Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

COVID-19 protrūkio apimtoje Maskvoje gegužę fiksuotas didžiausias per 10 metų mirtingumas

Maskvos sveikatos apsaugos pareigūnai trečiadienį pranešė, kad Rusijos sostinėje praeitą mėnesį užfiksuotas didžiausias per dešimtmetį mirtingumas, o daugiau kaip trečdalis šių mirčių siejama su koronaviruso pandemija.
Lietus Maskvoje
Lietus Maskvoje / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Maskvos sveikatos apsaugos departamento pranešime sakoma, kad gegužę mieste užregistruota iš viso 15 713 mirčių, įskaitant 5 260 koronavirusinės infekcijos COVID-19 aukų.

Šis mirtingumo rodiklis mieste buvo didžiausias nuo 2010 metų vasaros, kai Maskvą buvo apėmusi beprecedentė kaitros banga ir dusinantis smogas dėl degančių miškų ir durpynų.

„5 260 atvejų COVID-19 buvo pažymėta kaip pagrindinė arba gretutinė mirties priežastis“, – nurodė Sveikatos apsaugos departamentas ir pridūrė, kad atvejai, kai koronavirusinė infekcija buvo pagrindinė mirties priežastis, sudarė daugiau kaip pusę.

Pareigūnai nurodė, kad praeitą mėnesį Maskvoje mirė 5 175 žmonių daugiau negu praeitų metų gegužę. Palyginus su gegužės mirtingumo daugiamečiu vidurkiu, praeitą mėnesį fiksuotas 57 proc. didesnis mirusiųjų skaičius.

Tarnybos jau anksčiau pripažino, kad veikiausiai bus užfiksuotas reikšmingas mirtingumo padidėjimas.

Departamentas pažymėjo, kad visi pacientai, kad ir kokiomis ligomis jie sirgtų, buvo tinkamai gydomi, todėl „65 tūkst. sunkiai sirgusių pacientų buvo išgelbėti“.

Rusijoje iki šiol nustatyti 493 657 užsikrėtimo koronavirusu atvejai. Pagal šį rodiklį šalis yra trečia pasaulyje po JAV ir Brazilijos.

Tačiau Rusijoje, paskelbusioje apie 6 358 epidemijos aukas, mirštamumas nuo COVID-19 yra daug mažesnis negu kitose pandemijos smarkiai paveiktomis valstybėmis.

Kritikai reiškė abejones dėl oficialios statistikos ir kaltino tarnybas manipuliuojant duomenimis, kad krizės mastas atrodytų mažesnis.

Rusija sako, kad mažesnį santykinį viruso aukų skaičių iš dalies lemia masinis testavimas, kai išaiškinama daugiau užsikrėtusiųjų, kuriems pasireiškia tik lengvi ligos simptomai arba jų visai nebūna.

Vyriausybė tvirtina, kad mirčių priežastys kruopščiai nustatomos, remiantis skrodimų duomenimis ir vadovaujantis tarptautiniais standartais, nustatytais Pasaulio sveikatos organizacijos.

Maskva yra COVID-19 epidemijos Rusijoje pagrindinis židinys – šiame mieste nustatyta apie pusė visų šalyje užregistruotų užsikrėtimo atvejų. Vis dėlto antradienį sostinėje karantino suvaržymai buvo smarkiai sušvelninti, tad gyventojai užplūdo Maskvos gatves, susidarė didelės eismo spūstys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas