Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

D.Trumpas scenoje su K.Harris paslydo ten pat, kur anksčiau suklupo J.Bidenas

Buvusio JAV prezidentas Donaldo Trumpo nesugebėjimas susitelkti į nuoseklų demokratų kandidatės Kamalos Harris puolimą arba atremti jos aiškių pastangų atitraukti jo dėmesį patvirtino daugelio respublikonų, nusivylusių D.Trumpo nesugebėjimu iki šiol veiksmingai susidoroti su savo naująja varžove, nuogąstavimus, pažymėjo CNN politikos analitikai.
Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas
Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas / „AP“/„Scanpix“

„Ironiška, kad D.Trumpas susidūrė su tuo pačiu trūkumu, kuris birželio mėn. per debatus kamavo prezidentą Joe Bideną – jis nesugebėjo prisijaukinti savo oponentės ir nesugebėjo išsakyti tvirto plano ateičiai“, – rašoma straipsnyje.

Pažymima, kad D.Trumpas dažnai nuklysdavo į dešiniojo sparno „triušių olas“, darydamas analogijas, kurias suprastų tik nuolatiniai konservatyviosios žiniasklaidos žiūrovai.

VIDEO: K.Harris kirto D.Trumpui dėl Kapitolijaus šturmo: negrįžkime atgal

Kartais atrodė, kad, nors buvęs prezidentas atėjo į debatus, bet jo retorika labiau priminė vieną iš jo lauke vykstančių mitingų. Gindamas savo pirmąją kadenciją ir pasaulinę lyderystę, jis paminėjo Vengrijos premjerą Viktorą Orbaną, taip tik pridėdamas svorio K.Harris teiginiui, kad jis garbina užsienio autokratus.

„Pagrįsdamas savo melagingus teiginius, jis sakė, kad jis kliaujasi „Fox News“ laidų vedėjais – taip jis galbūt pamalonino savo pagrindinius rinkėjus, bet taip pat leido suprasti, kad gyvenimas konservatorių akvariume sumenkino jo gebėjimą kalbėti nuosaikesniems rinkėjams.“

D.Trumpo komanda kovojo už tai, kad mikrofonai būtų išjungti, kai kandidatai nekalba – matyt, kad sužlugdytų viceprezidentės norą realiuoju laiku tikrinti faktus ir apriboti D.Trumpo pagundą pertraukti demokratų kandidatę. Tačiau, pasak CNN, galiausiai apribojimai pakenkė buvusiam prezidentui: „Jis buvo priverstas stovėti nebyliai, kai K.Harris jo adresu rėžė argumentus, kurių D.Trumpas viešai įprastai niekada nesulaukia“.

Didžiausia buvusio prezidento nesėkmė buvo ta, kad jis nesugebėjo aptikti didžiausios K.Harris silpnybės. Ji dažnai būna stipri situacijose, parengtose pagal scenarijų, bet jai sunkiau sekasi, kai yra nustumta į gynybą ar užklupta netikėtai.

Vienas iš debatų vertinimo būdų – išjungti televizoriaus garsą ir stebėti kandidatų kūno kalbą. Antradienio vakarą D.Trumpas užsimerkė ir sutraukė raumenis aplink burną, o jo veidas atrodė velniškai piktas. Tačiau K.Harris smūgiavo jam su žinovės šypsena ir žvelgė tiesiai į akis žiūrovams namuose.

„Didžiausia buvusio prezidento nesėkmė buvo ta, kad jis nesugebėjo aptikti didžiausios K.Harris silpnybės. Ji dažnai būna stipri situacijose, parengtose pagal scenarijų, bet jai sunkiau sekasi, kai yra nustumta į gynybą ar užklupta netikėtai. D.Trumpas sukūrė per mažai tokių momentų, kad sukeltų nepatogumų savo varžovei. Jam prireikė laiko iki pat baigiamojo žodžio, kad pasakytų savo stipriausią galimą repliką – kad K.Harris, būdama svarbia administracijos dalimi daugiau nei trejus metus, nepadarė nė vieno iš tų dalykų, kuriuos dabar sako darysianti.“

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas ir Kamala Harris
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas ir Kamala Harris

CNN įvertino, kad stipriausios D.Trumpo akimirkos buvo pačioje debatų pabaigoje, kai jis iškeikė K.Harris ir Joe Bideną dėl Rusijos invazijos į Ukrainą. Jis iškėlė Rusijos branduolinio eskalavimo šmėklą ir pristatė save kaip vienintelį, kuris stovi tarp Jungtinių Valstijų ir Trečiojo pasaulinio karo.

„Jo pažadai užbaigti konfliktą gali būti artimesni jausmams šalies širdyje nei J.Bideno pažadai palaikyti Kyjivą tiek, kiek reikės. Tačiau K.Harris tikriausiai buvo teisi sakydamas, kad D.Trumpo planas gali būti įgyvendintas tik sudarius prezidentui Vladimirui Putinui palankią taiką.“

Ir net per konfrontaciją su viceprezidente dėl karo Ukrainoje D.Trumpas, regis, ilgėjosi rinkimų kampanijos, kuri jam buvo kur kas malonesnė nei ta, kurią jis dabar vykdo, pastebėjo analitikai.

„Tu rungtyniauji ne prieš Joe Bideną, tu rungtyniauji prieš mane“, – pareiškė K.Harris.

Debatų scenoje triumfavę kandidatai ne visada laimi rinkimus. Ir 2016 m. D.Trumpas, ir 2004 m. prezidentas George'as W. Bushas buvo vertinami kaip pralaimėję debatus, tačiau vėliau laimėjo Baltuosius rūmus.

Buvusio prezidento nesugebėjimas atsispirti prieš jį nuolat kabančiam jaukui, reiškė, kad šis politikas "praleido vakarą labiau naikindamas save, nei triuškindamas savo oponentę“.

Sėkmingi debatai – triumfas rinkimuose?

Dažnai prireikia kelių dienų ar savaičių, kad prezidento debatai pasiektų savo tikslą ir duotų rezultatą.

„Debatų scenoje triumfavę kandidatai ne visada laimi rinkimus. Ir 2016 m. D.Trumpas, ir 2004 m. prezidentas George'as W. Bushas buvo vertinami kaip pralaimėję debatus, tačiau vėliau laimėjo Baltuosius rūmus“, – rašoma straipsnyje.

Nors demokratai buvo euforijoje po K.Harris pasirodymo, iūrovai debatus dažnai vertina pagal savo politines preferencijas. Net jei po debatų jis pralaimės, D.Trumpas jau seniai turi pranašumą dviem svarbiausiais rinkimų klausimais – ekonomikos ir imigracijos. Nors tamsios D.Trumpo žinutės apie imigraciją ir nusikalstamumą gali būti hiperbolizuotos, tačiau praeityje jos pasirodė esančios veiksmingos. Be to, visada yra tikimybė, kad per ateinančius du mėnesius sukrečiantys įvykiai šalyje ar užsienyje gali pakeisti jėgų pusiausvyrą.

„Nors dar per anksti pasakyti, ar stiprus K.Harris pasirodymas virs nauju impulsu, jos kampanija bus optimistiškai nusiteikusi, kad ji padidino savo šansus tarp, galbūt, 200 tūkst. svyruojančių rinkėjų, kurie spręs kitus rinkimus keliose valstijose.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Kamala Harris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Kamala Harris

CNN analitikai sutiko, kad ir K.Harris pasirodymas „nebuvo tobulas“. Ji vengė atsakyti į patį pirmą klausimą – klasikinį svarstymą, ar rinkėjams dabar sekasi geriau nei prieš ketverius metus. Viceprezidentė taip pat tiesiogiai nepasakė, ar apgailestauja dėl 13 amerikiečių karių, žuvusių 2021 m. per chaotišką JAV pasitraukimą iš Afganistano, kurių žūtis tapo pagrindiniu D.Trumpo kampanijos akcentu.

„Tačiau net ir jos išsisukinėjimai parodė, kaip ji tapo veiksmingesne politike, nes nukreipė debatus į savo kalbėjimo temas, o D.Trumpas nesugebėjo veiksmingai jos perklausti ir vėl konfrontuoti“, – reziumuojama straipsnyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas