Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Derybomis Jungtinėse Tautose nepavyko išspręsti Libijos rinkimų aklavietės

Konkuruojančių Libijos institucijų mėgino derybomis išeiti iš aklavietės dėl ilgai laukiamų rinkimų taisyklių, bet svarbių nesutarimų nepavyko išspręsti, ketvirtadienį paskelbė Jungtinės Tautos.
Libijos vėliava
Libijos vėliava / 123RF.com nuotr.
Temos: 1 Libija

Parlamento pirmininkas Aguila Salehas ir Nacionalinės santarvės vyriausybės (NSV) Aukščiausiosios Valstybės Tarybos vadovas Khalidas al Mishri) tris dienas JT biure Ženevoje aptarinėjo konstitucinių gairių rinkimams projektą.

Nors buvo pasiekta tam tikra pažanga, jos nepakako, kad būtų pasistūmėta į priekį dėl nacionalinių rinkimų. Abi šalys vis dar nesutaria dėl to, kas gali dalyvauti prezidento rinkimuose, sakė JT specialioji patarėja Libijos klausimais Stephanie Williams, padėjusi vykti deryboms.

Prezidento ir parlamento rinkimai, kuriuos planuota surengti dar pernai gruodį, turi užbaigti JT vadovaujamą taikos procesą po vėliausio didelio smurto prasiveržimo 2020 metais.

Tačiau rinkimai taip ir neįvyko dėl kelių ginčijamų kandidatūrų ir konkuruojančių galios centrų šalies rytuose ir vakaruose nesutarimų teisinio pagrindo klausimais.

Birželį Kaire savaitę vykusios derybos tarp Tripolyje įsikūrusios Aukščiausiosios Valstybės Tarybos ir Libijos rytuose esančių A.Saleho Atstovų Rūmų (HoR) dėl konstitucinio pagrindo rinkimams baigėsi nepasiekus proveržio.

S.Williams sakė, kad per derybas Ženevoje ir Kaire sutarta dėl kelių punktų.

„Nesutarimų išlieka“

Tarp šių punktų yra abejų parlamento rūmų būstinių paskyrimas ir vietų paskirstymas, įgaliojimų paskirstymas prezidentui, premjerui, ministrų kabinetui ir vietos administracijoms.

Taip pat pasiektas konsensusas dėl decentralizacijos, įskaitant gubernijas ir jų galias, pajamų paskirstymo mechanizmų įvairiems valdžios lygiams ir didesnio atstovavimo kultūriniams komponentams, sakė S. Williams.

„Nesutarimų išlieka dėl tinkamumo reikalavimų kandidatams pirmuosiuose prezidento rinkimuose“, – sakoma jos pareiškime.

„Nors per tris konsultacijų ratus Kaire ir šį ratą Ženevoje padaryta reikšminga pažanga, jos nepakanka kaip pagrindo judėti į priekį, visapusiškų nacionalinių rinkimų link“, – pažymėjo S.Williams.

Kaip praneša Libijos žiniasklaida, kandidatų į prezidentus tinkamumo klausimu ginčijamasi dėl to, ar kandidatais gali būti dvigubą pilietybę turintys asmenys. Libijos rytuose įsikūrusį galios centrą HoR remia karinis lyderis Khalifa Haftaras, turintis ir JAV pilietybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas