Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Danija nebemato reikalo vakcinuoti vaikus nuo COVID, bet skiepų jiems neuždraudė

Nebe taip agresyviai, kaip ankstesniais pandemijos metais, puolantis koronavirusas tebeaudrina melagienų skleidėjų vaizduotę. Socialiniuose tinkluose pasirodė žinia, esą Danija nebeleis skiepyti nuo COVID-19 vaikų. Ar suklaidinus vertimo programoms, ar tikslingai atsakingos institucijos paskelbta informacija buvo iškraipyta – rekomendacijos nepilnamečiams vakcinuotis tikrai nebeliko, tačiau tie, kuriems yra rizika susirgti sunkia forma, gali pasiskiepyti.
Skiepijama mergaitė
Skiepijama mergaitė / 123RF.com nuotr.

Klaidina net žurnalistas

Vienas pirmųjų apie naujas taisykles paskelbė buvęs „The New York Times“ žurnalistas Alexas Berensonas.

„Danija STABDO VISĄ visų iki 18 metų skiepijimą nuo COVID-19“, – neseniai savo paskyroje „Twitter“ rašė jis ir paaiškino, kodėl: „Vaikai ir jauni žmonės labai retai, užsikrėtę omikron variantu, suserga itin sunkiai“.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/t Internete plinta netikslios vaikų skiepijimo programos interpretacijos - Danija neuždraudė skiepyti nepilnamečių
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/t Internete plinta netikslios vaikų skiepijimo programos interpretacijos - Danija neuždraudė skiepyti nepilnamečių

Šis žurnalistas ne kartą skleidė klaidinančią informaciją apie koronaviruso infekciją, įskaitant duomenų apie užkrečiamumą omikron atmaina klaidingą interpretavimą, jo paskyra „Twitter“ anksčiau buvo užblokuota dėl šio socialinio tinklo taisyklių pažeidimo.

Taip pat skaitykite: Omikron atmaina pavojingesnė su skiepu: kodėl tokios išvados klaidingos?

Vienoje lietuviškoje „Facebook“ grupėje, turinčioje beveik 8 tūkst. narių, pasirodė išsamesnis ir kategoriškesnis komentaras: „Nuo rugsėjo 1 d. Danijoje nebebus leidžiama nuo COVID-19 skiepyti sveikų vaikų ir jaunimo iki 18 metų.“

Įrašo autorė taip pat piktinosi, kad prieš mažiau nei metus vyko „grandiozinis spaudimas skiepyti vaikus vakcina, kurios klinikiniai tyrimai nebaigti, buvo gąsdinama vaikų mirtimis, vaikams nepagrįstai užkrauta atsakomybė už namiškių sveikatą, nesiskiepijantys vaikai buvo gėdinami bendramokslių, o kartais – ir mokytojų“. Lietuvoje paaugliai be galimybių paso esą daug kur negalėjo patekti.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete plinta netikslios vaikų skiepijimo programos interpretacijos - Danija neuždraudė skiepyti nepilnamečių
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete plinta netikslios vaikų skiepijimo programos interpretacijos - Danija neuždraudė skiepyti nepilnamečių

Straipsnis pavadinimu „Danija uždraudė COVID vakcinas vaikams“ pasirodė ir Kanados tinklalapyje „Western Standard“. Jame teigiama, kad „Danijos vyriausybė uždraudė vaikams iki 18 metų skiepytis nuo COVID-19 dėl mažos viruso rizikos“.

Tiesa, greta nurodyta, kad, įvertinus gydytojui, didelės rizikos grupėms priklausantys vaikai gali būti paskiepyti.

Kone pusė jau pasiskiepiję

Šios interpretacijos nėra visiškai tikslios. Danijos sveikatos taryba rekomendacijas dėl skiepijimo tik pakoregavo ir vakcinuoti nepilnamečių neuždraudė.

Danijoje nuo COVID-19 pasiskiepiję daugiau nei 82 proc. visų gyventojų. Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) duomenimis, tarp vyresnių nei 60 metų gyventojų šis rodiklis siekia 99,3-100 proc., priklausomai nuo amžiaus grupės. Tarp jaunesnių suaugusiųjų pasiskiepiję 92 proc.

Iš nepilnamečių bent kartą pasiskiepijo 44,6 proc., du – 40,9 proc., dar 0,3 proc. vakcinuoti ir sustiprinančiąja doze.

Ekrano nuotr. iš ourworldindata.org/Danijos gyventojų vakcinavimas
Ekrano nuotr. iš ourworldindata.org/Danijos gyventojų vakcinavimas

Skaičiuojant visus 5,8 mln. gyventojų, nuo COVID-19 pasiskiepiję maždaug 82 proc., daugiau nei 62 proc. – ir papildomai. Nemažai žmonių ir persirgo, todėl, specialistų teigimu, visuomenės imunitetas yra labai aukštas.

Iš ankstesnės patirties žinoma, kad vasarą virusai plinta sunkiau. Atsižvelgdama į šias aplinkybes, Danijos sveikatos taryba gegužės viduryje baigė skiepijimo programą praėjusiam ligų sezonui. Tačiau planuojama atnaujinti kai kurių tikslinių grupių skiepijimą nuo COVID-19 artėjantį rudenį ir žiemą.

Tiesa, rekomenduojant gydytojui žmonės skiepytis nuo šios ligos gali bet kada, jei laikomasi rekomendacijų (pavyzdžiui, praėjus tam tikram laikui nuo ankstesnės dozės).

Tarybos teigimu, vaikai ir jaunuoliai, užsikrėtę COVID-19 omikron atmaina, tik labai retai suserga sunkiai. Todėl nuo liepos 1 d. nepilnamečiai nebeskiepijami pirma, o nuo rugsėjo 1 d. nebus skiepijami antra dozėmis.

123RF.com nuotr./Skiepai
123RF.com nuotr./Skiepai

Nepaisant to, nemažai vaikų, kuriems ypač padidėjusi rimto susirgimo rizika, vis tiek galės pasiskiepyti, jo būklę įvertinus gydytojui.

„Danijos sveikatos priežiūros institucija šiuo metu neplanuoja rekomenduoti skiepytis jaunesniems nei 18 metų asmenims, kaip grupei“, – naujienų agentūrai „The Associated Press“ sakė tarybos atstovė Lotte Baelum.

Bet, anot jos, vaikai ir jaunuoliai, kuriems gresia didesnė rizika užsikrėsti COVID-19, ir toliau galės skiepytis po individualaus įvertinimo.

Taryba taip pat rekomenduoja pirminę vakcinaciją visiškai neskiepytiems suaugusiems žmonėms.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas