Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 05 23 /16:08

D.Trumpas Holokausto memoriale sveikino žydų „nepalaužiamą dvasią“, ragino izraeliečius ir palestiniečius ieškoti kompromisų

JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį iš Jeruzalės trumpam nuvyks į Betliejų susitikti su palestiniečių lyderiu Mahmudu Abbasu.
Donaldas Trumpas Izraelyje
Donaldas Trumpas ragino izraeliečius ir palestiniečius ieškoti kompromisų / TT NYHETSBYRÅN

Atnaujinta 16.07 Ragino ieškoti kompromiso

JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį, baigdamas savo vizitą Izraelyje ir sakydamas kalbą Jeruzalėje, paragino izraeliečius ir palestiniečius eiti į kompromisus, kurie leistų pasiekti taikos susitarimą.

„Tačiau pasiekti taikos susitarimą nebus lengva“, – sakė D.Trumpas vietos politikams ir kitoms įžymybėms Izraelio muziejuje.

„Mes visi tai žinome. Abi šalys susidurs su sunkiais sprendimais. Tačiau ryžtas, kompromisas ir tikėjimas, kad taika yra įmanoma, gali padėti izraeliečiams ir palestiniečiams pasiekti susitarimą“, – kalbėjo prezidentas.

D.Trumpas dar kartą pažadėjo, kad yra „asmeniškai pasiryžęs“ padėti abiem šalims pasiekti susitarimą, kuris užbaigtų dešimtmečius trunkantį konfliktą.

AFP PHOTO/Donaldas Trumpas ir Benjaminas Netanyahu
AFP PHOTO/Donaldas Trumpas ir Benjaminas Netanyahu

Tačiau nepaaiškino, kaip jis ketina siekti pažangos sprendžiant konfliktą, kankinusį jo pirmtakus, o dabar dar tvyrant skeptiškoms nuomonėms dėl prasmingų derybų galimybės.

D.Trumpas: „Šįryt buvau susitikęs su prezidentu M.Abbasu; galiu jums pasakyti, kad palestiniečiai yra pasirengę siekti taikos.“

Jis atskirai neminėjo ir dviejų valstybių sprendinio, kuris buvo tarptautinių pastangų ir JAV diplomatijos Artimuosiuose Rytuose centre.

Vėliau antradienį D.Trumpas išvyks į Romą.

„Šįryt buvau susitikęs su prezidentu M.Abbasu; galiu jums pasakyti, kad palestiniečiai yra pasirengę siekti taikos“, – sakė D.Trumpas.

„Žinau, esate tai girdėję. Aš sakau jums – ir tikrai sakau tai – kad jie yra pasirengę siekti taikos. Ir po mano susitikimo su mano labai geru draugu Benjaminu, galiu taip pat pasakyti, kad ir jis siekia taikos“.

Dar JAV prezidentas energingai gynė Izraelį ir žadėjo ginti šią šalį nuo bendrų priešų, žinoma, ir Irano.

Atnaujinta 15.10 val. Apsilankė „Yad Vashem“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį pareiškė, kad Izraelio nacionalinis Holokausto memorialas „Yad Vashem“ yra žydų tautos „nepalaužiamos dvasios“ simbolis.

Po trumpos ceremonijos šiame Jeruzalės memoriale D.Trumpas sakė, kad žodžiais neįmanoma apsakyti blogio, kuris privedė iki 6 mln. žydų nužudymo per Antrąjį pasaulinį karą, „bedugnių gelmių“. Tą laikotarpį D.Trumpas pavadino „tamsiausia istorijos valanda“ ir pridūrė, kad vienintelis būdas „neleisti šiai agonijai pasikartoti“ – „niekada netylėti blogio akivaizdoje“.

TT NYHETSBYRÅN/Donaldas Trumpas lankėsi „Yad Vashem“ memoriale
TT NYHETSBYRÅN/Donaldas Trumpas lankėsi „Yad Vashem“ memoriale

Pasak D.Trumpo, Holokaustas buvo pats baisiausias nusikaltimas prieš Dievą ir jo vaikus.

Pasak D.Trumpo, Holokaustas buvo pats baisiausias nusikaltimas prieš Dievą ir jo vaikus.

Mūsų visų pareiga yra prisiminti, gedėti, sielvartauti ir gerbti kiekvieną gyvybę, kuri buvo užgesinta Holokausto metu, sakė jis.

Žydiška šlike viršugalvį prisidengęs D.Trumpas dalyvavo trumpoje Atminimo salėje vykusioje ceremonijoje ir pagerbė apie 6 mln. žydų, nužudytų nacių ir jų kolaborantų, atminimą.

D.Trumpas įžiebė amžinąją ugnį ir kartu su pirmąja ponia Melania Trump padėjo raudonų ir baltų gėlių vainiką ant akmens plokštės, po kuria palaidoti iš koncentracijos stovyklų atvežti Holokausto aukų pelenai. Prezidentas ir jo sutuoktinė žuvusiuosius pagerbė tylos minute.

Į memorialą JAV pirmąją porą atlydėjo Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu su žmona, jo duktė Ivanka Trumpa ir žentas Jaredas Kushneris, kuris yra žydų ortodoksas.

Susitiko su M.Abbasu

Palestiniečių prezidentas viliasi įtikinti sunkiai nuspėjamą Amerikos lyderį neatsisakyti įsipareigojimo siekti dviejų valstybių sprendinio Izraelio ir palestiniečių konflikte.

D.Trumpas derybų į Betliejų vyksta kitą dieną po itin simboliško apsilankymo prie Raudų sienos Jeruzalėje ir susitikimo su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu.

Po derybų su palestiniečių prezidentu D.Trumpas sugrįš į Jeruzalę ir apsilankys Holokausto tyrimų ir atminimo centre „Yad Vashem“, o savo dviejų dienų vizitą užbaigs pasakydamas kalbą Izraelio muziejuje.

D.Trumpo apsilankymas Izraelyje ir palestiniečių teritorijose yra vienas iš jo pirmosios užsienio kelionės tapus prezidentu etapų. Šią kelionę jis pradėjo Saudo Arabijoje, kur paragino musulmonų lyderius priešintis ekstremizmui.

D.Trumpas kalbėjo apie galimybę atgaivinti seniai įstrigusias pastangas siekti taikos tarp Izraelio ir palestiniečių, tačiau faktiškai nepateikė jokių detalių apie savo planus.

D.Trumpas kalbėjo apie galimybę atgaivinti seniai įstrigusias pastangas siekti taikos tarp Izraelio ir palestiniečių, tačiau faktiškai nepateikė jokių detalių apie savo planus.

Pirmadienį prieš vakarienę B.Netanyahu rezidencijoje Amerikos lyderis nebuvo linkęs kalbėti apie detales.

„Girdėjau, jog tai vienas sunkiausiai pasiekiamų susitarimų, bet turiu nuojautą, kad galiausiai tai padarysime. Viliuosi“, – sakė D.Trumpas.

Anksčiau pirmadienį JAV prezidentas piktai užsipuolė seną Izraelio priešininką Iraną ir sakė, kad niekada negalima leisti jam įgyti branduolinių ginklų. D.Trumpas taip pat kritikavo Teheraną už paramą „teroristams“, turėdamas galvoje regione veikiančias Irano palaikomas kovotojų grupuotes.

Jis sakė, kad Iranui derėtų padėkoti Jungtinėms Valstijoms už 2015 metais Teherano ir didžiųjų pasaulio valstybių pasirašytą susitarimą dėl jo branduolinės programos, nes jis atvėrė kelią atšaukti šiitiškai respublikai taikytas tarptautines sankcijas.

„Užuot padėkoję Jungtinėms Valstijoms, dabar jie jaučiasi išdrąsėję“, – sakė D.Trumpas.

Praėjusią savaitę Irano prezidentu perrinktas Hassanas Rouhani pirmadienį išjuokė JAV strategiją Artimuosiuose Rytuose ir sakė, kad Saudo Arabijoje įvykęs D.Trumpo susitikimas su arabų valstybių lyderiais buvo „tik šou“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas