Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas ragina Iraną kuo greičiau sudaryti „platų susitarimą“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas, komentuodamas Irane kalinto amerikiečių karinio jūrų laivyno veterano Michaelo White'o paleidimą, pasiūlė šiitiškos respublikos vadovybei nelaukti lapkritį vyksiančių Amerikos prezidento rinkimų rezultatų ir greičiau išspręsti ginčijamus dvišalių santykių klausimus.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

„Nuostabu, kad Michaelas namuose. Ką tik sugrįžo. Puiku. Ačiū, Irane. Nelaukite JAV rinkimų rezultatų plačiam susitarimui sudaryti. Aš laimėsiu [rinkimus]. Dabar gautumėt geresnį susitarimą!“ – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė D.Trumpas.

M.White'as JAV kariniame jūrų laivyne tarnavo 13 metų. Jis buvo sulaikytas 2018 metų liepą šiaurės rytiniame Mašhado mieste, kur atvyko susitikti su moterimi, su kuria susipažino internete.

Po metų jis buvo nuteistas kalėti 10 metų už tai, kad esą įžeidė Irano aukščiausiąjį lyderį ajatolą Ali Khamenei ir prisidengęs pseudonimu rašė antivyriausybinius komentarus socialiniuose tinkluose.

Ketvirtadienį D.Trumpas patvirtino, kad Iranas paleido M.White'ą iš kalėjimo.

Apie tai buvo pranešta kitą dieną po to, kai į tėvynę sugrįžo Jungtinėse Valstijose kalintas iraniečių mokslininkas Sirousas Asgari.

JAV teismas 2016 metais apkaltino S.Asgari valstybės paslapčių vagyste, kai jis akademiniais tikslais lankėsi Ohajuje. Tačiau lapkritį mokslininkas dėl šių kaltinimų buvo išteisintas.

2018 metais D.Trumpas vienašališkai pasitraukė iš branduolinio susitarimo, kurį Teheranas sudarė su šešiomis didžiosiomis pasaulio valstybėmis, ir grąžino šiitiškai respublikai griežtas sankcijas. Tuo pat metu JAV administracija nekart ragino Iraną sudaryti naują platesnės apimties susitarimą dvišaliams santykiams pagerinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas