Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

D.Trumpas pasisakė dėl karo Ukrainoje ir užsiminė apie Lietuvą

Kandidatas į JAV prezidentus Donaldas Trumpas, kuris anksčiau pažadėjo paremti Ukrainą, jei laimės rinkimus, davė interviu, kuriame dar kartą priminė, kad jis yra vienintelis pastarųjų metų JAV lyderis, kuriam valdant Rusija neva nepuolė „kaimynų“, įskaitant Ukrainą, ir kalbėjo apie savo santykius su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.
Donaldas Trumpas, Vladimiras Putinas ir Volodymyras Zelenskis
Donaldas Trumpas, Vladimiras Putinas ir Volodymyras Zelenskis / AP/Scanpix/15min montažas

Per pokalbį su amerikiečių rašytoju ir žurnalistu Marcu Thiessenu laikraščiui „The Washington Post“ D.Trumpas sakė, esą Kremliaus vadovas Vladimiras Putinas niekada nebūtų ėmęsis plataus masto karo prieš Ukrainą jam valdant:

„V.Putinas niekada nebūtų ėjęs į Ukrainą. Mes apie tai kalbėjomės, ir tai buvo jam labai svarbu, bet jis niekada nebūtų įžengęs, jei aš būčiau [vadovavęs].“

D.Trumpas tvirtino, kad V.Putinas apie invaziją pradėjo galvoti po JAV karių išvedimo iš Afganistano 2021 m.

„Problema ta, kad dabar situacija visiškai kitokia, nes [Putinas] prarado daug žmonių, bet padarė didelę pažangą. Jis perėmė didžiąją dalį šios šalies [Ukrainos]“, – sakė kandidatas į prezidentus.

„Na, tos, kurios yra arti, jos turės bėdų, jei kas nors atsitiks“

D.Trumpas pabrėžė, kad, jo nuomone, pagrindinė problema tebėra ta, kad „Europa, kaip ir NATO, nemoka savo sąžiningos dalies“. Jis mano, kad Europos Sąjungos šalys turėtų investuoti į gynybą tiek pat, kiek ir JAV, nes, pasak jo, ES ekonomika yra „panašaus dydžio“ kaip JAV.

Paklaustas, o kaip yra dėl NATO sąjungininkių, tokių kaip Lenkija ir Lietuva, kurios suteikė Ukrainai daugiau pagalbos nei Jungtinės Valstijos, skaičiuojant procentais nuo BVP? „Na, tos, kurios yra arti, – sakė D.Trumpas, – jos turės bėdų, jei kas nors atsitiks“.

„Lenkijos padėtis yra kitokia nei kai kurių kitų. Kai kurios kitos yra... daug toliau. ... Jos turėtų mokėti vienodai su mumis“, – akcentavo D.Trumpas.

15min primena, kad Lietuva skiria ypatingą demesį ir didina gynybos pajėgumus, kad bendrai su kitomis NATO narėmis atremtų Rusijos agresiją.

D.Trumpas – apie V.Zelenskį: jis man patinka

Daugelis prieš Ukrainą nusiteikusių dešiniųjų mano, kad D.Trumpas pritaria jų priešiškumui Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui. Tačiau respublikonų kandidatas į JAV prezidentus žurnalistuitvirtino, kad V.Zelenskis jam patinka. „Su V.Zelenskiu palaikiau gerus santykius, – sakė D.Trumpas. – Jis man patinka. Nes per apkaltos apgaulę... jis galėjo pasakyti, kad nežinojo, jog [pokalbis] buvo įrašinėjamas. ... Bet užuot norėjęs pasirodyti ir sakęs: „Taip, aš jaučiau grėsmę“, jis pasakė: „Jis nepadarė visiškai nieko blogo“.

Per spaudos konferenciją „Trump Tower“ prieš susitikimą su V.Zelenskiu D.Trumpas jį gyrė, vadindamas jį „plieno gabalu“ apkaltos proceso metu, ir sakė, kad jo dėka „apkaltos apgaulė tada baigėsi“.

Po susitikimo politikas pastebėjo: „Aš daug ko išmokau. Abu norime, kad jis [karas] baigtųsi, abu norime sąžiningo susitarimo, ir jis bus sąžiningas“. Anksčiau D.Trumpas yra teigęs, kad jei V.Putinas nesutiks su taikos susitarimu, tai reiškia, kad Ukrainai teks teikti daug didesnę pagalbą nei iki šiol.

Lemtingame susitikime – D.Trumpo akibrokštas: aš taip pat palaikau labai gerus santykius su prezidentu V.Putinu

15min primena, kad praėjusį penktadienį Donaldas Trumpas ir Volodymyras Zelenskis surengė susitikimą, nors respublikonų kandidatas į Baltuosius rūmus neseniai išsakė aštrios kritikos Ukrainos kovai su Rusijos invazija.

„Gėda, bet tai karas, kurio neturėjo būti, ir mes jį išspręsime, – „Trump Tower“ sakė respublikonas. – Tai sudėtinga dėlionė (...) Žuvo per daug žmonių. Per daug gražių miestų.“

JAV žiniasklaida anksčiau buvo pranešusi, kad susitikimas „Trump Tower“ Niujorke nė neįvyks, mat D.Trumpą įžeidė Ukrainos prezidento komentarai žurnalui „The New Yorker“, kai jis sakė, kad respublikonas „nelabai žino, kaip sustabdyti karą“.

Visgi vėliau pranešta, kad D.Trumpas priims V.Zelenskį.

„Manau, mes visi sutinkame, kad karas Ukrainoje turi būti sustabdytas, o Putinas negali laimėti“, – sakė V.Zelenskis, atvykęs į susitikimą.

„Tai, kad šiandien esame kartu, yra labai geras ženklas“, – pareiškė kartu su juo į konferencijų salę atvykęs D.Trumpas, išreiškęs viltį dėl „gero susitikimo“.

Mes palaikome labai gerus santykius, o aš taip pat palaikau labai gerus santykius – kaip žinote – su prezidentu (Vladimiru) Putinu. Ir manau, kad jei laimėsime, manau, kad labai greitai išspręsime šį klausimą“, – tvirtino jis.

Buvęs JAV prezidentas sakė, kad gerokai anksčiau, nei sausio 20-oji, kai pergalės atveju jis grįžtų į Baltuosius rūmus, „mes galime pasiekti kažką, kas būtų naudinga abiem pusėms“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas