Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

CŽA direktorius: nepasitenkinimas karu Ukrainoje agentūrai suteikė galimybę

JAV Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) direktorius Williamas Burnsas šeštadienį pareiškė, kad Rusijos karas Ukrainoje silpnina prezidentą Vladimirą Putiną, o žvalgybos agentūrai nepasitenkinimas dėl šio konflikto suteikė „kartą per amžių pasitaikančią galimybę“.
Williamas Burnsas
Williamas Burnsas / „Scanpix“/„Picture-Alliance“ nuotr.

J.Prigožinas apkaltino Rusijos karinę vadovybę apgaudinėjant rusus dėl puolimo Ukrainoje ir pareiškė, kad „karo reikėjo šunsnukių grupelės savireklamai“. Jis taip pat sakė, kad Maskvos pajėgos traukiasi Ukrainos rytuose ir pietuose.

„Šių žodžių ir veiksmų poveikis bus juntamas dar kurį laiką – tai ryškus priminimas apie ardomąjį Putino karo poveikį jo paties visuomenei ir režimui“, – sakė W.Burnsas.

Jis pavadino karą strategine Maskvos nesėkme, kuri atskleidė kariuomenės silpnąsias vietas, pakenkė ekonomikai ir sustiprino paramą NATO.

„Nepasitenkinimas karu ir toliau žeis Rusijos vadovybę... Šis nepasitenkinimas suteikia CŽV galimybę, kuri pasitaiko kartą per visą istoriją“, – sakė jis.

„Neleisime, kad tai nueitų perniek“, – pridūrė jis, pažymėdamas, kad CŽV neseniai per rusų pamėgtą platformą „Telegram“ paskelbė, kaip pasiekti CŽV per tamsųjį tinklą.

„Per pirmąją savaitę sulaukėme 2,5 mln. peržiūrų ir esame labai atviri verslui“, – teigė jis.

W.Burnsas neužsiminė apie neseniai įvykusią kelionę į Ukrainą, kur jis susitiko su žvalgybos atstovais ir prezidentu Volodymyru Zelenskiu. Vizitas įvyko prieš J.Prigožino maištą.

Savo kalboje žvalgybos vadovas taip pat daug dėmesio skyrė Kinijai, kurią jis pavadino „vienintele šalimi, ketinančia pakeisti tarptautinę tvarką ir įgyjančia vis daugiau ekonominės, diplomatinės, karinės ir technologinės galios tai padaryti“.

W.Burnsas perspėjo dėl Kinijos prezidento Xi Jinpingo „didėjančių represijų namuose ir jo agresyvumo užsienyje“ ir sakė, kad CŽV įsteigė misijų centrą, skirtą tik šiai Azijos valstybei, bei daugiau nei dvigubai padidino bendro biudžeto, skirto veiklai Kinijoje, procentinę dalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas