Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas nebesivaldo: kelia klausimus apie K.Harris narkotikų vartojimą

Nenumaldomai artėjant JAV prezidento rinkimams, vis toliau kaista aistros ir griežtėja kandidatų retorika vienas kito atžvilgiu. JAV politikos apžvalgininkas Mykolas Katkus paanalizavo naujausius Donaldo Trumpo išsišokimus ir Baracko Obamos repavimą su Eminemu.
JAV kandidatas į prezidentus Donaldas Trumpas
JAV kandidatas į prezidentus Donaldas Trumpas / „AP“/„Scanpix“

Donaldas Trumpas Floridoje susitiko su lotynų kilmės rinkėjais, o jo oponentė Kamala Harris nusifilmavo interviu NBC ir „Telemundo“, savo vietą svyruojančių Viskonsino ir Mičigano valstijų mitinguose trumpam užleidusi buvusiam prezidentui Barackui Obamai, savo pasirinktam viceprezidentui Timui Walzui bei reperiui Eminemui.

„D.Trumpo pasirinktas viceprezidentas J.D.Vance'as pasirodė respublikonų mitinge Arizonoje. Rinkimų kampanija JAV užvirė tiek, kad atrodo, jog tartum vienu metu vyksta ir respublikonų, ir demokratų partijų suvažiavimai. Sunku jau viską ir sužiūrėt“, – sako M.Katkus.

Floridos vizito metu D.Trumpas toliau provokavo. Savo golfo klube Dorale, kalbėdamas su lotynų kilmės rinkėjais, eksprezidentas (be jokio pagrindo) savo rėmėjus informavo, kad jo oponentė galimai vartojo narkotikus duodama interviu CBS laidai „60 minučių“ (televizijos kanalas sutrumpino kelis K.Harris pasisakymus; pats D.Trumpas atšaukė apsilankymą laidoje). „Ji buvo tokia bloga, davė tokį (blogą) atsakymą, kokio niekada nėra buvę, – pareiškė D.Trumpas. – Ji nežinojo, kur po velniais eina. Ar ji gėrė? Ar ji vartojo narkotikus? Nežinau, neturiu supratimo.“

Tada jis išvadino vakar tris rinkimų kampanijos renginius ir du interviu šiąnakt surengusią Kamalą Harris tingine. „Iki rinkimų liko 14 dienų, o ji dar pasiims kelias laisvas dienas. Žinote kodėl? Ji yra velniškai tingi – tokia jos reputacija“, – kalbėjo buvęs JAV vadovas. Dar D.Trumpas, kaip įprasta, išvadino K.Harris kvaila ir nesigaudančia.

„Ironiška, bet atmintis sutriko pačiam D.Trumpui. Savaitgalį uždarytame „McDonald's“ restorane Pensilvanijoje savo rėmėjams bulvytes skrudinęs ir dalinęs respublikonas nebegalėjo prisiminti žodžio „gruzdintuvė“: „Tos gruzdintos bulvytės buvo geros. Jos buvo geros. Jos buvo tiesiai iš... Na, tiesiai iš to, iš kur, po velniais, jie jas gamina“, – D.Trumpo pasisakymus priminė apžvalgininkas.

K.Harris davė atskirus interviu NBC ir „Telemundo“ (nieko naujo ar šokiruojančio), tačiau dėmesio centre buvo į rinkimų kampaniją įsijungęs eksprezidentas Barackas Obama, kuris su Timu Walzu pasirodė Madisone (Viskonsino valstijoje), o vėliau Detroite repavo kartu su miesto legenda Eminemu.

VIDEO: Barackas Obama repavo su Eminemu

„Čia buvo viena iš tų ilgų ir mąslių B.Obamos kalbų, kuriose jis sistemingai išaiškino rinkėjams, kodėl rinkimai yra svarbūs, ką gero gali nuveikti demokratai ir galiausiai, kodėl negalima leisti D.Trumpui prie JAV vairo. Pašiepęs paskutinius respublikono pasisakymus (ir, žinoma, šokius), B.Obama įkalė savo „firminį“: „Jūs susirūpintumėte, jei jūsų senelis taip elgtųsi... Amerika neturi laiko stebėti, kaip dar labiau pasenęs ir dar labiau pakvaišęs Donaldas Trumpas siautėja be jokių apribojimų. Metas versti naują puslapį“, – į B.Obamos pasisakymus atkreipė dėmesį M.Katkus.

Mitinge taip pat kalbėjusi Mičigano gubernatorė Gretchen Whitmer kritikavo D.Trumpą už jo pasisakymus apie Detroitą. „Jis turi palikti Detroitą ramybėje“, – sakė gubernatorė mitinge Detroite, didžiausiame jos svyruojančios valstijos mieste.

Mitinge Arizonos valstijos Taksono mieste D.Trumpo pasirinktas viceprezidentas J.D.Vance'as kalbėjo apie neseną tragediją – Meksikoje viešėjusį ir kartelių nužudytą jūrų pėstininką bei informavo rinkėjus, kad K.Harris neva kalta ir dėl emigracijos, ir dėl kartelių suklestėjimo. „K.Harris stato ant to, kad mes visi esame kvaili, – teigė J.D.Vance'as, – bet mes tikime, kad amerikiečiai yra protingi ir patriotiški – jie padės ją ten, kur jai ir vieta.“

Demokratai meta į kovą visas savo žvaigždes – ketvirtadienį Atlantoje (Džordžijoje) K.Harris pasirodys su B.Obama, o juos „apšildys“ neseniai ją parėmęs Bruce'as Springsteenas. Rekordinį aktyvumą demonstruojančioje Džordžijoje du renginius surengs ir D.Trumpas, kurio kampanija paskelbė apie suderėtą pasirodymą populiariausio JAV tinklalaidininko (ir dažno abiejų kandidatų kritiko) Joe Rogano laidoje. Su jaunų vyrų – esminės rinkimų auditorijos – klausomu J.Roganu dėl pasirodymo kalbasi ir K.Harris kampanija, kuri vizito Teksase metu dalyvaus labai populiarios socialinių mokslų mokslininkės Brené Brown tinklalaidėje („Netflix“ turi apie ją dokumentinį filmą).

Naktį užbaigė Johnas Kelly, jūrų pėstininkų generolas ir buvęs D.Trumpo Baltųjų rūmų administracijos vadovas, savo interviu „The New York Times“. Generolas prisijungė prie didelio pirmosios respublikono kadencijos metais jam dirbusių pareigūnų rato, kurie dabar tapo aršiais kritikais. J.Kelly neparėmė K.Harris, tačiau savo buvusį viršininką kritikavo nesirinkdamas žodžių.

„Nors politikos klausimais su juo daug kur sutinku, turėti tokį žmogų aukščiausiame poste yra nepaprastai pavojinga“, – sakė jis. Buvęs jūrų pėstininkų generolas apibūdino D.Trumpą kaip „autoritarinį“ lyderį, kuris „žavisi diktatoriais“ ir gali būti apibūdinamas kaip fašistas.

Ir, žinoma, JAV žvalgyba žurnalistus informavo, kad už dirbtinio intelekto pagalba pagaminto melagingo vaizdo įrašo apie neva viceprezidento T.Walzo tvirkintą studentą stovi Rusija. „Jų veiksmai nukreipti kurstyti smurtą ir kvestionuoti pačią demokratijos esmę, nesvarbu, kas laimėtų“, – įspėjo aukštas žvalgybos pareigūnas, pridurdamas, kad Rusija aktyviai siekia kurstyti grasinimus rinkimų organizatoriams ir skatinti smurtą protestuose. „To ir tikėjomės“, – apibendrino politikos apžvalgininkas M.Katkus.

VIDEO: Jono Stewarto pasisakymai apie D.Trumpą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento