Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dar viena šalis paskelbė: nori būti BRICS grupėje kartu su Rusija

Indonezija išreiškė norą prisijungti prie BRICS šalių grupės. Kaip sakoma šalies Užsienio reikalų ministerijos pranešime, Indonezija nori būti tarp didžiųjų besiformuojančios ekonomikos šalių – grupėje, kuriai tenka 35 proc. pasaulio ekonomikos produkcijos.
Indonezija / Slamet Riyadi / AP
Indonezija / Slamet Riyadi / AP

BRICS pasaulio lyderiams šią savaitę susirinkus į aukščiausiojo lygio susitikimą Kazanėje, Indonezijos užsienio reikalų ministerija vėlai ketvirtadienį pranešė, kad prisijungimo prie grupės procesas jau prasidėjo, skelbia „Reuters“.

„Indonezijos prisijungimas prie BRICS yra jos savarankiškos-aktyvios užsienio politikos išraiška, – sakė Sugiono, naujai paskirtas užsienio reikalų ministras, kuris, kaip ir daugelis indoneziečių, vadinamas vienu vardu. – Tai nereiškia, kad prisijungiame prie tam tikro bloko, bet aktyviai dalyvaujame kiekviename forume.“

Indonezija, ketvirta pagal gyventojų skaičių valstybė pasaulyje, laikosi „neprisijungimo“ užsienio politikos.

Sekmadienį pareigas pradėjęs eiti prezidentas Prabowo Subianto ne kartą pabrėžė, kad draugaus su visomis šalimis, nesvarbu, ar tai būtų Kinija, ar Jungtinės Valstijos, ir kad Indonezija neprisijungs prie jokio karinio bloko.

Užsienio reikalų ministras Sugiono pridūrė, kad BRICS atitinka pagrindines Prabowo Subianto vyriausybės programas, „ypač susijusias su aprūpinimu maistu ir energija, skurdo mažinimu ir žmogiškųjų išteklių plėtra“, ir pridūrė, kad Indonezija mato šią grupę kaip „priemonę“, padedančią įgyvendinti pasaulio Pietų šalių interesus.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sakė, kad daugiau kaip 30 šalių pareiškė norą prisijungti prie BRICS, nors iš karto nebuvo aišku, kaip ši plėtra vyks.

Šiuo metu BRICS priklauso Brazilija, Kinija, Egiptas, Etiopija, Indija, Iranas, Rusija, Pietų Afrikos Respublika ir Jungtiniai Arabų Emyratai.

Tikina, kad politika nebūtinai yra orientuota į Rytus

Generolo Achmado Yani universiteto tarptautinių santykių profesorius Yohanesas Sulaimaasn suabejojo Indonezijos prisijungimo prie BRICS nauda, nes ją, pasak jo, galima gauti iš dvišalių santykių, tačiau tai rodo, kad Indonezija nenori prarasti savo galimybių.

„Geriau sekti paskui, nei likti nuošalyje“, – sakė jis ir pridūrė, kad tai nebūtinai reiškia, jog Prabowo Subianto užsienio politika yra labiau orientuota į Rytus nei į Vakarus.

Indonezija anksčiau šiais metais, prieš Prabowo Subianto pradedant eiti pareigas, pareiškė, kad siekia per dvejus trejus metus užbaigti stojimo procesą ir tapti Paryžiuje įsikūrusios Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) nare. Taip siekdama pritraukti daugiau investicijų ir prekybos sandorių iš šios organizacijos narių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai