Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

D.Trumpą po Šarlotsvilio skandalo apleido visi: nuo kariuomenės vadų iki „Fox News“

Po protestų Šarlotsvilyje baltuosius nacionalistus gynęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas pasijuto izoliuotas kaip niekada anksčiau: jo nuomonei prieštaravo kariuomenės lyderiai ir respublikonai, Baltųjų rūmų vadovą apleido svarbiausi šalies verslininkai, kritikos negailėjo net pagrindinis D.Trumpo apologetas „Fox News“, rašo „The New York Times“. 
Donaldas Trumpas
D.Trumpą po Šarlotsvilio skandalo apleido visi: nuo kariuomenės vadų iki „Fox News“ / „Scanpix“/AP nuotr.

JAV pramonės ir finansų gigantai, anksčiau D.Trumpą laikę „savu“, sukilo ir trečiadienį pareiškė nebedirbsiantys jo patarėjų tarybose.

„Blackstone Group“ generalinis direktorius ir artimas prezidento verslo partneris Stephenas Schwarzmanas ketino oficialiai paskelbti apie pasitraukimą iš Strategijos ir politikos forumo.

S.Schwarzmanas buvo parengęs viešą pareiškimą, skelbiantį apie „netoleranciją, rasizmą ir smurtą“, „prieštaraujantį pagrindinėms Amerikos vertybėms“.

Vis dėlto D.Trumpas užbėgo įvykiams už akių. Ir vėl tai padarė pasinaudodamas „Twitteriu“.

„Vietoj to, kad didinčiau spaudimą Gamybos tarybai ir Strategijos ir politikos forumui priklausantiems verslininkams, aš naikinu abu šiuos forumus. Visiems dėkui!“ – rašė prezidentas.

Smerkia visi

Masinis D.Trumpo smerkimas prasidėjo dieną po to, kai prezidentas spaudos konferencijoje pasakė, kad už praeitą savaitgalį Šarlotsvilyje prasiveržusį smurtą vienodai kalti ir alternatyvios kairės atstovai, ir neonaciai bei baltieji nacionalistai.

Kraštutinių dešiniųjų inicijuoto protesto metu į minią automobiliu įsirėžė jų pažiūroms prijaučiantis aktyvistas ir pražudė 32 metų amžiaus moterį.

Kraštutinių dešiniųjų inicijuoto protesto metu į minią automobiliu įsirėžė jų pažiūroms prijaučiantis aktyvistas ir pražudė 32 metų amžiaus moterį.

Penki ginkluotųjų pajėgų vadai socialiniuose tinkluose griežtai pasmerkė neonacius ir rasizmą. Jie neminėjo D.Trumpo vardo, tačiau jų žinutes galima laikyti gana neįprastu prieštaravimu vyriausiajam šalies karinių pajėgų vadui – prezidentui.

Respublikonai taip pat pasmerkė Šarlotsvilyje pademonstruotą neapykantą. Tiesa, kai kurie prezidento partijos bendražygiai neišreiškė nuomonės apie D.Trumpo pasisakymus.

Viceprezidentas Mike'as Pence'as, šiuo metu besilankantis Pietų Amerikoje, sutrumpino kelionę. Jo patarėjai pranešė, kad M.Pence'as grįš anksčiau, jog galėtų dalyvauti penktadienį vyksiančiuose susitikimuose. Baltieji rūmai tikina, kad susitikimų metu bus kalbama apie Pietų Aziją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV viceprezidento Mike'o Pence'o vizitas Estijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV viceprezidento Mike'o Pence'o vizitas Estijoje

Keliaudamas M.Pence'as visada mūru stodavo už prezidentą, tačiau šįkart nebandė ginti jo kontroversiškų komentarų, kad dėl Šarlotsvilio įvykių reikia kaltinti „abi puses“.

Trečiadienio naktį D.Trumpas „Twitteryje“ ragino rėmėjus prisijungti prie kampanijos renginio, kuris turėtų įvykti rugpjūčio 22 dieną Finikse.

Tačiau Finikso miesto meras Gregas Stantonas tviteryje atsakė esąs nusivylęs, kad prezidentas organizuoja politinį renginį tuo metu, „kai mūsų tauta vis dar bando pagyti nuo tragiškų įvykių Šarlotsvilyje“. G.Stantonas paragino D.Trumpą atidėti vizitą.

Aukščiausi D.Trumpo patarėjai pasakojo esantys apstulbę ir prislėgti. Vieni jų teigė neįsivaizduojantys, kaip pavyks reabilituoti D.Trumpo prezidentavimą, kiti išreiškė abejones dėl prezidento sugebėjimo atlikti savo darbą.

Pats D.Trumpas patarėjams sakė, kad po spaudos konferencijos jautėsi išsilaisvinęs. Anot patarėjų, atrodė, kad prezidentas mėgavosi – jis įsivaizdavo, jog atsikirto jį pažaboti bandančiam politiniam elitui.

Svarsto, ar atsistatydinti

Antradienį D.Trumpas prieštaringai vertinamus argumentus išdėstė nepaisydamas jo personalo, įskaitant dukros Ivankos Trump ir jos sutuoktinio Jaredo Kusherio, prašymų susilaikyti.

Užuot pasinaudojęs jų patarimu nebekalbėti apie protestą, prezidentas, užsipuldamas alternatyvią dešinę, neva nusimetė politinio korektiškumo naštą.

Užuot pasinaudojęs jų patarimu nebekalbėti apie protestą, prezidentas, užsipuldamas alternatyvią dešinę, neva nusimetė politinio korektiškumo naštą.

Net televizijos kanalas „Fox News“, apie prezidentą atsiliepiantis tik teigiamai, trečiadienį negailėjo kritikos D.Trumpui. Vedėjas Shepardas Smithas sakė, kad nebuvo įmanoma rasti nors vieno respublikono, kuris eteryje sutiktų ginti Baltųjų rūmų vadovo pasisakymus.

Ligi šiol neatsistatydino nė vienas prezidento komandos narys, tačiau kai kurie jų prasitarė nežinantys, ar turėtų tęsti darbą taip mąstančiam žmogui.

Anot trijų šaltinių, labiausiai iš D.Trumpo patarėjų įsiuto Nacionalinės ekonomikos tarybos direktorius Gary Cohnas. Jis aplinkiniams sakė, kad jį, kaip žydą ir amerikietį, įžeidė prezidento pareiškimai apie smurtą Šarlotsvilyje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Gary Cohnas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Gary Cohnas

Santykiai tarp prezidento ir G.Cohno, spaudos konferencijos metu stovėjusio šalia D.Trumpo, patyrė didelį smūgį. Nors Baltųjų rūmų patarėjai neigė, kad G.Cohnas ruošiasi atsistatydinti, jie patvirtino, jog patarėjas nėra patenkintas prezidento nedisciplinuotumu.

Panašu, kad D.Trumpo komentarai įtiko tik vyriausiajam Baltųjų rūmų strategui Stephenui Bannonui. Jis, kaip ir D.Trumpas, piktinasi vietinių politikų sprendimu pašalinti paminklus, skirtus tokių konfederatų kaip Robertas Lee pagerbimui.

Būtent pasiūlymas pašalinti R.Lee paminklą iš parko Šarlotsvilyje paskatino praeitą savaitgalį vykusias demonstracijas, galiausiai nusinešusias vienos moters gyvybę.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Stephenas Bannonas.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Stephenas Bannonas.

S.Bannonas, kurio ateitis Baltuosiuose rūmuose lieka neaiški, ragino prezidentą nepaklusti. Du Baltųjų rūmų pareigūnai mano, kad S.Bannonas naudojasi krize tam, jog vėl pelnytų prezidento palankumą.

Jo ir D.Trumpo santykius aptemdė tarptautinės S.Bannono machinacijos ir įtarimai, kad jis nutekino informaciją žiniasklaidai.

Yra vilties

Keletas Baltųjų rūmų pareigūnų išreiškė nedidelę viltį, kad naujasis Baltųjų rūmų administracijos vadovas Johnas Kelly sugebės įvesti tvarką ir apsaugoti D.Trumpą nuo tolesnės savidestrukcijos.

Anot keleto Baltųjų rūmų šaltinių, antradienį D.Trumpo „pasirodymą“ spaudos konferencijoje stebėjęs J.Kelly buvo žemai nuleidęs galvą ir nusivylęs. Pasakojama, kad po kai kurių prezidento pastabų J.Kelly veidą iškreipdavo įvairios grimasos.

Keletas šaltinių iš Baltųjų rūmų teigė, kad iš pradžių J.Kelly atrodė tarsi nesuvokiantis, kiek iš tiesų kontroversiški yra D.Trumpo pareiškimai.

Vis dėlto vienas pareigūnas spėja, kad, kaip buvęs jūrų pėstininkas, J.Kelly turėtų būti pasiryžęs į Baltuosius rūmus sugrąžinti tvarką.

Baltųjų rūmų skandalas dar labiau įsiliepsnojo tuomet, kai draugai ir giminaičiai susirinko pagerbti savaitgalį žuvusios Heather Heyer atminimo. Jos mama Susan Bro sakė, kad dukra protestavo prieš nacionalistų grupių skleidžiamą neapykantą ir nuo vieno iš tų nacionalistų rankos žuvo.

S.Bro: „Jie bandė nužudyti mano dukrą, kad ją užčiauptų, bet žinote ką, jūs ją tik pagarsinote.“

„Jie bandė nužudyti mano dukrą, kad ją užčiauptų, bet žinote ką, jūs ją tik pagarsinote“, – susirinkusiems kalbėjo S.Bro.

Kentukio senatorius Mitchas McConnellas trečiadienį pasmerkė „neapykantą ir fanatizmą“, tačiau neminėjo D.Trumpo ar jo komentarų. Tai – puikus pavyzdys, kad kai kurie respublikonų pareigūnai elgiasi itin atsargiai, kadangi artimiausiais mėnesiais tikisi bendradarbiauti su prezidentu įgyvendinant konservatorių planus.

Respublikonų žydų koalicijos lyderiai buvo kur kas tiesmukiškesni ir ragino D.Trumpą „suteikti daugiau moralinio aiškumo atmetant rasizmą, fanatizmą ir antisemitizmą“.

„Nebūna gerų nacių ir gerų Kukluksklano narių. Džiaugiamės, kad moderniojoje Amerikoje KKK ir naciai yra mažos paraštės grupės, kurios niekada nebus laukiamos Respublikonų partijoje“, – pridūrė Respublikonų žydų koalicijos lyderiai.

„Scanpix“/AP nuotr./Kukluksklanas – 150 metų nemirštanti neapykantos organizacija
„Scanpix“/AP nuotr./Kukluksklanas – 150 metų nemirštanti neapykantos organizacija

Trečiadienį veteranų reikalų sekretorius Davidas Shulkinas viename iš privačių D.Trumpo golfo laukų su žurnalistais šnekėjo itin emocionaliai. D.Shulkinas kalbėjo itin atsargiai ir stengėsi nebarti D.Trumpo.

„Gerai, aš kalbėsiu atvirai. Aš pareikšiu savo asmeninę nuomonę kaip amerikietis ir žydas amerikietis. Manau, kad mokydamiesi istorijos sužinojome, jog tylėti tokiais klausimais yra paprasčiausiai nepriimtina“, – sakė D.Shulkinas.

Jis perfrazavo garsaus vokiečių pastoriaus Martino Niemollerio, kritikavusio Adolfą Hitlerį, žodžius: „Pirmiausia jie puolė socialistus, todėl aš nekalbėjau. Tada jie puolė profsąjungų narius. Aš nebuvau profsąjungos narys, todėl nekalbėjau. Tada jie puolė žydus. Aš nebuvau žydas, todėl nekalbėjau. Tada jie puolė mane ir nebuvo kam mane užtarti.“

Daugelis žydė kilmės D.Trumpo administracijos narių išliko tylūs, net kai protestuotojai Šarlotsvilyje skandavo antisemitinius šūkius ir žemino prezidento žentą žydą J.Kushnerį.

Daugelis žydų kilmės D.Trumpo administracijos narių išliko tylūs, net kai protestuotojai Šarlotsvilyje skandavo antisemitinius šūkius ir žemino prezidento žentą žydą J.Kushnerį.

Žydas iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas trečiadienį tyliai stovėjo už prezidento nugaros, kai šis sakė, kad Šarlotsvilyje „abiejose pusėse buvo labai puikių žmonių“. S.Mnuchinas viešai nekomentavo tokių prezidento pareiškimų.

Tylėjo ir J.Kushneris. O į judaizmą atsivertusi D.Trumpo dukra I.Trump sekmadienį tviteryje rašė: „Visuomenėje neturėtų būti vietos rasizmui, baltųjų nacionalizmui ir neonaciams.“

Žydų kilmės ilgametis D.Trumpo asmeninis advokatas Michaelas Cohenas pasmerkė neapykantą propaguojančias grupes, tačiau trečiadienį gynė prezidentą.

„Pažįstu prezidentą Trumpą ir jo širdį, – rašė M.Cohenas. – Jis yra geras žmogus ir nė per nago juodymą nėra rasistas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas