Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 13 /22:35

D.Trumpas atvyko į Majamio federalinį teismą ir pareiškė esąs nekaltas

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį po pietų vietos laiku (22 val. – Lietuvos laiku) pasirodė Majamio federaliniame teisme dėl dešimčių kaltinimų netinkamu įslaptintų vyriausybės dokumentų saugojimu, kol šimtai žiniasklaidos atstovų ir minios žmonių laukė buvusio prezidento pasirodymo. Majamio federaliniame teisme jam, kaip pirmajam JAV istorijoje buvusiam prezidentui, buvo pareikšti federaliniai kaltinimai.
Donaldas Trumpas atvyko į Majamio federalinį teismą
Donaldas Trumpas atvyko į Majamio federalinį teismą / „Scanpix“/AP nuotr.

Buvęs prezidentas Donaldas Trumpas nepripažino savo kaltės dėl 37 kaltinimų, susijusių su įtariamu netinkamu įslaptintų dokumentų tvarkymu.

D.Trumpo advokatai paprašė prisiekusiųjų teismo per buvusio prezidento kaltinimų pareiškimą antradienį federaliniame teisme Majamyje.

„Mes, be abejonės, pareiškiame, kad kaltės nepripažįstame“, – teisėjui sakė D.Trumpo advokatas Toddas Blanche'as.

Prieš kaltinimo pareiškimą maršalo pavaduotojai įregistravo buvusį prezidentą ir paėmė elektronines jo pirštų atspaudų kopijas.

Donaldo Trumpo padėjėjas ir bendras kaltinamasis Waltas Nauta taip pat buvo suimtas ir paimti jo pirštų atspaudai.

Aplink teismo pastatą miesto centre buvo sustiprintas saugumas.

Šiuo metu tai rimčiausi kaltinimai Donaldui Trumpui, kurie gali turėti neigiamos įtakos jo siekiui 2024 metais vėl tapti JAV prezidentu.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas atvyko į Majamio federalinį teismą
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas atvyko į Majamio federalinį teismą

D.Trumpas į federalinį teismą atvyko iš savo golfo aikštyno Majamyje.

Po teismo posėdžio D.Trumpas išskrido į savo golfo klubą Bedminsteryje, Naujajame Džersyje.

Nepaisant bylos baigties, respublikonas pažadėjo likti varžybose dėl šalies lyderio posto.

Netinkamai tvarkė slaptus dokumentus

Specialusis patarėjas Jackas Smithas praėjusią savaitę pateikė D. Trumpui 37 punktų kaltinamąjį aktą, kuriame teigiama, kad buvęs prezidentas netinkamai tvarkė slaptus dokumentus, atgabentus į jo „Mar-a-Lago“ kurortą, ir dalyvavo sąmoksle trukdyti teisingumui. Kaltinamajame akte taip pat buvo apkaltintas D. Trumpo padėjėjas Waltas Nauta, kuris turėtų stoti prieš teismą kartu su buvusiu prezidentu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Waltas Nauta ir Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Waltas Nauta ir Donaldas Trumpas

Trečiadienį 77-ąjį gimtadienį minėsiančio D.Trumpui kaltinamajame akte minimi 37 atskiri kaltinimai, įskaitant 31 kaltinimą dėl „sąmoningo nacionalinės gynybos informacijos laikymo“, susijusio su konkrečiais dokumentais. Už nuosprendį pagal kiekvieną kaltinimą gresia iki 10 metų kalėjimo.

Jis taip pat kaltinamas dalijęsis slapta JAV informacija su neturinčiais tam leidimo asmenimis.

49 puslapių kaltinamajame akte, kurį D.Trumpas pavadino juokingu, pateikiamos nuotraukos, kuriuose užfiksuota, kaip dėžės, turėjusios atsidurti Nacionaliniame archyve, yra sudėtos jo „Mar-a-Lago“ rezidencijos Floridoje pokylių salėje, vonios kambaryje bei duše.

Kitų metų kovo mėnesį Niujorke taip pat bus nagrinėjama D.Trumpo finansinio sukčiavimo byla.

Specialusis patarėjas Jackas Smithas taip pat tiria, ar D.Trumpui turėtų būti pateikti kaltinimai dėl 2021 metų riaušių JAV Kapitolijuje, o Džordžijos prokurorai aiškinasi, ar D.Trumpas neteisėtai bandė pakeisti 2020 metų prezidento rinkimų rezultatus šioje valstijoje.

Šalininkai išėjo į gatves

Teismo posėdžio išvakarėse D.Trumpo šalininkai išėjo į gatves, o Majamio policija yra pasirengusi iki 50 000 asmenų protestams ir galimiems smurto protrūkiams.

„Niekada nebuvo nieko panašaus. Tokios raganų medžioklės dar nėra buvę“, – pirmadienį buvęs prezidentas sakė konservatyviai ispanakalbei radijo stočiai Majamyje.

„Kai pažvelgi į tai, ką jie padarė, į nusikalstamas veikas ir siaubingus veiksmus, kuriuos jie įvykdė, ir tada jie pradeda persekioti mane“, – teigė D.Trumpas.

Majamyje dėl kelių planuojamų protestų, įskaitant dešiniųjų ekstremistų grupės „Proud Boys“, aplink mokyklą buvo sustiprinta apsauga.

„Tikimės, kad rytojus bus taikus. Raginame žmones taikiai demonstruoti savo požiūrį“, – pirmadienį žurnalistams sakė Majamio meras respublikonas Francis Suarezas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas