Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dar viena mįslė iš fronto: ar tikrai rusų „Mi-28“ sudužo su vogta skalbykle?

Internautai nepaliauja šaipytis iš Ukrainą užpuolusios Rusijos karių, kurie, be kita ko, užsitarnavo ir buitinę techniką, drabužius, juvelyriką, kitus daiktus vagiančių užpuolikų reputaciją. Socialiniuose tinkluose plinta sudužusio sraigtasparnio nuotrauka, kurioje tarp nuolaužų matyti esą rusų pavogta skalbimo mašina arba džiovyklė. Spėjimas klaidingas – iš tiesų tai yra orlaivio aušinimo sistemos dalis.
Sudužusio sraigtasparnio nuotrauka, kurioje internautai įžvelgė skalbyklę
Sudužusio sraigtasparnio nuotrauka, kurioje internautai įžvelgė skalbyklę / Ekrano nuotr. iš „Twitter“

Džiovyklė ar skalbyklė?

Nuotraukomis, esą įrodančiomis, kad Rusijos kariai savinasi ukrainiečių daiktus, viešojoje erdvėje dalijamasi nuo karo pradžios.

Pastaruoju metu ėmė plisti žinia, kad esą Ukrainoje pavogta skalbimo mašina buvo gabenama sraigtasparniu. Ją lydi iškalbingas vaizdas – iš arti nufotografuotos orlaivio nuolaužos, tarp kurių matyti, anot internautų, ir skalbimo mašina.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internautai sraigtasparnio nuolaužose pamatė skalbyklęę
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internautai sraigtasparnio nuolaužose pamatė skalbyklęę

Sudužusio sraigtasparnio nuotrauka prieš porą savaičių pasirodė „Facebook“ grupėje „Rusijos informacinis karas“.

„Dabar skalbenkes rusai ir oru transportuoja, – prirašyta prie jos. – Sako, skalbimo mašinų elektroniką į tankus dės. O iš kur sankcionuotiems rusams puslaidininkių ir kt. gauti?“

Prierašuose prie tos pačios nuotraukos, paskelbtos kitose šalyse, teigiama, esą „orkai transportavo pavogtą skalbimo mašiną ir buvo pašauti“, „Kremliaus klasika: pašauto Rusijos sraigtasparnio nuolaužos Ukrainoje su pagrobta skalbimo mašina“.

„Tarp Rusijos atakos sraigtasparnio nuolaužų yra… skalbimo mašina“, – parašė vienas „Twitter“ vartotojas ir komentaruose dar patikslino sulaukęs perspėjimo iš buitinės technikos eksperto, esą iš tiesų tai esanti džiovyklė.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Spėjimu, kad sraigtasparnyje buvo skalbyklė, patikėjo dešimtys tūkstančių
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Spėjimu, kad sraigtasparnyje buvo skalbyklė, patikėjo dešimtys tūkstančių

Šio užsienyje gyvenančio užsieniečio įrašas sulaukė bene didžiausio dėmesio – per porą savaičių po juo bemaž 24 tūkst. kartų paspausta „patinka“, juo pasidalijo kone 6 tūkst. žmonių, dar tūkstantis pakomentavo.

Numušė kone neįveikiamą sraigtasparnį

Nuotraukoje matoma baltas kubo ar stačiakampio gretasienio formos (tik gerokai aplamdytas) daiktas iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti panašus į skalbimo mašiną (įsivaizduojant, kad matoma jos galinė dalis).

Tiesa, abejonių gali kelti viena aplinkybė – greta matant tik sraigtasparnio detales ir jokio buityje įprasto daikto (šaldytuvo, mikrobangų krosnelės ar pan.) sunku įvertinti jos dydį ir bent iš to nuspręsti, ar tai gali būti skalbyklė.

Kiek neįprastai atrodo ir „skalbyklės“ viršus – tarytum supjaustytas vienodo pločio juostomis, o šios – vienodai išsilenkusios į viršų. Taip pat – ventiliacijos anga.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Internautai sraigtasparnio nuolaužose pamatė skalbyklę
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Internautai sraigtasparnio nuolaužose pamatė skalbyklę

Pasirodė ir straipsnių apie šį įvykį. Vieno jų, parašyto rusų kalba, antraštė skelbė: „Numuštame Rusijos kariniame sraigtasparnyje buvo pavogta skalbimo mašina – fotofaktas“.

Tame pačiame tinklalapyje „Realist Online“ (ukrainietiškame, nors rusų kalba) keliomis dienomis anksčiau buvo pasirodęs tekstas apie patį orlaivio sudužimą. Tai esą įvyko Charkivo srityje – 92-osios brigados kariai numušė 18 mln. dolerių (16,8 mln. eurų) vertės Mi-28.

Straipsnyje buvo aprašytos nuotraukos iš sraigtasparnio sudužimo vietos: „Matyti lauke pabirusios nuolaužos, Mi-28 rado drabužių, greičiausiai piloto S.T.Kuržumbajevo (ši pavardė matyti ant nufotografuoto džemperio – red. past.). Paties ekipažo likimas nežinomas, bet, sprendžiant pagal sraigtasparnio liekanas, jie galėjo neišgyventi.“

Taip pat skaitykite: Pusė tonos „trofėjų” paštu iš Ukrainos į Rusiją

Apie lauke rastą skalbimo mašiną ar džiovyklę nei šiame, nei daugelyje kitų straipsnių neužsiminta, nors ji buvo aiškiai matyti vienoje iš publikuotų nuotraukų – tokioje pat, kokią platina socialinių tinklų vartotojai.

Ekrano nuotr. iš airplane-pictures.net/Karinis sraigtasparnis „Mi-28“
Ekrano nuotr. iš airplane-pictures.net/Karinis sraigtasparnis „Mi-28“

Kai kuriose nuolaužų fotografijose matyti ir sraigtasparnio registracijos numeris – RF-13654. Tas pats sraigtasparnis buvo užfiksuotas viename kariuomenės renginyje 2020 m. Tai buvo jau trečias žinomas Rusijos Mi-28, prarastas nuo invazijos į Ukrainą pradžios.

Mi-28 yra rusiškas bet kokiu oru ir bet kuriuo paros metu galintis skristi, nuo šūvių iš kovos mašinų apsaugotas dvivietis atakų sraigtasparnis. Jo kabina yra visiškai šarvuota, įskaitant priekinį stiklą, kuris atlaiko 7,62 mm ir 12,7 mm kulkų bei 20 mm sviedinių skeveldrų smūgius.

Iš tiesų – aušintuvas

Ant kai kurių nuotraukų, įskaitant ir su tariama skalbykle, matyti vandens ženklas – Pravda_Gerashchenko su „Telegram“ ženkliuku. Taip vadinasi internete aktyviai besireiškiančio Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjo Antono Heraščenkos paskyra šiame socialiniame tinkle.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Iš pradžių apie skalbyklę sraigtasparnyje niekas nekalbėjo
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Iš pradžių apie skalbyklę sraigtasparnyje niekas nekalbėjo

Šią aktyviai aptarinėjamą ir dar keletą sudužusio sraigtasparnio nuotraukų galima rasti gegužės 10 d. paskelbtame įraše.

„92-osios brigados kariai vakar pasveikino okupantus su šėtono pergalės diena – gegužės 9-ąja, numušdami dar vieną Mi-28 virš Bobrovkos Charkivo srityje“, – paaiškino A.Heraščenka.

Iš pradžių informacija apie numuštą sraigtasparnį ir jo nuolaužų nuotrauka ėmė plisti be komentarų apie skalbyklę, dėmesį į ją internautai atkreipė tik vėliau.

Tačiau tuo pačiu kai kurie komentatoriai skelbė, kad tai yra ne skalbimo mašina, o sraigtasparnio detalė. Skalbimo mašinai tokiame orlaivyje esą net nebūtų vietos.

Tai patvirtino ir karo lakūnas, atsargos majoras Michałas Fiszeris.

„Tai – ne skalbimo mašina, o turbininių variklių išmetamųjų dujų aušinimo sistemos elementas, reikalingas norint sumažinti infraraudonųjų spindulių valdomų raketų mašinos šiluminį pėdsaką“, – tinklalapiui „Konkret24“ paaiškino jis.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito