Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Degradavimo ženklai: okupuotame Chersone – rusų karių ir FSB pareigūnų susišaudymai

Pradėjusi plataus masto invaziją į Ukrainą, Rusija tikėjosi, kad ši karinė operacija greitai pasibaigs. Tačiau kovos veiksmai vyksta jau pusmetį. Vis dažniau kalbama apie tai, kad rusų karių moralė yra smukusi ir kariauti jie nebenori. „Yahoo News“ žurnalistai Michaelas Weissas ir Jamesas Rushtonas gavo dokumentus, įrodančius, kad rusai netgi susišaudo tarpusavy. Vienas tokių incidentų įvyko Chersone.
Chersonas
Chersonas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kai antradienį Rusijos nacionalinės gvardijos vadovas Viktoras Zolotovas informavo savo prezidentą Vladimirą Putiną apie karinių operacijų Ukrainoje eigą, išsiskyrė viena pastaba.

„Ypač noriu pabrėžti, kad jaučiame išlaisvintų teritorijų gyventojų paramą“, – sakė V.Zolotovas akmeniniu veidu V.Putinui.

Iš tikrųjų Rusijai sunkiai sekėsi užsitikrinti net savo pačios karių paramą, kaip rodo tik „Yahoo News“ gauti vyriausybės vidaus dokumentai, kuriuose detaliai aprašomi girti nepaklusnumo atvejai praėjus šešiems mėnesiams po V.Putino pradėtos invazijos.

Tarp dokumentų yra Rusijos tyrimų komiteto Juodosios jūros laivyno karinių tyrimų departamento ataskaita apie incidentus ir žmogžudystes. Jie susiję su birželio 19 d. incidentu, kai Chersono mieste, prie Dnipro upės, esančiame bare per susišaudymą su Federalinės saugumo tarnybos (FSB), kuri yra KGB įpėdinė, pareigūnais buvo nušauti trys rusų kariai ir dar du sužeisti.

Šis miestas yra srities, kurią nuo vasario pabaigos okupavo Rusijos pajėgos ir kurios atsiėmimo operaciją Ukraina pradėjo pirmadienį, epicentre.

Išsamesnės informacijos apie šią operaciją sunku gauti, nes Kyjivas pareikalavo, kad žiniasklaida nekalbėtų apie vykstančius karinius veiksmus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Chersonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Chersonas

Tačiau socialinėje žiniasklaidoje paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kad per pastarąją parą Ukrainos artilerijos smūgiai kariniams objektams, ginklų ir amunicijos sandėliams bei svarbiems tiltams tęsėsi. Atsakant į tai, visoje srityje buvo aktyvuota Rusijos priešlėktuvinė gynyba.

Susiginčijo kavinėje

Rusijos paskirtas Chersono „gubernatorius“ Kirilas Stremousovas pabėgo iš regiono ir antradienį net įrašė vaizdo įrašą iš viešbučio Voroneže, Rusijoje. Tuo tarpu buvo net nepatvirtintų pranešimų apie šaudymą Chersono Pivničnyj ir Tavriškės rajonuose.

Rusijos FSB gali patvirtinti bent jau tai, kad prieš du mėnesius Chersono mieste buvo šaudoma – pačių rusų.

Susišaudymas, dėl kurio dabar pradėta baudžiamoji byla, yra naujausias problemų, susijusių su Rusijos karių karine drausme okupuotose Ukrainos teritorijose, pavyzdys.

Remiantis Tyrimų komiteto pranešimu, birželio 19 d. apie 20 val. trys pareigūnai Igoris Jakubinskis, Sergejus Privalovas ir D.A.Borodinas, priklausantys FSB karinės operatyvinės grupės Nr. 9 poskyriui, įėjo į kavinę „Food Fuel“ Ušakovo prospekte. Ten jie aptiko du kontraktininkus kareivius – seržantą Sergejų Obuchovą ir jaunesnįjį seržantą Igorį Sudiną „tuščiai leidžiančius laiką, vartojančius alkoholinius gėrimus“, teigiama Tyrimų komiteto dokumentuose.

FSB pareigūnai papriekaištavo kareiviams dėl to, kad jie girtauja būdami uniformuoti. S.Obuchovas į tai atsakė išsitraukdamas ginklą ir paleisdamas šūvius į grindis, teigiama pranešime. S.Privalovas bandė atimti ginklą, po to I.Sudinas ėmė apšaudyti apsaugos darbuotojus iš savo automato AK-74, o S.Privalovas ir I.Jakubinskis atsakė ugnimi.

AP/„Scanpix“ nuotr./Chersonas
AP/„Scanpix“ nuotr./Chersonas

Pasak dokumentų, S.Obuchovas, S.Privalovas ir I.Jakubinskis „mirė vietoje“, o D.A.Borodinas ir I.Sudinas „su įvairaus sunkumo sužalojimais buvo paguldyti į Rusijos gynybos ministerijos federalinę karinio jūrų laivyno klinikinę ligoninę Nr. 1427, esančią Sevastopolyje“, okupuotame Kryme. Ketvirtas FSB pareigūnas, dokumentuose neįvardytas, iš įvykio vietos pabėgo.

28 metų S.Obuchovas ir 31 metų I.Sudinas priklausė Rusijos kariniam daliniui, žinomam kaip Rusijos Juodosios jūros laivyno 8-asis artilerijos pulkas.

Susišaudymas, dėl kurio dabar pradėta baudžiamoji byla, yra naujausias problemų, susijusių su Rusijos karių karine drausme okupuotose Ukrainos teritorijose, pavyzdys.

Pranešimai apie Rusijos karių alkoholizmą Ukrainoje buvo plačiai paplitę. Teigiama, kad karių moralė nukrito, nes V.Putino karas užsitęsė nepasiekus pagrindinio tikslo – pakeisti režimą.

Ypač Chersone rusų okupantai tapo numanomos ukrainiečių partizanų veiklos, įskaitant nužudymus ir patrulių pasalas, taikiniais. Anksčiau šį mėnesį „Sky News“ citavo vietinį ukrainiečių žurnalistą iš Chersono, kuris pasakojo, kad miesto priemiesčiuose rusų kareiviai vaikšto apsvaigę nuo alkoholio, „vienoje rankoje laikydami alkoholio butelį, kitoje – kulkosvaidį“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas