Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Didelė ekspertų apklausa: kas vadovaus Baltarusijai po A.Lukašenkos

Rugpjūčio 30-ąją Baltarusijos diktatoriui Aliaksandrui Lukašenkai sukako 70 metų. Jis šalį valdo jau 30 metų. Neseniai diktatorius paragino baltarusius ruoštis naujam prezidentui, taip pat buvo pateiktas įstatymo projektas dėl garantijų buvusiam prezidentui. Šie pareiškimai ir žingsniai tikrai nerodo, kad jis ketina palikti postą, o juo labiau valdžią. Tačiau A.Lukašenka akivaizdžiai galvoja apie ateitį, taip pat ir apie ateitį po jo.

Baltarusijos „Radio Svaboda“ tarnyba paprašė apie ateitį po A.Lukašenkos pagalvoti dešimčių ekspertų – politologų, politologų, žurnalistų.

Apklausa atlikta 2024 m. rugpjūčio 1–10 d. Joje dalyvavo 43 ekspertai – Baltarusijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Kanados, Lietuvos, Lenkijos, Kanados, Rusijos ir Ukrainos piliečiai.

Valdžios Baltarusijoje pasikeitimo scenarijai

Kaip gali pasikeisti valdžia Baltarusijoje? Šiek tiek daugiau nei pusė ekspertų mano, kad A.Lukašenkos mirtis yra labiausiai tikėtinas ir realiausias valdžios pasikeitimo Baltarusijoje variantas.

A.Lukašenkos mirtis iš esmės reikš valdžios pasikeitimą, bent jau asmeninį – miręs jis tikrai negalės užimti dabartinių pareigų. Pasirinkusieji šį variantą nepaaiškino, kokių valdžios pokyčių, išskyrus asmeninius, jie tikisi po dabartinio valdovo mirties.

Tuo pat metu maždaug kas ketvirtas ekspertas kaip labiausiai tikėtiną scenarijų nurodė A.Lukašenkos inicijuotą politinės sistemos reformą. Šis atsakymas nebūtinai buvo susijęs su teigiamu eksperto požiūriu. Jį nurodė ir tie ekspertai, kurie A.Lukašenkai nejaučia šiltų jausmų.

Kadras iš vaizdo įrašo/Aliaksandras Lukašenka
Kadras iš vaizdo įrašo/Aliaksandras Lukašenka

Reformos yra skirtingos. Konkurencingų laisvų valstybės vadovo rinkimų organizavimas, net jei juose dalyvaus ir sąžiningai laimės A.Lukašenka, neabejotinai bus reforma. Tačiau sprendimą palikti prezidento postą, nedalyvauti kitais metais vyksiančiuose rinkimuose, pasiliekant Visuotinio Baltarusijos liaudies susirinkimo pirmininko postą ir realią valdžią valstybėje taip pat galima laikyti reforma.

Kiti variantai – tiek jėgos (rūmų perversmas ir ginkluotų A.Lukašenkos režimo priešininkų iš užsienio kampanija), tiek taikūs (A.Lukašenkos savanoriškas atsistatydinimas) – surinko nedaug balsų.

Nė vienas iš ekspertų nenurodė nei revoliucijos, nei užsienio invazijos iš Vakarų ar Rytų kaip tikėtino valdžios pasikeitimo būdo.

Kas bus kitas prezidentas?

Apklausoje dalyvavusiems ekspertams taip pat buvo pasiūlyti du klausimai apie hipotetinę situaciją, jei staiga iš valdžios pasitrauktų A.Lukašenka – kas tuomet vadovautų šaliai? Buvo pasiūlyti du scenarijai – kai A.Lukašenka paskiria įpėdinį prieš palikdamas valdžią ir kai jis staiga palieka valdžią nespėjęs paskirti įpėdinio.

Iš pirmo žvilgsnio klausimai primena spėliojimą iš kavos tirščių. Tačiau iš tiesų jie susiję su ekspertiniu Baltarusijos politinio elito veikėjų politinio svorio ir galios vertinimu.

Baltarusijos olimpinio komiteto nuotr./Viktoras Lukašenka
Baltarusijos olimpinio komiteto nuotr./Viktoras Lukašenka

Ekspertų nuomone, Viktoras Lukašenka yra neginčijamas „paveldėtojų pagal valią“ lyderis. Nors pats A.Lukašenka ne kartą yra sakęs, kad neperduos valdžios savo sūnums, beveik kas antras ekspertas mano, kad jei kam nors ir perduotų valdžią, tai tik vyriausiajam sūnui.

Už jo su dideliu atsilikimu yra trijulė, turinti maždaug vienodą balsų skaičių: Respublikos tarybos vadovė Natalija Kočanova, ministras pirmininkas Romanas Golovčenka ir A.Lukašenkos administracijos vadovas Dmitrijus Krutojus. Šie trys asmenys yra aukščiausi valstybės pareigūnai. Galbūt ekspertai, juos įvardydami, vadovavosi jų tarnybiniu statusu, o ne žiniomis apie asmenines A.Lukašenkos preferencijas.

Baltarusijos parlamento nuotr./Natalija Kočanova
Baltarusijos parlamento nuotr./Natalija Kočanova

Visi kiti ekspertų paminėti kandidatai gavo po vieną balsą. Tik vienas ekspertas kaip labiausiai tikėtiną įpėdinį įvardijo jaunesnįjį jo sūnų Nikolajų Lukašenką.

Aliaksandras Lukašenka su sūnumi Nikolajumi / Scanpix nuotr.
Aliaksandras Lukašenka su sūnumi Nikolajumi / Scanpix nuotr.

Verta pažymėti, kad Viktoras Lukašenka buvo įvardytas nors ir neginčijama, bet tik santykine balsų dauguma. Vienas iš ekspertų paaiškino, kodėl jo nepasirinko:

„Jei mirtis prie jo priartės anksčiau, nei Lukašenka planuoja (o jo planas – gyventi ir valdyti iki Nikolajaus 35-ojo gimtadienio, kai pagal dabartinę Konstituciją prezidentu galės būti išrinktas jo mėgstamiausias sūnus), tuomet galima Viktoro Lukašenkos „laikina prezidento kėdės nuoma“. Tačiau tėvo nepasitikėjimas vyresniuoju sūnumi yra toks didelis, kad toks variantas mažai tikėtinas“.

Jei A.Lukašenka pasitrauktų iš valdžios nepaskyręs įpėdinio, galimo Baltarusijos vadovo pavardė yra daug mažiau aiški.

Pagal 2022 m. vasario 28 d. referendumu priimtos Konstitucijos formuluotę, jei dabartinis Baltarusijos prezidentas negali eiti savo pareigų, Respublikos Tarybos pirmininkas laikinai eina prezidento pareigas. Prezidento mirties atveju jo įgaliojimai laikinai perduodami Saugumo tarybai, kuriai taip pat pirmininkauja Respublikos Tarybos pirmininkas. Šiuo metu tai yra Natalija Kočanova.

Pagal ankstesnę Konstitucijos redakciją laikinasis prezidento, tapusio neveiksniu, įpėdinis buvo Ministras Pirmininkas. Tiek prieš referendumą, tiek dabar šias pareigas ėjo ir eina Romanas Golovčenka.

TASS nuotr./Romanas Golovčenka
TASS nuotr./Romanas Golovčenka

Šiuos du pareigūnus paminėjo dauguma ekspertų, tačiau trečioje vietoje, kad ir gerokai atsilikęs, vėl atsidūrė V.Lukašenka.

Tik po vieną balsą gavo vienas tremtyje veikiančios Baltarusijos opozicijos lyderių Pavelas Latuška ir Ukrainoje kovojančio K.Kalinausko pulko vadas. Tai liudija, kad ekspertai nenumato kardinalių politinių pokyčių ir opozicijos atėjimo į valdžią A.Lukašenkos pasitraukimo iš posto atveju. Bent jau artimiausioje ateityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas