Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Der Spiegel“ įvardijo, kiek taikinių Rusijos teritorijoje galėtų nušluoti Vakarų raketos

Jei Vakarų sąjungininkai suteiktų Ukrainai leidimą smogti giliai į Rusijos teritoriją, „Storm Shadow“ sparnuotosios raketos galėtų smogti 261 žinomam Rusijos kariuomenės kariniam objektui, pranešė vokiečių leidinys „Der Spiegel“.
„Storm Shadow“ raketomis ginkluotas orlaivis
„Storm Shadow“ raketomis ginkluotas orlaivis / „Shutterstock“

Pasak žurnalistų, toks leidimas yra pagrindinis Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio plano nugalėti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną elementas. Tam, kad gynybos pajėgos galėtų duoti atkirtį besiveržiančioms Rusijos pajėgoms, Ukrainos prezidentas nori panaudoti Vakarų sąjungininkų tiekiamus tolimojo nuotolio ginklus smūgiams giliai į Rusijos teritoriją.

Savo vizito Jungtinėse Valstijose metu V.Zelenskis savo planą propagavo, be kita ko, jį pristatė ir prezidentui Joe Bidenui. Kol kas oficialaus pareiškimo dėl apribojimų panaikinimo nebuvo, todėl, manoma, kad jo prašymas iki šiol buvo neišgirstas.

Leidinio „Der Spiegel“ žurnalistų apklausti kariniai ekspertai aiškino, kad prezidentas V.Zelenskis greičiausiai ir toliau sieks, kad Ukrainai toks leidimas būtų suteiktas.

Karo tyrimų instituto (ISW) Vašingtone analitikai anksčiau įvertino, kad maždaug 300 Rusijos karinių objektų yra Vakarų ginklų, kuriuos galėtų panaudoti Ukrainos kariškiai, veikimo zonoje.

Ekspertai daugiausia dėmesio skiria dviejų rūšių ginklams. Pirma, sparnuotosioms raketoms „Storm Shadow“, kurias Kyjivui perdavė Jungtinė Karalystė ir Prancūzija ir kuriomis šis naudojasi nuo 2023 m. Jos paleidžiamos iš naikintuvų ir gali veikti iki 250 km atstumu.

Rugsėjo pabaigoje analitinio centro ISW geoduomenų analizės, kurią atliko Cameronas Hayesas, duomenimis, jei gynybos pajėgos paleistų „Storm Shadow“ netoli fronto linijos, taikinio zonoje atsidurtų 261 Rusijos karinis objektas (pvz., amunicijos sandėliai).

Socialinių tinklų nuotrauka/Raketa „Storm Shadow“
Socialinių tinklų nuotrauka/Raketa „Storm Shadow“

Ukraina taip pat turi ATACMS raketų, kurios paleidžiamos iš HIMARS tipo daugkartinių raketų sistemų (MLRS). 2023 m. JAV iš pradžių gynybos pajėgoms tiekė modelius, kurių veikimo nuotolis siekia 170 km, o vėliau Ukrainai perdavė ATACMS versiją, kurios nuotolis siekia 300 km atstumą.

Pasak C.Hayeso, 2024 m. rugsėjo pabaigoje Gynybos pajėgos tokiais ginklais galėtų smogti dar 52 Rusijos kariniams taikiniams.

Be to, Ukraina taip pat turi JAV valdomų daugkartinio paleidimo raketų sistemų (GMLRS) raketų, galinčių pasiekti taikinius iki 77 kilometrų atstumu.

Rusijos ekspertas ir Karo tyrimų instituto geoduomenų grupės vadovas George'as Barrosas nurodė, kad smūgiai Vakarų ginklais giliai Rusijos teritorijos viduje galėtų trukdyti Rusijos valdžios institucijoms „perkelti mases karių iš saugių užnugario teritorijų“.

„AFP“/„Scanpix“/ATACMS raketų sistema
„AFP“/„Scanpix“/ATACMS raketų sistema

Jei tokia galimybė Kremliui būtų sulyginta su žeme, tai „gerokai apsunkintų“ Rusijos karines operacijas ir padidintų Ukrainos galimybes deokupuoti operatyviai svarbias teritorijas, padarė išvadą ekspertas.

Ketvirtadienį naujasis NATO generalinis sekretorius Markas Rutte pareiškė, kad klausimą dėl leidimo Ukrainai smogti Rusijos teritorijai Vakarų ilgojo nuotolio raketomis suteikimo Aljanso narės aptars su JAV prezidentu J.Bidenu spalio 12 d. Ramšteino formato susitikime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas