Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Didžiausias grėsmes Ukrainai keliantys scenarijai: kas gali nutikti fronte?

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generolas leitenantas Michailas Zabrodskis, einantis parlamento gynybos komiteto pirmojo pavaduotojo pareigas, Ukrainos naujienų agentūrai „Ukrinform“ skirtame straipsnyje aprašė galimus padėties fronte variantus ir įvardijo grėsmingiausius Ukrainai scenarijus.
Ukrainos kariai mūšio lauke
Ukrainos kariai mūšio lauke / Ukrainos kariuomenės nuotr.

Jo nuomone, Rusijos pajėgos gali netrukus palikti Chersoną, tačiau tuo pat metu sukurti dvi naujas grupuotes, kurios kels grėsmę Ukrainos pozicijoms Zaporižios ir Sumų kryptimis.

Vienu pagrindinių Ukrainos karinių ekspertų laikomas M.Zabrodskis mano, kad artimiausiu metu karo eigai įtakos turės trys pagrindiniai veiksniai: perspektyva, kad Rusijos kariuomenė praras priešakinį placdarmą dešiniajame Dnipro krante (t. y. Chersone ir gretimose teritorijose), teorinė naujo Rusijos kariuomenės puolimo iš Baltarusijos galimybė ir artėjanti žiema, kuri „smarkiai paveiks kovinių veiksmų dinamiką“.

Ukrainos kariuomenės nuotr./ Generolas leitenantas Michailas Zabrodskis
Ukrainos kariuomenės nuotr./ Generolas leitenantas Michailas Zabrodskis

Chersono išvadavimo prielaidos

M.Zabrodskis mano, kad Chersono išvadavimas tikėtinas dėl trijų priežasčių. Jis rašo, kad Rusija, pirma, negali užtikrinti savo apie 18–20 tūkst. karių grupuotės dešiniajame krante logistikos, antra, ši teritorija jai nereikalinga kaip placdarmas tolesniam puolimui prieš Odesą ir Mykolajivą (Rusijos kariuomenė dabar neturi tam pajėgų), trečia, palei Dnipro krantą galima sukurti daug tvirtesnę gynybos liniją.

Generolas leitenantas mano, kad žiemos mėnesiais fronte galėtų būti paskelbta operatyvinė pauzė, kurios metu tiek Ukrainos, tiek Rusijos pajėgos stengtųsi aprūpinti ir apmokyti savo kariuomenę.

Rusija gali smogti kitomis kryptimis

Savo straipsnyje M.Zabrodskis pažymi, kad galimų scenarijų gali būti dešimtys, tačiau jis aptaria tik tuos, kurie, jo nuomone, yra pavojingiausi Ukrainos kariuomenei.

„Dėl trumpo formavimo ir pasiruošimo laikotarpio, taip pat iš Chersono priešakinio placdarmo atitrauktų Rusijos karių perkėlimo gali būti sukurtos dvi galingos smogiamosios grupės, – mano Ukrainos generolas. – Viena iš jų gali būti dislokuotas Zaporižios kryptimi, o kita – Sumų kryptimi“.

Jo nuomone, šios grupės galėtų suduoti du smūgius pietų ir šiaurės kryptimis: Sumai–Poltava–Dnipras ir Zaporižia–Dnipras. Galutinis tokių veiksmų tikslas gali būti „strateginis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų apsupimas kairiajame Dnipro krante“, kurį Maskva bandė įvykdyti karo pradžioje, mano M.Zabrodskis.

Jis rekomenduoja Ukrainai Sumų ir Zaporižios rajonuose sukurti galingas grupuotes, kurios galėtų atremti galimą Rusijos kariuomenės puolimą. Jis taip pat siūlo suformuoti atskirus padalinius, kurie veiktų pelkėtose ir miškingose vietovėse ir kurių užduotis būtų atremti galimą puolimą iš Baltarusijos.

Galimos Ukrainos staigmenos

Tuo pat metu A.Zabrodskis rašo, kad Ukrainos pajėgos šalies rytuose „gali neapsiriboti gynyba palei esamą sąlyčio liniją“.

„Tam tikromis aplinkybėmis smūgiai, pavyzdžiui, Luhansko srityje ir Mariupolyje, gali smarkiai pakeisti operatyvinę situaciją, ką jau įrodė drąsi ir sėkminga operacija rytuose rugsėjo mėnesį“, – rašo parlamento gynybos komiteto vadovo pavaduotojas. Jis turi omenyje Ukrainos ginkluotųjų pajėgų puolimą, kurio metu buvo išlaisvinta beveik visa okupuota Charkivo srities dalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas