Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dar vienas netikras „Charlie Hebdo“ viršelis: kliuvo net E.Macronui

Prancūzijos satyrinis žurnalas „Charlie Hebdo“ tapo tikru melagienų kūrėjų taikiniu: mažiausiai 6 netikri šio leidinio viršeliai pastaruoju metu cirkuliavo interneto erdvėje ir Rusijos naujienų laidose.
Suklastotas „Charlie hebdo“ viršelis
Volodymyras Zelenskis apsilankė Bachmute / Facebook nuotr.

Ant dar vieno tariamo „Charlie Hebdo“ viršelio, kuris pastarosiomis dienomis aktyviai platinamas įvairiuose rusiškuose tinklalapiuose ir socialinių tinklų paskyrose, pavaizduotas Prancūzijos vadovas Emmanuelis Macronas, iš vandens patrankos purškiantis žmones ir raginantis juos „likti namuose ir nesipriešinti“.

Šalia jo – iš dubenėlio, pažymėto Europos Sąjungos vėliava, valgantis Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Šis ir panašūs melagingi satyrinio karikatūrų žurnalo viršeliai pastaruoju metu tapo tikru Kremliaus propagandos įrankiu – bandoma įtikinti žmones, esą laikraštis, garsėjantis bekompromisiais, dažnai – ir vulgariais juokais, tyčiojasi iš Ukrainos prezidento.

Iš tikrųjų ši karikatūra niekada nepuošė „Charlie Hebdo“ viršelio.

Satyrikų taikinyje – V.Putinas

Rusijai pradėjus plataus masto karą Ukrainoje, vienas iš labiausiai paplitusių Kremliaus propagandos metodų buvo žinomų Vakarų leidinių viršelių klastojimas.

Tokio pobūdžio melagingais vaizdais buvo siekiama sudaryti įspūdį, tarsi žinomi žurnalai tyčiotųsi ir šaipytųsi iš Ukrainos prezidento ir kitų Vakarų lyderių bei pripažintų Europos ir Jungtinių Valstijų silpnumą Rusijos karinės galios fone.

Nuo invazijos į Ukrainą pradžios V.Zelenskio karikatūra nė karto nepasirodė pirmajame šio leidinio puslapyje, ko negalima pasakyti apie Vladimirą Putiną, kuris buvo nupieštas net kelis kartus.

Kad viršelis netikras, sufleruoja ir jo tariamo pasirodymo data – rugpjūčio 29-oji, kuri šiemet buvo pirmadienį. „Charlie Hebdo“ pasirodo trečiadieniais.

Apie klastotę signalizuoja ir žurnalo numeris – 3. Rugpjūčio 31 dieną prekyboje pasirodęs satyrinis žurnalas buvo pažymėtas 1571 numeriu.

Kalbant apie specialiuosius numerius, paskutinis specialusis „Charlie Hebdo“ numeris buvo išleistas praėjusių metų birželį, o jo viršelyje buvo pavaizduoti elektromobiliai.

Pasak puslapyje paskelbto aprašymo, skaitytojai sužinos viską apie elektromobilius, kol bus apgauti.

„Charlie Hebdo“ viršelių klastotės pasirodo nebe pirmą kartą. Apie tai yra rašę Sakartvelo faktų tikrintojai (čia, čia).

Lapkritį, kai ukrainiečių paleista raketa nužudė du žmones Lenkijoje, ėmė žaibiškai plisti suklastotas „Charlie Hebdo“ viršelis, kuriame nutikusi nelaimė neva lyginama su Antrojo pasaulinio karo metais vykusiomis Voluinės žudynėmis.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Komentaruose prie karikatūros sutartinai tvirtinama, esą raketą į Lenkijos pusę paleido Ukrainos kariai
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Komentaruose prie karikatūros sutartinai tvirtinama, esą raketą į Lenkijos pusę paleido Ukrainos kariai

Taip pat skaitykite: Pasityčiojo iš lenkų žūties, bet „Charlie Hebdo“ tokio viršelio nespėjo nupiešti.

Nei „Charlie Hebdo“ tinklalapyje, nei paskyrose „Twitter“ ir „Facebook“ nepasirodė joks paveikslas, panašus į tariamą žurnalo viršelį su V.Zelenskiu.

Visus šio žurnalo numerių viršelius galima rasti jo tinklalapyje.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas