Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
02 21 /18:04

D.Trumpas prilygino save A.Navalnui

Donaldas Trumpas ir kai kurie jo sąjungininkai toliau lygina savo teisines problemas su Aleksejaus Navalno likimu, o buvęs JAV prezidentas dar nepasmerkė Vladimiro Putino griežčiausio kritiko mirties, skelbia „The Washington Post“.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Tai tam tikra Navalno forma, – sakė D.Trumpas antradienį „Fox News“, atsakydamas į klausimą apie 355 mln. JAV dolerių baudą, skirtą jo įmonėms po Niujorko civilinio proceso. – Tai vyksta ir mūsų šalyje.“

„Mes daugeliu atžvilgių virstame komunistine šalimi, – tęsė D.Trumpas. – Keturis kartus buvau apkaltintas, turiu aštuonis ar devynis teismo procesus. Viskas dėl to, kad esu, žinote tai, viskas dėl to, kad esu politikoje. Jie man pateikė kaltinimus.“

„Scanpix“/AFP nuotr./A.Navalnas po apnuodijimo „Novičiok“ ligoninėje Berlyne
„Scanpix“/AFP nuotr./A.Navalnas po apnuodijimo „Novičiok“ ligoninėje Berlyne

Politinis aktyvistas A.Navalnas penktadienį mirė Rusijos kalėjime po to, kai 2020 m. išgyveno beveik mirtiną apnuodijimą.

Antradienį per televiziją paskelbtuose D.Trumpo komentaruose išsamiai aptarti socialinės žiniasklaidos įrašai, kuriuose jo baudžiamasis persekiojimas keturiose atskirose bylose prilyginamas A.Navalno mirčiai.

D.Trumpo elgesys šioje situacijoje priminė švelnią retoriką, kurią jis jau seniai naudoja Rusijos atžvilgiu, ir sulaukė abiejų partijų kritikos ruošdamasis rinkimų kovai su prezidentu Joe Bidenu. Jo gynėjai – įskaitant potencialius kandidatus į viceprezidento postą – vengė klausimų apie D.Trumpo reakciją.

„Stebėkite, kaip J.Bideno administracija pasisako prieš V.Putiną ir jo pagrindinio politinio oponento įkalinimą, o demokratai keturiose skirtingose jurisdikcijose bando paversti prezidentą Trumpą amerikietiškuoju Navalnu, – penktadienį socialiniame „X“ sakė buvęs Atstovų Rūmų pirmininkas Newtas Gingrichas. – Kairės pusės veidmainystė ir korupcija yra stulbinanti.“

Vašingtone A.Navalno mirties padariniai neslūgsta. Baltieji rūmai paskelbė, kad penktadienį pristatys Rusijai skirtą „didelių sankcijų paketą“, reaguodami į A.Navalno mirtį, kuri įvyko Arkties įkalinimo kolonijoje, kur jis atliko 19 metų laisvės atėmimo bausmę.

J.Bidenas apkaltino V.Putiną dėl A.Navalno mirties ir pasinaudojo ja siekdamas padidinti JAV pagalbą Ukrainai, kovojančiai su Rusijos invazija.

Emma Ashford, Stimsono centro – užsienio politikos analitinio centro – vyresnioji bendradarbė, sakė, kad jos „visai nenustebino“ tai, kaip D.Trumpas reagavo į A.Navalno mirtį, įskaitant palyginimus su juo pačiu.

„Esu įsitikinusi, kad jam tai politiškai patogi žinia, bet ji tiesiog skamba visiškai klaidingai“, – sakė E.Ashford.

D.Trumpas jau seniai kelia nuogąstavimus dėl pernelyg glaudaus bendravimo su V.Putinu, tačiau ši atvejis yra dalis vieno ryškesnių epizodų. Anksčiau šį mėnesį jis iš naujo sukėlė nerimą JAV sąjungininkams, kai pasakė, kad paskatintų Rusiją įsiveržti į NATO šalį, jei ši nepakankamai išleistų gynybai.

Šie komentarai ir D.Trumpo elgesys dėl A.Navalno mirties suteikė jo paskutinei rimtai varžovei pirminiuose prezidento rinkimuose Nikki Haley naują progą kritikuoti D.Trumpą ir pabrėžti jos, kaip buvusios jo ambasadorės Jungtinėse Tautose, užsienio politikos patirtį. Apklausos rodo, kad prieš šeštadienį vyksiančius pirminius rinkimus jos gimtojoje Pietų Karolinos valstijoje N.Haley gerokai atsilieka nuo D.Trumpo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas