Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Detektyvas dėl buvusio V.Putino apsaugininko: ką jis veiks Kurske

Pagrindiniai prokariniai ir provyriausybiniai Rusijos „Telegram“ kanalai pranešė, kad buvęs Vladimiro Putino apsaugininkas, o dabar Vladimiro Putino padėjėjas, Valstybės tarybos sekretorius Aleksejus Diuminas kuruos Rusijos kariuomenės operacijas Kursko srityje. Kartu niekas nenurodo informacijos šaltinio.
Aleksejus Diuminas ir Vladimiras Putinas
Aleksejus Diuminas ir Vladimiras Putinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pirmasis gandą paskelbė mažai žinomas vadinamasis Z kanalas, kurį, kaip rodo „Agentstvo“ analizė, po kelių minučių perspausdino kanalas „Brief“. Ryte bent vienas pagrindinis provyriausybinis kanalas pašalino „naujienos“ paminėjimą, o valstybinės radijo ir televizijos kompanijos karinis korespondentas Aleksandras Sladkovas parašė patikslinantį pranešimą.

Scanpix/Aleksejus Diuminas
Scanpix/Aleksejus Diuminas

Pirmoji žinutė apie A.Diumino paskyrimą operacijos Kursko srityje vadovu, kurią aptiko „Agentstvo“, buvo paskelbta anoniminiame „Telegram“ kanale „PolitSatirKa“. Įraše, cituojant „informuotus asmenis“, buvo teigiama, kad V.Putinas savo padėjėjui „iš karto davė „kelias svarbias užduotis“, susijusias su Ukrainos pajėgų įsiveržimu į Kursko sritį“. „Greičiau jo vaidmuo – koordinuoti visas žinybas, kurios dabar bendrai veikia Kursko srities teritorijoje“, – rašė „Telegram“ kanalas.

Kanalo „PolitSatirKa“ autoriai nežinomi. Jis buvo sukurtas 2020 m. ir vėliau kelis kartus bendradarbiavo su dideliu kanalu „VČK-OGPU“ . Jis taip pat periodiškai įtraukiamas į „autoritetingiausių „Telegram“ politinio segmento kanalų reitingus“ – šiuos kanalus perpublikuoja Rusijos valdžios pareigūnai, įskaitant Aleksandrą Chinšteiną ir Mariją Zacharovą. Tai tikriausiai rodo, kad jis priklauso vienam iš provyriausybinių „Telegram“ kanalų tinklų. Nepaisant to, tinklaraštį sunku pavadinti žinomu, pastabi „Agentstvo“.

„PolitSatirKa“ įrašą vos po aštuonių minučių nuo jo paskelbimo citavo pagrindinis provyriausybinis kanalas „Brief“. Po to jis pradėjo aktyviai plisti kituose „Telegram“ kanaluose.

Pirmadienį vėlai vakare provyriausybinis leidinys „Readovka“ rašė apie A.Diumino paskyrimą, remdamasis „žiniasklaida“. „Patikslinama, kad A.Diuminas jau išvyko į pasienio regioną, kad kuo greičiau pradėtų darbą ir įtvirtintų bendras pastangas išstumti Ukrainos karius“, – teigė „Readovka“.

Vėliau apie tai kaip apie įvykusį faktą pradėjo rašyti pagrindiniai kariniai tinklaraštininkai Jurijus Podoliaka, Aleksandras Sladkovas ir WarGonzo. Apie A.Diumino paskyrimą rašė ir „Telegram“ kanalas „Mash“.

Tuo pat metu iki ryto naujienos pasikeitė. Pavyzdžiui, A.Sladkovas jau rašė, kad „Aleksejus Diuminas yra specialiosios karinės operacijos šiaurinės krypties vadas“.

„TGStat“ tarnybos duomenimis, pirmadienį „Telegram“ kanaluose smarkiai padaugėjo A.Diumino pavardės paminėjimų: sekmadienį ši pavardė buvo paminėta 159 kartus, pirmadienį – 596 kartus, o antradienio rytą – 1119 kartų.

Tačiau jau 10.30 val. bent vienas svarbus vyriausybę palaikantis tinklaraštininkas pateikė „paaiškinimą“. „Įdomu, perskaičiau vienoje gerbiamoje valstybinėje agentūroje apie Aleksejaus Diumino paskyrimą vadovauti specialiosios karinės operacijos Šiaurės grupei. Dabar oficialus pranešimas dingo, o jie remiasi manimi“, – rašė A.Sladkovas.

„Agentstvo“ tinklaraščių įrašuose nerado nuorodų į pagrindines agentūras. TASS ir „RIA Novosti“ naujienų kanaluose apie A.Diuminą neužsimenama. Šios agentūros taip pat neištrynė pranešimų apie A.Diuminą savo „Telegram“ kanaluose. Tuo tarpu iš leidinio „Mash“ dingo užuomina apie A.Diumino „paskyrimą“.

Kalba kaip apie V.Putino įpėdinį

Aleksejus Diuminas – buvęs Vladimiro Putino apsaugininkas, 2016-2024 m. ėjęs Tulos srities gubernatoriaus pareigas. 2024 m. tapo prezidento padėjėju ir Valstybės tarybos sekretoriumi. Politikos analitikai A.Diuminą nuolat įvardija kaip vieną pagrindinių pretendentų į Vladimiro Putino įpėdinio vaidmenį.

Per „Wagner“ maištą jis dalyvavo derybose su Jevgenijumi Prigožinu, rašė „Važnyje istorii“ (Tulos srities administracijos spaudos tarnyba tai paneigė).

A.Diuminas dalyvavo Novo-Ogariove vykusiame Vladimiro Putino susitikime dėl padėties Kursko srityje. Gynybos ministro Andrejaus Belousovo Novo-Ogariove nebuvo – Kremliaus interneto svetainėje rašoma, kad jis susitikime dalyvavo per vaizdo ryšį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai