybių taikos deryboms tarp Rusijos ir Ukrainos ir kad Vakarų šalys, tiekiančios naujus ginklus Kyjivui, „tik dar labiau paaštrina konfliktą”. 

Žurnalistų paklaustas apie Rusijos reakciją į Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio vizitą į Vašingtoną, D.Peskovas atsakė: „Ginklų tiekimas tęsiasi, tiekiamų ginklų asortimentas plečiasi. Visa tai tik gilina konfliktą ir nežada nieko gero Ukrainai”. 

Trečiadienį V.Zelenskis lankysis Ovaliajame kabinete, kur vyks ilgesnės derybos su JAV prezidentu Joe Bidenu, planuojančiu paskelbti, jog skirs Ukrainai papildomą beveik 2 mlrd. dolerių paramą saugumui užtikrinti, įskaitant ir naują sudėtingą oro gynybos sistemą. 

Paklaustas, ar tiki, kad Kyjivo pozicija dėl derybų proceso gali pasikeisti po V.Zelenskio kelionės į JAV, Kremliaus atstovas spaudai pareiškė neturintis tokių vilčių.

Netikėtas V.Zelenskio vizitas Vašingtone yra pirmoji jo kelionė už tėvynės ribų nuo tada, kai prieš 300 dienų prasidėjo karas.

Planuojama, jog Ukrainos lyderis ir JAV prezidentas surengs spaudos konferenciją Baltuosiuose rūmuose, o po to V.Zelenskis kreipsis į Kongreso narius..

Ukrainos kareivių dovana J.Bidenui

09:47

V.Zelenskiui lankantis Bachmute, vienas iš Ukrainos karių įteikė prezidentui fronto karių pasirašytą vėliavą, skirtą J.Bidenui ir JAV Kongresui kaip padėką už atsiųstus ginklus.

Neįvardytas karys buvo užfiksuotas vaizdo įraše, kuriame įteikdamas vėliavą jis sakė, kad tai dovana mūsų broliams JAV.

Berniukai man perdavė nuostabią mūsų vėliavą su jų parašais, kad perduočiau, – teigė V.Zelenskis kartu su juo keliaujantiems žurnalistams.

„AFP“/„Scanpix“/V.Zelenskis priima vėliavą iš Ukrainos kareivių Bachmute
„AFP“/„Scanpix“/V.Zelenskis priima vėliavą iš Ukrainos kareivių Bachmute

Mūsų padėtis sudėtinga, priešas didina savo karių skaičių. Mūsų vaikinai drąsesni, bet mums reikia daugiau ginklų”, – jų žodžius citavo V.Zelenskis.

Pastaruosius du mėnesius Rusija intensyvina atakas prieš šalies infrastruktūrą.

Prasidėjus atšiaurioms žiemos sąlygoms, raketų ir dronų smūgiai milijonus ukrainiečių paliko be elektros, vandens ir šilumos.

Jungtinės Valstijos ir Europos sąjungininkės į šalį skubiai siunčia generatorių, taip pat didelių priešlėktuvines gynybos sistemų, reikalingų atskriejančioms raketoms numušti.

Pasak Vakarų pareigūnų, „Patriot“ sistemos taip pat galėtų apsaugoti Ukrainą nuo trumpojo nuotolio balistinių raketų, kurių Rusija karui siekia gauti iš Irano.

Iš fronto į Vašingtoną

09:46

Trečiadienį ryte Volodymyras Zelenskis patvirtino informaciją, jog keliauja į JAV, kur susitiks su prezidentu Joe Bidenu ir kreipsis į Kongresą. Ukrainos prezidentas tviteryje pasidalino žinute, jog vyksta aptarti Ukrainos atsparumo ir gynybinių pajėgubų klausimų.

V.Zelenskis pridūrė, kad kartu su J.Bidenu jie planuoja aptarti abiejų šalių bendradarbiavimą ir „pasakyti kalbą Kongrese bei surengti keletą dvišalių susitikimų“.

Kelionė rengiama po to, kai V.Putinas pirmadienį apsilankė Baltarusijoje ir pakurstė Ukrainos nerimą, kad Rusijos pajėgos gali pradėti naują puolimą iš šiaurės.

Iš Baltarusijos vasario mėnesį buvo surengtas pirmas Kyjivo puolimas, bet jį Ukrainos pajėgos atrėmė, ir tai buvo neįtikėtinas Maskvos pajėgų pralaimėjimas pirmosiomis karo savaitėmis.

44-erių V.Zelenskis antradienį aplankė Ukrainos karius Bachmute ir pavadino šį kovų epicentru tapusį miestą fronto tvirtove.

Žiaurus tranšėjų karas ir artilerijos mūšiai aplink Bachmutą, kadaise garsėjusį vynuogynais ir druskos kasyklomis, sulygino su žeme didelę dalį miesto ir jo apylinkių.

„Čia, Donbase, jūs saugote visą Ukrainą... Jie čia padarys viską, ką darė kituose šalies miestuose, nes jie nenori, kad egzistuotų kas nors ukrainietiška, esu tuo įsitikinęs“, – savo kariams pasakė V.Zelenskis.

„Tai ne tik Bachmutas, tai – Bachmuto tvirtovė“, – sakė jis, įteikdamas apdovanojimus kariams.

N.Pelosi prieš V.Zelenskio vizitą: Ukrainos žmonės „kovoja už demokratiją mums visiems“

09:46

JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi laiške Kongreso nariams nurodė, kad trečiadienio vakarą jie turėtų dalyvauti „labai ypatingame“ demokratijai skirtame renginyje.

Ji žurnalistams vėlai antradienį vizito nepatvirtino, tačiau sakė, kad tokio „absoliutaus didvyrio“ kaip V.Zelenskis apsilankymas „suteiktų garbės Jungtinių Valstijų Kongresui“.

Kovodami su V.Putinu Ukrainos žmonės „kovoja už demokratiją mums visiems“, pabrėžė N.Pelosi.

„Scanpix“ / „Picture Alliance“ / „Consolidated News Photos“ nuotr./Nancy Pelosi
„Scanpix“ / „Picture Alliance“ / „Consolidated News Photos“ nuotr./Nancy Pelosi

V.Zelenskis, be poilsio vadovaujantis jau 10 mėnesių trunkančiam žiauriam karui su įsiveržusiomis Rusijos pajėgomis, dažnai kalbasi su lyderiais ir šalininkais visame pasaulyje, tačiau tik telefonu ar vaizdo ryšiu.

Jo planuojama kelione pripažįstama, kad Jungtinės Valstijos yra svarbiausia Ukrainos pastangų rėmėja, jau suteikusi apie 50 mlrd. JAV dolerių (apie 47 mlrd. eurų) vertės pagalbą, įskaitant apie 20 mlrd. JAV dolerių (apie 19 mlrd. eurų) paramą saugumui.

Paskutinis atnaujinimas 2022-12-21 09:46

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas