Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 05 01 /2022 05 02

Kinijoje praėjus daugiau kaip 50 val. po pastato griūties išgelbėti du žmonės

Vidurio Kinijos mieste Čangšoje du žmonės sekmadienį buvo išgelbėti iš po nuolaužų, praėjus daugiau kaip 50 valandų po pastato griūties, tačiau dar dešimtys tebėra įstrigę arba dingę, pranešė valstybinė žiniasklaida.
Kinijos vėliava
Kinijos vėliava / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Kinija Statybos

Policija suėmė devynis asmenis, įskaitant pastato savininką, kaip įtariama, savo aplaidumu prisidėjusiems prie didelio masto avarijos, informavo valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

Valstybinis transliuotojas CCTV parodė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip apie 16 val. 30 min. vietos (11 val. 30 min. Lietuvos) laiku viena moteris buvo išnešta gelbėtojų ant neštuvų. Pranešime sakoma, kad išgelbėtoji buvo išvežta į ligoninę ir kad jos būklė stabili.

Valstybinė žiniasklaida taip pat pranešė apie kitą vakare ištrauktą gyvą asmenį, bet daugiau detalių nepateikė.

Iš viso septyni žmonės buvo išgelbėti iš pastato, sugriuvusio penktadienio popietį Hunano provincijos sostinėje. Manoma, kad dar apie 20 tebėra įstrigę po griuvėsiais, o iki vėlaus šeštadienio nebuvo žinomas dar 39 žmonių likimas.

Čangšos policija socialiniame tinkle pranešė, kad sekmadienį buvo sulaikytas pastato savininkas ir dar trys asmenys, atsakingi už jo projektavimą ir statybą. Jie įtariami dėl „didelės atsakomybės už nelaimingą atsitikimą“.

Dar penki asmenys – visi jie yra privačios pastatų patikros įmonės darbuotojai – „atliko viešbučio pastato saugos auditą ir pateikė melagingą saugos ataskaitą“, nurodoma į tviterį panašiame socialiniame tinkle „Weibo“.

Nuotraukose matyti, kad statinys sugriuvo iki mažiau antrojo aukšto, o aplink gatvėje pažiro daug nuolaužų. Pastatas buvo įsiterpęs į šešiaaukščių pastatų eilę.

„Xinhua“ pranešime sakoma, kad sugriuvęs pastatas buvo aštuonių aukštų. Antrame aukšte veikė restoranas, trečiame – kavinė, o viršutiniuose dviejuose aukštuose buvo butai. Kituose žiniasklaidos pranešimuose teigiama, kad pastatas buvo šešiaaukštis.

Yra žinoma, kad gyventojai pertvarkė pastato konstrukcijas, bet griūties priežastis toliau tiriama, informavo „Xinhua“.

Čangšos meras per šeštadienį surengtą trumpą spaudos konferenciją pažadėjo „išnaudoti auksines 72 valandas gelbėjimo darbams ir visomis išgalėmis stengtis ieškoti įstrigusių žmonių“. Jis pridūrė, kad į įvykio vietą buvo išsiųsta daugiau kaip 700 gelbėtojų.

Valstybinės žiniasklaidos skelbiamoje vaizdo medžiagoje matyti, kaip ugniagesiai, pasitelkę ekskavatorių, šalina metalo ir betono konstrukcijų griuvėsius, o gelbėtojai šaukia ir bando susisiekti su išgyvenusiais žmonėmis.

Prezidentas Xi Jinpingas šeštadienį paragino ieškoti žmonių „bet kokia kaina“ ir nurodė nuodugniai ištirti pastato griūties priežastis, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Į įvykio vietą buvo išsiųstas rango Komunistų partijos aukšto rango pareigūnas, o tai rodo nelaimės rimtumą.

Pastatų griūtys Kinijoje dėl prastų saugos ir statybos standartų bei korupcijos tarp pareigūnų, kuriems pavesta užtikrinti jų laikymąsi, nėra retas reiškinys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas