Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

D.Trumpas jau rado, ką kaltinti dėl galimos nesėkmės prezidento rinkimuose

Respublikonų kandidatas į prezidentus Donaldas Trumpas ketvirtadienį pareiškė, kad žydų kilmės amerikiečių rinkėjai bus iš dalies kalti, jei jis pralaimės lapkričio 5 d. rinkimus Demokratų partijos kandidatei viceprezidentei Kamalai Harris, skelbia naujienų agentūra „Reuters“.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vašingtone vykusio Izraelio ir Amerikos tarybos nacionalinio aukščiausiojo lygio susitikimo metu buvęs prezidentas nuogąstavo, kad tarp Amerikos žydų jis atsilieka nuo savo oponentės K.Harris.

D.Trumpas pareiškė, kad, jei rinkimus laimėtų K.Harris, Izraelis greičiausiai nustotų egzistuoti per dvejus metus, o žydai iš dalies būtų kalti dėl tokio rezultato, nes jie linkę balsuoti už demokratus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

„Jei aš nelaimėsiu šių rinkimų – žydų tautos indėlis į tai tikrai bus didelis, nes jei 40 proc., turiu omenyje, 60 proc. žmonių balsuos už priešą, mano nuomone, per dvejus metus Izraelio nebeliks“, – miniai kalbėjo buvęs prezidentas.

Pasak „Reuters“, D.Trumpas citavo apklausos rezultatus, kurie, jo teigimu, parodė, kad K.Harris tarp Amerikos žydų turi 60 proc. palaikymą.

Jis taip pat išreiškė apgailestavimą, kad 2016 m. rinkimuose, kuriuos laimėjo, ir 2020 m. rinkimuose, kuriuos pralaimėjo Demokratų partijos prezidentui Joe Bidenui, tarp Amerikos žydų gavo mažiau nei 30 proc. balsų.

Nėra aišku, kokią apklausą citavo buvęs prezidentas. Tačiau neseniai atlikta „Pew Research“ apklausa parodė, kad Amerikos žydai išties palankiau vertina K.Harris nei D.Trumpą – 65 proc. prieš 34 proc.

Panašius komentarus D.Trumpas išsakė ir anksčiau vykusiame atskirame aukščiausiojo lygio susitikime, kuris buvo skirtas kovai su antisemitizmu Amerikoje.

„Scanpix“/AP nuotr./Kamala Harris
„Scanpix“/AP nuotr./Kamala Harris

„D.Trumpo kampanija savo prioritetu laiko pergalę tarp žydų rinkėjų svarbiausiose valstijose. JAV žydai per federalinius rinkimus dešimtmečius daugiausiai rinkosi ir tebesirenka demokratus, tačiau tik nedidelis žydų balsų pokytis galėtų nulemti rinkimų nugalėtoją lapkritį“, – rašo „Reuters“.

Pavyzdžiui, itin svarbiame kovos lauke Pensilvanijoje, valstijoje, kurioje 2020 m. J.Bidenas laimėjo 81 tūkst. balsų persvara, gyvena daugiau kaip 400 tūkst. žydų.

Prieš šią D.Trumpo kalbą K.Harris kampanijos atstovas spaudai Morganas Finkelshteinas kritikavo buvusį prezidentą už tai, kad jis kartais bendrauja su antisemitais. D.Trumpas atmetė visus kaltinimus antisemitizmu, ketvirtadienį per savo kalbas pažymėdamas, kad turi žydų kilmės svainį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas