Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Danija ir Nyderlandai pažadėjo Ukrainai naikintuvų F-16

Nyderlandai ir Danija sekmadienį paskelbė, kad atsiųs Ukrainai modernių naikintuvų F-16.
AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

Šį ilgai lauktą pranešimą Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pavadino svarbia paskata savo šalies pajėgoms, įsitraukusioms į sudėtingą kovą su įsiveržusiomis Rusijos pajėgomis.

Pažadai dėl modernių naikintuvų pažadas buvo duoti kitą dieną po Rusijos raketų smūgio į Ukrainos teatrą, per kurį šiauriniame Černihivo mieste žuvo septyni žmonės, o dar beveik 150 buvo sužeisti. V. Zelenskis pažadėjo griežtai atsakyti į išpuolį, per kurį žuvo šešerių mergaitė ir buvo sužeista 15 vaikų.

Ukraina ištisus mėnesius prašė Vakarų F-16 lėktuvų savo oro pajėgoms sustiprinti, o JAV neseniai suteikė leidimą Nyderlandams ir Danijai tiekti Ukrainai amerikiečių gamybos orlaivius.

Sekmadienį V. Zelenskis aplankė abi šias šalis.

„F-16 neabejotinai suteiks naujos energijos, pasitikėjimo savimi ir motyvacijos kovotojams ir civiliams gyventojams. Esu tikras, kad tai duos naujų rezultatų Ukrainai ir visai Europai“, – sakė Ukrainos vadovas.

19 naikintuvų iš Danijos 

Kol kas neaišku, kaip greitai šie lėktuvai atsidurs ukrainiečių rankose ar Ukrainos danguje. Tai priklauso nuo to, kaip greitai bus pasirengę Ukrainos pilotai ir infrastruktūra, sakė Nyderlandų ministras pirmininkas Markas Rutte (Markas Riutė).

Jis kalbėjo po to, kai kartu su V. Zelenskiu apžiūrėjo du pilkos spalvos F-16 naikintuvus, stovinčius angare Nyderlandų bazėje pietiniame Eindhoveno mieste.

„F-16 dar ne iš karto padės karinėms pastangoms. Bet kokiu atveju tai yra ilgalaikis Nyderlandų įsipareigojimas“, – sakė Nyderlandų vadovas.

„Norime, kad jie kuo greičiau būtų aktyvūs ir naudojami, – kalbėjo jis. – Ne artimiausią mėnesį, tai neįmanoma, bet tikimės, kad netrukus.“

Po kelių valandų oro pajėgų bazėje Skriudstrupe, pietų Danijoje, V. Zelenskį priėmė danų ministrė pirmininkė Mette Frederiksen (Metė Frederiksen) kartu su šalies užsienio reikalų ministru, gynybos ministru ir kronprincese Mary (Meri).

M. Frederiksen teigė, kad Danija Ukrainai suteiks 19 naikintuvų F-16. Ji sakė besitikinti, kad šeši orlaiviai galėtų būti pristatyti apie Naujuosius metus, dar aštuoni – kitais metais, o likę penki – 2025-aisiais.

„Priimkite šią dovaną kaip Danijos nepalaužiamos paramos jūsų šalies kovai už laisvę ženklą“, – sakė Danijos premjerė.

Socialiniame tinkle „Telegram“ V. Zelenskis padėkojo Danijai už šį sprendimą ir gyrė derybas su M. Frederiksen.

„Algoritmas yra aiškus. Mūsų F-16 koalicija įrodo savo efektyvumą“, – rašė jis.

Ukrainos prezidento administracijos vadovas Andrijus Jermakas savo ruožtu „Telegram“ parašė: „Esame dėkingi ministrei pirmininkei Mette Frederiksen už paramą Ukrainai. Jos indėlis stiprinant mūsų šalies saugumą yra neįkainojamas.“

Socialiniuose tinkluose paskelbta nuotraukų ir vaizdo įrašų, kuriuose matyti, kaip Ukrainos prezidentas apžiūri naikintuvą ir jame sėdi.

Nyderlandai nenurodė, kiek naikintuvų skirs Kyjivui. V. Zelenskis savo „Telegram“ kanale teigė, kad Ukraina iš Nyderlandų gaus 42 lėktuvus.

V. Zelenskis taip pat sveikino šios šalies sprendimą tiekti naikintuvus F-16 ir pavadino jį istoriniu.

Mokymai

Nyderlandų ir Danijos vyriausybės taip pat dalyvauja koalicijoje, kuri apmoko Ukrainos pilotus valdyti pažangius naikintuvus.

V. Zelenskis atsisakė pasakyti, kiek Ukrainos pilotų bus apmokyti Danijoje, o vėliau Rumunijoje, motyvuodamas saugumo sumetimais. Danija penktadienį pranešė, kad mokymai prasideda šį mėnesį, o pareigūnai anksčiau yra sakę, kad ukrainiečių pilotams mokytis reikės nuo šešių iki aštuonių mėnesių.

M. Frederiksen sakė, kad daugiau nei 70 ukrainiečių jau yra Danijoje ir ruošiasi pradėti mokymus.

Penktadienį Nyderlandai ir Danija pareiškė, kad JAV leido joms pristatyti Ukrainai amerikiečių gamybos F-16 lėktuvus. Vašingtono pritarimas laikomas dideliu postūmiu Kyjivui, nors naikintuvai iškart dar neturės įtakos beveik pusantrų metų trunkančiam karui.

Vašingtonas taiko griežtas taisykles dėl amerikietiškos karinės įrangos pardavimo ar perdavimo.

Vašingtonas teigia, kad F-16, kaip ir pažangūs JAV tankai „Abrams“, bus labai svarbūs ilgalaikėje perspektyvoje Ukrainai kovojant su rusų pajėgomis.

Ukraina naudojasi senesniais orlaiviais, pavyzdžiui, rusų gamybos MiG-29 ir „Suchoj“ lėktuvais. F-16 turi naujesnes technologijas ir taikinių nustatymo galimybes. Jie taip pat yra universalesni, teigia ekspertai.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad Maskva į Ukrainą siunčiamus Vakarų naikintuvus F-16 laikys branduoline grėsme, nes jie gali nešti atominius ginklus.

Šeštadienį V. Zelenskis aplankė Švediją, kur su ministru pirmininku Ulfu Kristerssonu (Ulfu Kristersonu) galutinai suderino klausimą dėl šarvuočių CV90 gamybos Ukrainoje ir Ukrainos pilotų dalyvavimo Švedijos naikintuvų „Gripen“ bandymuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas