Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

COVID-19 antikūnų tyrimas Vokietijoje sufleruoja: atidaryti mokyklas – saugu

Vokietijos Saksonijos žemėje vos 12-oje beveik iš 2 tūkst. ištirtų mokinių ir mokytojų kraujo ėminių aptikta COVID-19 antikūnų. Tyrimas sufleruoja, kad mokyklos vaidina mažesnį vaidmenį skleidžiant koronavirusą nei baimintasi iš pradžių, rašo „The Guardian“.
Mokykla Vokietijoje per pandemiją
Mokykla Vokietijoje per pandemiją / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vokietija pradėjo atidarinėti mokyklas gegužę, nors buvo baimintasi, kad mokiniai gali prisidėti prie viruso platinimo tarp pažeidžiamų suaugusiųjų namuose. Taip pat nerimauta, kad mokiniai gali užkrėsti vyresnio amžiaus mokytojus ir mokyklų darbuotojus.

Saugu atidaryti mokyklas?

Drezdeno universitetinės ligoninės tyrėjai išanalizavo beveik 1,5 tūkst. 14–18 amžiaus mokinių ir 500 mokytojų iš 13 mokyklų kraujo ėminius. Tyrimas buvo atliekamas gegužės ir birželio mėnesiais.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Instrukcijos Vokietijos mokykloje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Instrukcijos Vokietijos mokykloje

Šis didžiausias mokinių ir mokytojų tyrimas atliktas ir tose mokyklose, kuriose buvo nustatytas koronaviruso protrūkis.

Pediatrijos profesorius Reinhardas Berneris sakė, kad beveik iš 2 tūkst. kraujo ėminių COVID-19 antikūnų rasta tik 12-oje. Pasak jo, pirmieji rezultatai nesuteikė įrodymų, kad vaikai prisideda prie itin greito viruso plitimo.

Pasak jo, užsikrėtimai mokyklose neišaugo į koronaviruso protrūkius, viruso plitimas namuose buvo ne toks dinamiškas, kaip manyta anksčiau.

Pasak Saksonijos švietimo ministro Christiano Piwarzo, tyrimas rodo, kad šioje žemėje po vasaros atostogų mokyklos galėtų atsidaryti kaip įprasta, tačiau su tam tikromis sąlygomis, pavyzdžiui, reikėtų dėvėti kaukes, kur įmanoma laikytis socialinio atstumo.

Pasak R.Bernerio, šis tyrimas reprezentatyvus Saksonijoje, kurioje sergamumas gana mažas palyginti su kitomis Vokietijos dalimis.

Jo teigimu, kitose žemėse, kuriose sergamumas taip pat nėra didelis, mokyklos gali būti atidarytos nesukeliant didelio viruso protrūkio.

Kitas tyrimas rodo, kad iš 12 tūkst. kraujo ėminių antikūnų rasta tik 1,3 proc. jų, sakė Roberto Kocho visuomenės sveikatos instituto direktorius Lotharas Wieleris.

Nuo koronaviruso protrūkio pradžios Vokietijoje nustatyta virš 200 tūkst. užsikrėtimo atvejų, 9 139 su COVID-19 siejamos mirtys.

Palyginus su kitomis Vakarų Europos valstybėmis, mirštamumas nuo COVID-19 Vokietijoje yra pakankamai mažas – milijonui gyventojų tenka 109 mirtys. Belgijoje šis skaičius siekia 844, Jungtinėje Karalystėje – 660, Prancūzijoje – 492.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas