Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Didėjant riaušių Ekvadoro kalėjime aukų skaičiui, šalies pajėgos susigrąžino jo kontrolę

Apie 2 700 karių antradienį šturmavo Ekvadoro kalėjimą, perimdami jo kontrolę, pranešė valdžios institucijos, savaitgalį prasidėjusių riaušių aukų skaičiui išaugus iki 31.

Gvajakilio uostamiestyje esančiame perpildytame ir smurto kamuojamame kalėjime „Guayas 1“ per naujausias kovas tarp konkuruojančių gaujų žuvo 31 kalinys ir 14 asmenų buvo sužeisti, pranešė prokuratūra, patikslindama anksčiau skelbtą 18 žuvusiųjų skaičių.

Ekvadore – šalyje, kuri pastaruoju metu tapo svarbia kokaino prekybos dalyve Pietų Amerikoje – nuolat kyla riaušės, per kurias kalinių gaujos, susijusios su narkotikų prekeiviais, kovoja tarpusavyje.

Nuo 2021 metų Ekvadoro kalėjimuose įvyko virtinė kruvinų susirėmimų, nusinešusių mažiausiai 420 gyvybių – daugeliui aukų buvo nukirstos galvos arba jos sudegintos gyvos, kiti buvo nušauti, nes plačiai paplitusi korupcija tarp prižiūrėtojų leidžia kaliniams įgyti ginklų ir sprogmenų.

Per naujausią smurto protrūkį buvo sužeistas vienas policijos pareigūnas, pranešė prokuratūra.

VIDEO: Ekvadoro kalėjimuose kontrolę perima šalies kariuomenė

Savo ruožtu ginkluotosios pajėgos nurodė, kad kariai ir policija antradienį įžengė į „Guayas 1“, kad numalšintų šeštadienį prasidėjusias riaušes. Iš pradžių skelbta apie šešis žuvusius kalinius.

Antradienį paskelbtame vyriausybės dekrete, kuriuo skelbiama 60 dienų nepaprastoji padėtis visuose Ekvadoro kalėjimuose, teigiama, kad bent vienam žmogui buvo nukirsta galva.

Vyriausybė pranešė, kad „Guayas 1“, kuriame laikoma daugiau kaip 5 600 kalinių, atgauta visiška kontrolė.

„AFP“/„Scanpix“/Vieno iš kalinių artimoji prie kalėjimo
„AFP“/„Scanpix“/Vieno iš kalinių artimoji prie kalėjimo

Pasak pareigūnų, jie konfiskavo devynis šautuvus, granatsvaidį, keturis pistoletus, du revolverius ir 1 000 šovinių.

Prokuratūra antradienį paskelbė pradėjusi tyrimą dėl nužudymų, taip pat terorizmo tyrimą dėl sprogimų ir kalėjime rastų ginklų bei šaudmenų kiekio.

Vyriausybė niekada nepasiduos

Antradienį prie „Guayas 1“ susirinko dešimtys žmonių, besibaiminančių naujienų apie savo artimuosius. Kai kurie nešė baltus balionus ir plakatus su užrašais: „Mes norime taikos“.

Šeimos nariai teigė būgštajantys, jog kaliniai bus perkelti į kitas įkalinimo įstaigas, o tokie atvejai praeityje sukeldavo žiaurius susirėmimus tarp naujokų ir senbuvių, dažnai priklausančių priešiškoms grupuotėms.

Ekvadoro prezidentas Guillermo Lasso socialiniuose tinkluose paskelbtoje žinutėje tvirtino, kad vyriausybė niekada nepasiduos nusikalstamam smurtui.

Teisių gynimo grupės „The Prison Observatory“ teigimu, „Guayas 1“ kaliniai jau daugiau nei tris dienas negauna maisto ir vandens.

Tuo tarpu kalėjimų administracija SNAI pranešė, kad 106 kalėjimų prižiūrėtojai, kurie, tarp daugybės kitų, pirmadienį buvo paimti įkaitais penkių provincijų kalėjimuose, buvo paleisti. Nenurodyta, kiek jų dar reikia išlaisvinti.

Mažiau nei 3 000 sargybinių prižiūri daugiau nei 31 000 kalinių 36 Ekvadoro kalėjimuose, kurių daugelis yra perpildyti.

Ekvadoro pietinėje Ramiojo vandenyno pakrantėje esantis Gvajakilis yra didžiausias šalies miestas, didžiausias uostas ir ekonomikos centras, tačiau pastaraisiais metais jis tapo gaujų tarpusavio kovų centru. Šis miestas, kuriame gyvena 3 iš 18 milijonų Ekvadoro gyventojų, yra strateginis narkotikų siuntų į JAV ir Europą pradžios taškas.

Tarp Kolumbijos ir Peru, pagrindinių pasaulio kokaino gamintojų, įsispraudęs kadaise taikus Ekvadoras nuo 2021-ųjų gegužės konfiskavo 455 tonas narkotikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas