Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Dar mirtinesnis“: Ukraina patobulino slaptąjį Antrojo pasaulinio karo ginklą

Ukrainos kariuomenė atnaujina savo slaptą Antrojo pasaulinio karo laikų ginklą, naudodama modernias bepiločių bombų technologijas.
Ukrainos karys su dronu
Ukrainos karys su dronu / „Scanpix“/AP nuotr.

Kaip rašo „Forbes“, remdamasis Rusijos kariniu tinklaraštininku „Razrabočik BPLA“, naujasis Ukrainos slaptasis ginklas – bepilotės bombos sprogdiklis su atstumą iki taikinio matuojančiu lazeriniu jutikliu, kuris gali susprogdinti bombą bet kokiu norimu atstumu nuo taikinio.

„Razrabočik BPLA“ jį apibūdina kaip paprastą prietaisą, neturintį sudėtingų technologinių sprendimų, tačiau dar Antrojo pasaulinio karo patirtis rodo, koks veiksmingas gali būti tokio tipo ginklas.

Ukrainiečiai talentingai kuria naujus sprogdiklius seniems ginklams. Garsiausias pavyzdys – sovietinėse prieštankinėse minose PTM-3 sumontuotas saugiklis „Johnny“ arba „Jonik“.

Originalus saugiklis yra paprastas slėgio jungiklis, kuris suveikia tik tada, kai ant jo užvažiuoja tankas. „Johnny“ saugiklis turi magnetometrą ir akselerometrą. Magnetometras aktyvuoja miną, kai arti yra didelis metalinis objektas, todėl mina suveikia, kai tanko vikšrai pravažiuoja šalia be kontakto. Akselerometras reiškia, kad bet koks bandymas perkelti miną ją aktyvuoja.

Analitikas Rojus užfiksavo keletą kitų naujų sprogdiklių, susijusių su dronų minomis, su laiko vėlinimu ir magnetiniais ar kitais jutikliais. Dronai šiuos ginklus pasėja toli nuo fronto esančiuose keliuose.

„Ukrainos pajėgos sistemingai užminavo Rusijos logistikos kelius iki 15 kilometrų gylio įvairiomis prieštankinėmis minomis. Jie tai daro naktį, naudodamiesi sunkiaisiais dronais“, – sakė analitikas.

Lazerinis sprogdiklis yra dar sudėtingesnis

„Lazerinis sprogdiklis yra žingsnis į priekį sudėtingumo požiūriu. Tai yra tokio tipo, kuris siejamas su tiesioginiais smūgiais į taikinius tiek ore, tiek ant žemės, klasikinio artimo atstumo sprogdiklio variantas“, – rašoma leidinyje.

JAV karinio jūrų laivyno jūrų sistemų vadavietės duomenimis, artimojo veikimo sprogdiklis greta radaro ir atominės bombos yra vienas iš svarbiausių Antrojo pasaulinio karo slaptųjų ginklų. Jis buvo toks slaptas, kad net nebuvo leidžiama sakyti jo pavadinimo.

Dėl pigių ir patikimų lazerių dabar lazerinį matuoklį galima įsigyti už mažiau nei 20 JAV dolerių, o Ukrainos inžinieriai pritaikė tą pačią technologiją. Saugiklis taip pat turi atsarginį kontaktinį detonatorių, jei sugestų lazerinė sistema.

„Nors naujasis ukrainietiškas prietaisas gali neatitikti Pentagono patikimumo, ilgaamžiškumo ir saugumo standartų, jis suteikia naujų vertingų galimybių. Dėl šių sprogdiklių bepiločių bombų ir priešlėktuvinių raketų smūgiai bus gerokai mirtinesni. Be to, tikėtina, kad jie bus naudojami ir naujuose bepiločiuose orlaiviuose, kad gerokai padidintų smūgio galimybes“, – rašoma leidinio išvadose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas