Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Donaldo Trumpo Baltųjų rūmų paslaptis

Winstonas Churchillis Rusiją yra pavadinęs „mįsle apgaubtu paslapties šydu“. Taip pat galėtų būti pasakyta apie naujai išrinktą, bet dar nepradėjusį kadencijos prezidentą Donaldą Trumpą.
Protestas JAV
Protestas JAV / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nors vis dar tvyro nuostaba dėl stulbinamos jo pergalės rinkimuose, jau pradedama svarstyti, kokio pobūdžio prezidentas jis bus ir koks bus jo valdymo tipas. Ir, panašu, kol kas niekas neturi atsakymų, praneša cnn.com.

D.Trumpo ketinimus ir jo politinę kryptį bando išsiaiškinti tiek potencialūs jo būsimos administracijos nariai, tiek galingiausi Vašingtono brokeriai, tiek žiniasklaidos atstovai ir pasaulio lyderiai.

„Nemanau, kad jis žino, kaip atrodys jo prezidentinė kadencija, koks bus politikos, valdymo stilius požiūrių ir temperamento prasme, – sako Peteris Wehneris, respublikonas, kuris tarnavo Baltuosiuose rūmuose Ronaldo Reagano, George'o H.W.Busho ir George'o W.Busho valdymo laikotarpiais. – Dar niekada nebuvo taip sunkiai nuspėjamo prezidento šiuolaikinėje istorijoje, o gal ir visos Amerikos istorijoje.“

D.Trumpas per kelias pastarąsias dienas po savo pergalės sudarė dvilypį įspūdį: pagarbiai bendraujantis su vis dar prezidento postą užimančiu Baracku Obama Baltuosiuose rūmuose, tačiau tą patį vakarą karštakošiškai užsipuolantis protestuotojus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Barackas Obama Baltuosiuose Rūmuose
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Barackas Obama Baltuosiuose Rūmuose

Šokiruojanti pergalė

Iš dalies neapibrėžtumo pojūtis kyla ir todėl, kad D.Trumpo pergalė buvo šokiruojanti. Netgi kai kurie jo rinkimų kampanijos nariai manė, kad jau reikia susitaikyti su pralaimėjimu, kai šis laimėjo.

CNN šaltinis teigė, kad penktadienį, prieš rinkimus, D.Trumpas nesidomėjo būsimomis pareigomis ir valdžios perėmimo procesu, tačiau įvykiai ėmė klostytis labai greitai.

Pradinė painiava ir taip sudėtingą valdymo mechanizmo perėmimą padarė dar sudėtingesnį.

Ataskaitos apie filtravimą iš vidinio D.Trumpo rato byloja apie chaosą ir dezorganizaciją pradinėse naujo valdymo aparato gimimo stadijose.

Tačiau yra ir gerokai gilesnės priežastys, kodėl D.Trumpo atėjimas į valdžią kelia neapibrėžtumo pojūtį.

Pirmiausiai, patirties stoka. D.Trumpas taps pirmuoju prezidentu JAV istorijoje, neturinčiu politinio, diplomatinio arba karinio darbo patirties. Juolab, taip pat nėra aišku, kaip jis pats įsivaizduoja savo valdymą.

Rinkimų kampanijos metu jis yra padaręs ne vieną prieštaringą pareiškimą svarbiais politikos klausimais, taip pat dėl imigracijos reformos, taigi nėra aišku, kurią požiūrio kryptį jis pasirinks, ir kokias veiklas ims plėsti naujas jo valdžios aparatas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Kompleksiniai politikos iššūkiai

Kyla pagrįstų abejonių, kad D.Trumpas giliai mąstė apie sudėtingiausias vidaus ar užsienio politikos problemas ar kad jis turi ideologinį stuburą, kuris nukreips jo komandą tam tikra linkme. Jo visa rinkimų kampanija buvo paremta asmenybės poveikiu, o ne labiausiai ginčytinų politinių klausimų analize.

„Kai bus paskirtas administracijos viršininkas, mes pamatysime kryptį, kurią jis pasirinko“, – teigė buvęs Respublikonų partijos Nacionalinio komiteto atstovas Kevinas Sheridanas. Taip pat ir kiti buvę Baltųjų rūmų darbuotojai įsitikinę, kad po šios pozicijos skyrimo bus aiškesnė D.Trumpo trajektorija.

D.Trumpas į šią poziciją pasirinko Respublikonų nacionalinio komiteto pirmininką Reince'ą Priebusą, kuris bus atsakingas už prezidento laiką ir darbotvarkę, paskirstys darbus Baltųjų rūmų valdininkams. Taip jis kiek apramino skeptikus.

Nauja D.Trumpo elgesio vertinimo banga iškilo po to, kai šis po rinkimų trumpam atgavo savo „Twitter“ paskyrą, kurią rinkimų kampanijos nariai iš jo per paskutines priešrinkimines dienas buvo atėmę.

Tačiau nauja D.Trumpo elgesio vertinimo banga kilo po to, kai šis po rinkimų trumpam atgavo savo „Twitter“ paskyrą, kurią rinkimų kampanijos nariai iš jo per paskutines priešrinkimines dienas buvo atėmę.

„Ką tik turėjau labai atvirus ir sėkmingus prezidentinius rinkimus. Dabar profesionalūs protestuotojai, paskatinti žiniasklaidos, protestuoja. Labai nesąžininga!” Šis D.Trumpo komentaras vakarą po jo apsilankymo Baltuosiuose rūmuose beveik anuliavo jo pasirodymą Vašingtone.

Tai buvo priminimas, koks bjaurus yra D.Trumpo charakteris, teršiantis jau išrinkto prezidento įvaizdį ir patvirtinantis, kad etiško elgesio iš jos tikėtis neverta.

Jo komentarai apie žiniasklaidą taip pat sukėlė pasipiktinimą tarp žurnalistų, į kuriuos dažnai jis nukreipdavo savo pyktį sakydamas rinkimines kalbas ir kuriems gali iškilti sunkumų siekiant gauti informacijos, kai jis galiausiai įsikurs Baltuosiuose rūmuose.

Šis vyrukas yra pirmą kartą kandidatas. Jis niekada nieko nevaldė. Jis turi daug ko išmokti per ateinančias 10 savaičių.

Jau kitą dieną pasirodė visai kitokia „Twitter“ žinutė: „Man patinka, kad maža vakardienos protestuotojų grupė turi tiek aistros mūsų didingai valstybei. Mes visi susitelksime kartu ir didžiuosimės“.

D.Trumpo sunkumai surasti teisingą bendravimo manierą yra simbolinis iššūkis, kuris jo laukia pereinant nuo kampanijos prie vyriausybės. Juk kaip B.Obama pasakė susitikimo Ovaliame kabinete metu, Amerikos sėkmė dabar priklauso nuo D.Trumpo sėkmės.

Barry Bennettas, svarbus Trumpo rėmėjas, pastebi, kad naujai išrinktam prezidentui reikia laiko prisitaikyti.

„Mes turėtume jaustis padrąsinti to, ką jis sugebėjo nuveikti, mes turėtume būti padrąsinti susitikimo su B.Obama. Tendencijos yra labai geros. Šis vyrukas yra pirmą kartą kandidatas. Jis niekada nieko nevaldė, – sakė jis. – Jis turi daug ko išmokti per ateinančias 10 savaičių“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldo Trumpo kalba laimėjus prezidento rinkimus
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldo Trumpo kalba laimėjus prezidento rinkimus

D.Trumpo ketinimai akylai stebimi ne tik Vašingtone

Jo pergalė sukėlė nerimo užsienyje, ypač tarp artimų JAV sąjungininkų Europoje ir Azijoje, kurie apstulbinti jo kampanijos krypties ir viešai pareikštų abejonių dėl JAV sąjungininkų naudos.

Tačiau D.Trumpo komanda išreiškė norą pasiųsti bendradarbiavimo tąsos gaidas į užjūrį. Naujai išrinktas prezidentas jau sudarė sąrašą pasaulio lyderių, su kuriais reikia susitikti.

Eliziejaus rūmai pranešė, kad Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as sutinka susitikti su D.Trumpu ir „patikslinti“ jo pažiūras dėl kertines problemas, įskaitant Iraką, terorizmą, Siriją ir pasaulinio klimato kaitos susitarimą, kuris ką tik įsigaliojo.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel, kaip ir F.Hollande‘as, įsipareigojo bendradarbiauti su D.Trumpu. Tačiau ji taip pat išsakė aiškų perspėjimą, kad tai, kokiu būdu pakryps jo prezidentinis valdymas, turės įtakos JAV ir Vokietijos santykių tvirtumui.

„Vokietija ir JAV yra sujungtos bendromis vertybėmis – demokratija, laisve, pagarba teisėms ir žmogaus orumui – nepaisant odos spalvos, religijos, lyties, seksualinės orientacijos ar politinių įsitikinimų, – kalbėjo A.Merkel. – Remdamasi šiomis vertybėmis siūlau glaudų bendradarbiavimą ateities prezidentui.“

Tiek vidaus, tiek užsienio politikos ypatumai priklausys nuo to, kokią komandą sudarys D.Trumpas.

„Jo kampanijos siekiai užsienio politikos prasme buvo sąlyginai platūs, paliekantys laisvės pakeisti pakraipą vienokia ar kitokia linkme, – teigė Peteris Feaveris, buvęs G.Busho administracijos atstovas užsienio politikos klausimais. – Mes turėsime geresnį užsienio politikos krypties suvokimą, kai jis pradės vardinti savo komandą ir skirstyti jiems darbus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas