Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Demonstrantams apgadinus keliolika autobusų, Paryžiuje sutriko viešojo transporto eismas

Paryžiuje penktadienį sutriko viešojo transporto eismas po to, kai protestuotojai naktį Prancūzijos sostinės šiaurėje esančiame depe smarkiai apgadino keliolika autobusų.
Protestų padariniai
Protestų padariniai / „AFP“/„Scanpix“

Protestai šalyje kilo po to, kai antradienį 17-metis Nahelis buvo nušautas nušautas policijos per eismo patikrinimą.

Transporto tarnyba RATP nurodė, kad buvo padaryta didelė žala, bet nė vienas žmogus nenukentėjo.

Šie autobusai užsidegė, kai kai naktį į depo, esančio į šiaurę nuo Paryžiaus centro esančiame Oberviljė, buvo įmesti Molotovo kokteiliai.

„Turime labai griežtai pasmerkti šį smurtą. Niekas negali jo pateisinti“, – apsilankęs įvykio vietoje žurnalistams sakė transporto ministras Clement'as Beaune'as.

Jis pridūrė, kad jaučia pyktį ir pasibjaurėjimą, kai per protestus kėsinamasi į viešąsias paslaugas.

„Imamės visų priemonių, kad viešasis transportas veiktų, mums reikia, kad mūsų tramvajai, autobusai ir traukiniai veiktų. Šį rytą eismas atnaujinamas kaip įmanoma geriau, tačiau saugumas yra svarbiausia“, – pridūrė ministras.

Ketvirtadienį nuo 21 val. vietos laiku (22 val. Lietuvos laiku) nustojo važinėti autobusai ir tramvajai. Kursuoti jie vėl ėmė tik kitos dienos rytą. Toks sprendimas priimtas, nes trečiadienį vėlai vakare per protestą buvo užpultas tramvajus.

Autobusų ir tramvajų eismas Paryžiaus regione ateinančiomis dienomis bus sustabdomas 21 val. vakaro iki atskiro pranešimo, penktadienį pranešė regioninė transporto institucija IDFM.

IDFM teigė, kad sprendimas dėl ankstyvo sustabdymo buvo priimtas dėl darbuotojų ir keleivių saugumo po smurto išpuolių prieš transportą ir viešąją infrastruktūrą.

Metro toliau veikia be jokių trikdžių.

„Saugumui teikiame pirmenybę“

„Žmonės puola kasdienį gyvenimą įgalinančius dalykus... tose srityse, kur jų tikrai reikia“, – sakė RATP vadovas Jeanas Castexas, buvęs prezidento Emmanuelio Macrono vyriausybės ministras pirmininkas.

Penktadienio rytą mieste neveikė maždaug 23 autobusų linijos iš 350, dvi tramvajaus linijos buvo visiškai uždarytos, o kitomis važiavo ne visi autobusai ir tramvajai arba transportas smarkiai vėlavo, pranešė RATP.

RATP taip pat pridūrė, kad šiuo metu paslaugų teikimas atnaujinamas dalimis, atsižvelgiant į maršrutų būklę ir vietos saugumo padėtį.

„Eismas autobusų ir tramvajų tinkluose šiandien bus labai sutrikęs“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė RATP.

„Saugumui teikiame pirmenybę ir be reikalo nerizikuosime“, – sakė C.Beaune'as ir pridūrė, kad bus sustiprinta autobusų depų apsauga.

Po to, kai antradienį policininkas nušovė 17-metį, Prancūziją tris naktis iš eilės krėtė protestai ir riaušės.

Policija iš pradžių skelbė, kad vienas iš pareigūnų šovė į paauglį, nes jis esą automobiliu važiavo į jį, tačiau šiai įvykių versijai prieštarauja socialiniuose tinkluose išplatintas ir naujienų agentūros AFP patikrintas vaizdo įrašas.

Jame matyti, kaip du policininkai stovi šalia stovinčios mašinos ir kaip vienas jų laiko nukreipęs ginklą į vairuotoją. Girdimi žodžiai: „Gausi kulką į galvą.“

Tuomet automobilis staiga nuvažiuoja, o tas pareigūnas, kaip atrodo, tiesiu taikymu šauna.

Automobilis nuvažiuoja kelias dešimtis metrų ir patiria avariją. Vairuotojas netrukus mirė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas