Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Derybos Saudo Arabijoje: kaip vyko konsultacijos dėl taikos Ukrainoje?

Džidoje, kur rugpjūčio 5–6 d. vyksta derybos dėl taikaus karo Ukrainoje sureguliavimo. Dalyviai jau pranešė, kad neketina daryti bendro pareiškimo, tačiau komentuodami, jų eigą vertino pozityviai.
Ukrainos lyderis Volodymyras Zelenskis Saudo Arabijoje
Ukrainos lyderis Volodymyras Zelenskis Saudo Arabijoje / „AFP“/„Scanpix“

Naujienų agentūros „Reuters“ pašnekovas derybas pavadino pozityviomis ir pridūrė, kad jų dalyviai sutarė, jog bet koks taikus susitarimas turėtų būti grindžiamas pagarba Ukrainos teritoriniam vientisumui ir suverenitetui.

Ukrainos prezidento kanceliarija pranešė, kad tarptautinėse konsultacijose Džidoje dėl pagrindinių Ukrainos taikos principų dalyvavo daugiau kaip 40 šalių patarėjai nacionalinio saugumo klausimais ir užsienio reikalų ministerijų vadovai. Rusija į šias derybas nebuvo pakviesta.

„Įvyko labai produktyvios konsultacijos dėl pagrindinių principų, kuriais turėtų būti grindžiama teisinga ir ilgalaikė taika.

Taip pat įvyko itin nuoširdus, atviras dialogas, kurio metu kiekvienos šalies atstovai galėjo išsakyti savo poziciją ir viziją.

Nuomonės buvo skirtingos, tačiau visi dalyvavusieji paliudijo, kad jų šalys yra įsipareigojusios laikytis Jungtinių Tautų Chartijos principų, tarptautinės teisės ir pagarbos valstybių suverenitetui bei teritorinio vientisumo neliečiamumui.

Būtent šiais principais ir grindžiama prezidento V.Zelenskio taikos formulė, kurią išsamiai pristatėme", – kalbėjo Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovas Andrijus Jermakas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andrijus Jermakas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andrijus Jermakas

Susitikimą Džidoje jis pavadino „žingsniu Ukrainos pasiūlytų taikos iniciatyvų praktinio įgyvendinimo link“ ir pažymėjo, kad šalys „sutarė tęsti darbą įvairiais atstovaujamaisiais lygmenimis, kad galiausiai būtų įtvirtinta teisinga ir visapusiška taika“.

Dienraštis „The Wall Street Journal“, remdamasis savo šaltiniais, paskelbė, kad dabartinėse derybose, kitaip nei liepos mėn. vykusiose konsultacijose Kopenhagoje, Ukraina nereikalavo priimti savo taikos plano, o kitos šalys nereikalavo, kad Kijivas jo atsisakytų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?