Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 14 /17:08

Deeskalacija? Rusija mato šansą susitarti su Vakarais, baigia „kai kurias“ pratybas

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pirmadienį pranešė prezidentui Vladimirui Putinui, kad yra „šansas“ susitarti su Vakarais dėl saugumo. Savo ruožtu šalies gynybos ministras Sergejus Šoigu V.Putinui pareiškė, kad „kai kurios“ karinės pratybos baigiamos.
Sergejus Lavrovas
Sergejus Lavrovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šie pareiškimai galbūt žymi Maskvos ketinimus nusileisti ir sumažinti įtampą, kilus Rusijos įsiveržimo į Ukrainą grėsmei.

„Kaip Užsienio reikalų ministerijos vadovas privalau pasakyti, kad visada yra šansas“ sudaryti susitarimą, S.Lavrovas sakė V.Putinui per kruopščiai surežisuotą susitikimą, kai buvo paklaustas apie šiuo metu vykstančias derybas su Vakarais.

Jungtinės Valstijos yra įspėjusios, kad Rusijos invazija į Ukrainą gali prasidėti netrukus, o Vašingtono sąjungininkės Vakaruose grasina Maskvai skaudžiomis ekonominėmis sankcijomis.

Tačiau kalbėdamasis su V.Putinu S.Lavrovas užsiminė, kad Maskva yra pasirengusi tęsti derybas su Vakarais.

„Ar yra šansas pasiekti susitarimą su mūsų partneriais svarbiais klausimais, ar tai bandymas įtraukti mus į nesibaigiantį derybų procesą?“ – per televizijos transliuotą susitikimą S.Lavrovo paklausė V.Putinas.

S.Lavrovas atsakė: „Mūsų galimybės dar toli gražu neišsemtos. Jos (derybos) tikrai neturėtų tęstis amžinai, bet aš siūlyčiau jas tęsti ir intensyvinti.“

O S.Šoigu, dalyvavęs tame pačiame susitikime, V.Putinui pareiškė, esą kai kurios karinės pratybos, rengiamos Rusijoje ir Baltarusijoje, „baigiasi“. Tai irgi laikoma galimos deeskalcijos ženklu.

„Kai kurios iš šių pratybų baigiasi, dalis jų bus užbaigtos artimiausiu metu“, – teigė S.Šoigu, nors ir pridūrė, kad kitos pratybos, prasidėjusios gruodį, tęsiamos.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Sergejus Šoigu
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Sergejus Šoigu

Jis pridūrė, kad dalis nuo gruodžio vykstančių manevrų jau yra užbaigti. „Mokymai vyksta, kažkokia jų dalis jau užbaigta, kažkokia dalis – baigiama“, – aiškino ministras.

S.Šoigu sakė V.Putinui, kad „didelio masto“ pratybos vyko Rusijos vakarų karinėje apygardoje ir beveik visuose laivynuose – „Barenco, Juodojoje, Baltijos jūrose, Ramiojo vandenyno laivyne“.

Galiausiai dar vienas teigiamas signalas – naujienos iš Kijevo. Ukrainos gynybos ministras pirmadienį pasidžiaugė „pozityviomis“ derybomis su savo kolega iš Baltarusijos, kur vyksta didelės karinės pratybos.

„Aptarėme darbotvarkę ir būsimus žingsnius. Matau tai kaip teigiamą signalą ir pirmąjį žingsnį vaisingo bendradarbiavimo link“, – pareiškė Oleksijus Reznikovas.

Pasak ministro, jo kolega Viktaras Chreninas jį „patikino, kad Ukrainai grėsmių iš Baltarusijos nėra“.

Ministrai taip pat susitarė siųsti gynybos atašė atitinkamos šalies karinėms pratyboms stebėti, demonstruodami geros valios ženklą, sakoma ministerijos pranešime.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Oleksijus Reznikovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Oleksijus Reznikovas

Ukrainos ir Baltarusijos gynybos ministrų pokalbis vyko penktą dieną bendrų Rusijos ir Baltarusijos karinių pratybų prie šiaurinės Ukrainos sienos – artimiausio taško, iš kurio pajėgos galėtų greičiausiai pasiekti sostinę Kijevą.

Rusija prie sienų su Ukraina yra sutelkusi daugiau kaip 100 tūkst. karių, o Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkai perspėja, kad Maskva bet kuriuo metu gali pradėti puolimą.

Vakarų šalims ypač didelį nerimą kelia bendros Rusijos ir Baltarusijos pratybos, vykstančios į šiaurę nuo Ukrainos. Vis dėlto Rusija pirmadienį pasiuntė įtampą mažinančių signalų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas