Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
06 10 /01:28

Daliniai rezultatai: palaikymas Vengrijos premjero V. Orbano partijai EP rinkimuose smuko

Rinkėjų palaikymas rinkimuose į Europos Parlamentą Vengrijos ministro pirmininko Viktoro Orbano partijai „Fidesz“, palyginus su ankstesniu balsavimu, sumažėjo, rodo daliniai rezultatai.
V. Orbanas / Szilard Koszticsak / AP
V. Orbanas / Szilard Koszticsak / AP

Tai gali būti prasčiausias dešiniojo sparno partijos rezultatas per visą 14 metų valdymo laikotarpį.

Suskaičiavus daugiau nei pusę balsų, „Fidesz“ gavo daugiau nei 43 proc. balsų, o 2019-aisiais ji laimėjo 52 procentus balsų. Į Briuselį „Fidesz“ turėtų išsiųsti 11 savo atstovų.

Preliminarūs rezultatai parodė, kad Vengrijoje balsavo daugiau nei 56 proc. rinkėjų – tai šalies rekordas, kalbant apie EP rinkimus.

Nors „Fidesz“ Vengrijos politikoje dominuoja nuo 2010 metų, daugelis yra labai nepatenkinti tuo, kaip ji valdo šalį. Gili ekonomikos krizė ir neseniai kilę skandalai, susiję su „Fidesz“ politikais, sukrėtė partiją, kuri sako puoselėjanti šeimos vertybes ir krikščioniškąjį konservatizmą.

Dėl šių veiksnių iškilo vienas grėsmingiausių kada nors V. Orbanui tekusių varžovų. Peteris Magyaras (Pėteris Madjaras) vasarį nutraukė savo narystę „Fidesz“ ir per kelis mėnesius sukūrė stipriausią Vengrijos opozicinę partiją.

Ši partija, „Pagarba ir laisvė“ (TISZA), sekmadienį surinko 31 proc. balsų ir turėtų gauti septynis mandatus Europos Parlamente.

Rinkimų rezultatus P. Magyaras vertino optimistiškai, laikydamas šią dieną lūžio tašku Vengrijos politikoje, kurios centre daugiau nei 14 metų yra V. Orbanas.

„Nors dar nežinome rezultatų, šiandiena yra svarbi. Norėčiau paprašyti visų gerai įsiminti šią dieną. 2024 metų birželio 9 dieną baigėsi viena epocha“, – kalbėjo jis.

Vengrija liepą rotacijos principu šešiems mėnesiams perims pirmininkavimą ES.

Ilgametis Vengrijos ministras pirmininkas EP rinkimus piešė kaip varžybas, kuriose bus nuspręsta, ar Rusijos karas Ukrainoje apims Europą. V. Orbanas daug dėmesio skyrė kampanijai, kurioje nuogąstavo, kad karas gali išsiplėsti ir tiesiogiai įtraukti Vengriją, jei pasiseks jo politiniams oponentams.

Dėl didėjančios įtampos su Rusija jis kaltino „karą palaikančius“ Vašingtono ir Briuselio politikus, o savo atsisakymą teikti Kyjivui karinę pagalbą ir kitokią paramą vaizdavo kaip unikalią Europoje poziciją „už taiką“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas