Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dėl kelionių apribojimų JAV surogatinės motinos paliktos prižiūrėti pagimdytus svetimus vaikus

Jungtinėse Valstijose surogatinės motinystės verslas koronaviruso pandemijos metu apsivertė aukštyn kojomis – už valstybės sienų esantys tėvai neturi galimybių pasiimti savo vaikų, o netinkamu laiku vaikų pasiimti atvykę tėvai negali palikti šalies, rašo „The Guardian“.
Kūdikis
Kūdikis / 123RF.com nuotr.

Likus savaitei iki gimdymo, Sierra Martin sulaukė laiško iš poros, kuriai išnešiojo kūdikį. Tai buvo pirmoji moters surogatinė motinystė – ji nešiojo kūdikį homoseksualų iš Kinijos porai. Vyrai jai pranešė, kad dėl keliavimo apribojimų jiems nepavyks laiku atvykti į Jungtines Valstijas pasiimti sūnaus.

Kilo dilema – ar surogatinė motina turi prižiūrėti vaiką, iki kol bus sušvelninti kelionių apribojimai?

„Prieš jiems atsakydama sukau galvą visą dieną, nes nežinojau, ką daryti, – teigė Vašingtono valstijoje barista dirbanti 22 metų moteris. – Neturėjau kaip išlaikyti dar vieno vaiko!“

Moteris žino, kad galų gale berniuką turės grąžinti biologiniams tėvams, ir pripažįsta, kad tai bus emociškai sunku.

Gerai pagalvojusi moteris sutiko. S.Martin vaiką pagimdė vasario mėnesį ir parsigabeno jį namo, kur augina dar porą vaikų. Šiuo metu ji laukia, kol berniuko tėvai galės atvykti į Jungtines Valstijas, sutvarkyti reikiamų dokumentų ir grįžti su vaiku į Kiniją.

S.Martin savo pagimdytą kūdikį, su kuriuo nėra biologiškai susijusi, prižiūri jau beveik tris mėnesius. Moteris žino, kad galų gale berniuką turės grąžinti biologiniams tėvams, ir pripažįsta, kad tai bus emociškai sunku. „Man patinka rūpintis vaiku, tačiau tikrai sunku tai daryti žinant, kad jis nėra mano. Aš jį myliu, tačiau suprantu, kad galų gale jis turės grįžti pas savo tėvus“, – sakė moteris.

Šis atvejis – vos vienas iš kelių. Surogatinės tėvystės krizė vis auga. Komercinė surogatinė motinystė yra legali kai kuriose JAV valstijose. Koronaviruso pandemijos metu įvestas kelionių draudimas lėmė tai, kad Donaldas Trumpas uždarė valstybės sienas beveik visiems užsieniečiams, o Jungtinių Valstijų pasų departamentai neveikia, tad surogatinių motinų išnešiotų vaikų tėvams tapo beveik neįmanoma atvykti į šalį ir gauti reikiamus dokumentus, norint kartu su savimi pasiimti kūdikius.

Dėl šio draudimo vaikai gimsta be savo tėvų. Kai kuriais atvejais migracijos tarnyba tėvus sutinka įleisti tik tuomet, kai surogatinė motina jau būna pagimdžiusi vaiką. Žinomas atvejis, kai motina iš Prancūzijos skrido į Jungtines Valstijas, nes norėjo dalyvauti savo vaiko gimime, tačiau oro uoste jai buvo liepta grįžti atgal į Europą. Kai kurie tėvai į šalį apskritai negali atvykti.

Precedento neturinti situacija

Surogatinės tėvystės agentūros iš paskutiniųjų stengiasi patys prižiūrėti pagimdytus kūdikius. „Tokia situacija neturi precedento, kad surogatinė motina prižiūrėtų kūdikį, kurį pagimdė kitiems, – teigia Richas Geisleris, surogatinės tėvystės teisininkas. – Mes, kaip industrija, labai stengiamės to išvengti. Norime, kad surogatinė motina išvengtų galimybės prisirišti prie vaiko.“

S.Martin yra užtikrinta, kad jai pavyks grąžinti vaiką tėvams, kai tam ateis metas. „Bus sunku tai padaryti, nes jo pasiilgsiu. Tačiau žinau, kad tai nėra mano sūnus ir kad turėsiu vaiką atiduoti. Viskas yra gerai. Bet tikrai kažkiek prie jo prisirišau – man jis rūpi. Jei myli kūdikį, tai myli kūdikį“, – teigė moteris.

Tam, kad išvengtų analogiškų situacijų ir emocinių iššūkių kai kurių surogatinės tėvystės agentūrų darbuotojai patys pasiima prižiūrėti vaikus.

123RF.com nuotr./Kūdikis
123RF.com nuotr./Kūdikis

Čia bėdos nesibaigia. Gimusių vaikų tėvams šių laukimas taip pat yra itin skausmingas. „Man tikrai labai liūdna beveik dėl visko, kas yra susiję su mano sūnaus gimimu“, – teigė Johnas (vardas pakeistas), 41-erių metų amžiaus oro linijų darbuotojas iš Šanchajaus.

Vyro ir jo partnerio kūdikis gimė vasario mėnesio pabaigoje. Jie dar neturėjo galimybės gyvai išvysti savo sūnų ir jį pasiimti iš Jungtinių Valstijų dėl skrydžių draudimo.

Kai sausio mėnesį Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas pasirašė įsaką, draudžiantį kinų tautybės asmenims patekti į šalį, vyras teigė nesiliovęs verkti. „Man buvo labai svarbu dalyvauti gimstant kūdikiui“, – sakė jis.

Tačiau porai dar pasisekė. Johno partnerio tėvai gyvena Jungtinėse Valstijose, tad jie šiuo metu rūpinasi kūdikiu. Tačiau jie – senyvo amžiaus, o kūdikis neturi sveikatos draudimo, tad šeima pagrįstai jaudinasi.

Nepaisant logistinių iššūkių, kelionių draudimas tėvams, kurių vaikus pagimdė surogatinės motinos, reiškia, kad jie praranda galimybę praleisti pirmuosius kūdikio mėnesius kartu su juo.

Šalyje užstrigę tėvai: tai pareikalaus paskutinių santaupų

Kai kuriais atvejais, net jei tėvams pavyksta atvykti į Jungtines Valstijas pasiimti savo vaiką, problemos čia tik prasideda. Surogatinė tėvystė savaime yra brangus procesas, o pragyvenimo išlaidos Jungtinėse Valstijose laukiant dokumentų naujagimiui tą kainą smarkiai išaugina.

Niras Tcikas ir jo vyras Avi – šeima iš Izraelio, kuriame surogatinė motinystė tos pačios lyties asmenų porai yra nelegali. Jų dukra Noga gimė balandžio pradžioje. Nuo mergaitės gimimo keturių asmenų šeima – vyrai ir jų sūnus, taip pat pagimdytas surogatinės motinos – yra įstrigę Naujajame Džersyje esančio viešbučio kambaryje. Vyrai laukia, kada kūdikiui bus išduotas gimimo liudijimas, tačiau net ir gavę šį jie tikriausiai turės dar palūkėti, nebent Izraelio ambasada padarys išimtį ir išduos Nagai dokumentus, reikalingus norint grįžti namo.

Šeima neplanavo beveik porą mėnesių praleisti Jungtinėse Valstijose. Vyrai skaičiuoja, kad dėl koronaviruso jie Jungtinėse Valstijose papildomai išleido beveik 20 tūkstančių dolerių. Surogatinė motinystė jiems atsiėjo 150 tūkstančių dolerių. N.Tcikas teigė, kad jei tai tęsis dar ilgai, šeimai teks skolintis pinigų iš tėvų ir draugų.

123RF.com nuotr./Mama ir kūdikis
123RF.com nuotr./Mama ir kūdikis

Taip pat vyras baiminasi, kad Noga nesusirgtų. Mergaitė neturi jokių oficialių dokumentų ir nėra apdrausta. Tėvai bijo eiti į lauką, kad mergaitė nesusirgtų ir nepasigautų koronaviruso. „Mes esame čia užstrigę. Visą laiką leidžiame šiame viešbučio kambaryje. Mes nesijaučiame saugūs“, – teigė vyras.

Anot advokatės Melissos Brisman, vienintelė išeitis iš šios situacijos yra Jungtinių Valstijų migracijos tarnybai leisti tėvams atvykti į Jungtines Valstijas pasiimti savo vaikų, susitvarkyti reikiamus dokumentus ir palikti šalį. „Norėčiau, kad valdžia greitai įleistų tuos žmones ir greitai išleistų. Reikia pasų, gimimo liudijimų ir vizų žmonėms, kurių kūdikius šiuo metu gimdo surogatinės motinos.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas