Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

D.Trumpo sprendimas pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine kursto palestiniečių neramumus

Plintant protestams dėl JAV prezidento Donaldo Trumpo kontroversiško sprendimo oficialiai pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine, įtūžę palestiniečiai penktadienį ragina surengti „įniršio dieną“.
Susirėmimai Vakarų Krante po D.Trumpo pripažinimo, kad Jeruzalė – Izraelio sostinė
Susirėmimai Vakarų Krante po D.Trumpo pripažinimo, kad Jeruzalė – Izraelio sostinė / „Scanpix“/AP nuotr.

Tuo tarpu palestiniečių administracijos aukšto rango pareigūnas vėlai ketvirtadienį pareiškė, kad JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as, šį mėnesį planuojantis apsilankyti Izraelyje ir palestiniečių teritorijose, po tokio Amerikos politikos pasikeitimo „nėra laukiamas Palestinoje“.

Baltieji rūmai savo ruožtu nurodė, kad numatyto M.Pence'o ir palestiniečių prezidento Mahmoudo Abbaso susitikimo atšaukimas „duotų priešingų rezultatų“.

Ketvirtadienį buvo kilę pavienių susirėmimų tarp palestiniečių ir Izraelio pajėgų, Izraeliui okupuotame Vakarų krante papildomai dislokavus šimtus karių.

D.Trumpo pranešimas apie naują JAV poziciją dėl Jeruzalės išprovokavo beveik visuotinę nepalankią diplomatinę reakciją, bet Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu negailėjo pagyrų JAV prezidentui ir sakė, kad jo vardas bus siejamas su ilga Jeruzalės istorija. Premjeras paragino kitas šalis pasekti JAV pavyzdžiu.

Gazos Ruožą valdančio palestiniečių judėjimo „Hamas“ lyderis Ismailas Haniya, sakydamas kalbą Gazoje, paragino surengti naują intifadą – sukilimą. Po kelių valandų iš Gazos Ruožo buvo paleisti keli sviediniai, pranešė Izraelio kariškiai.

Vienas sviedinys nukrito Izraelio teritorijoje ir armija bei oro pajėgos atsakydamos atakavo „du teroristų postus“ Gazoje.

Vakarų Kranto miestuose ir Gazoje vyko demonstracijos. Gazoje penkis palestiniečius sužeidė izraeliečių ugnis, pranešė vietos pareigūnai.

Izraelio pajėgos prie įvažiavimo į Ramalą patikrinimo posto paskleidė ašarines dujas, o palestiniečių Raudonasis Pusmėnulis pranešė apie 22 žmones, kuriuos Vakarų Krante sužeidė kovinės ar guminės kulkos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas