Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dieną prieš vyro mirtį J.Navalnajai pranešė esminę naujieną

Vasario 15 d. vakare kasmetėje Miuncheno saugumo konferencijoje Julijai Navalnajai buvo pasakyta, kad derybos dėl jos vyro iškeitimo į kitą asmenį jau eina į pabaigą ir per savaitę jis bus laisvas, rašoma britų laikraščio „The Times“ interviu su politiko našle.
Aleksejus Navalnas ir Julija Navalnaja
Aleksejus Navalnas ir Julija Navalnaja / „Wikimedia Commons“ nuotr.

Frazė apie derybų pabaigą yra dalis interviu, kurį J.Navalnaja davė laikraščiui „The Times“, tačiau ši frazė suformuluota netiesiogine kalba. J.Navalnaja nenurodo, kas ją informavo, kad jos vyras gali būti paleistas per savaitę. Kitą dieną tapo žinoma, kad Aleksejus Navalnas mirė, rašo laikraštis.

J.Navalnaja pasakojo, kaip reagavo į žinią apie galimą vyro paleidimą: „Žinau, kaip būna, kai deriesi su Vladimiru Putinu. Jis visą laiką meluoja. Todėl niekada nemaniau, kad tai (apsikeitimas kaliniais – red. past.) gali įvykti rytoj. Žinojau, kad esame gana arti [mainų], bet taip pat žinojau, kad viskas gali žlugti tą pačią dieną. Todėl labai džiaugiuosi, kad apie tai labai daug negalvojau.“

„The Times“ išsakyta pokalbio versija atitinka tai, kas buvo pasakyta praėjus kelioms dienoms po A.Navalno mirties: „Aleksejus Navalnas dabar galėtų sėdėti šioje vietoje. Tai nėra tik kalbos figūra. Tai galėjo ir turėjo įvykti. Ateinančiomis dienomis A.Navalnas turėjo būti laisvėje, nes mes užtikrinome sprendimą dėl jo mainų.“

Pasak Kovos su korupcija fondo (FBK) vadovės Marijos Pevčich, „vasario pradžioje V.Putinui buvo pasiūlyta, be kita ko, iškeisti žudiką, FSB karininką Vadimą Krasikovą“ į Aleksejų Navalną. Pasak M.Pevčich, vasario 15 d. vakare ji gavo patvirtinimą, kad derybos yra „baigiamajame etape“.

Tuo metu kai kurie komentatoriai abejojo šiais žodžiais. Buvęs vyriausiasis redaktorius Aleksejus Venediktovas susitikime su „Echo Moskvy“ auditorija Berlyne teigė, kad derybos negalėjo būti baigiamajame etape.

Pats V.Putinas kovo 18 d. pirmą kartą pakomentavo A.Navalno mirtį ir pasirengimą mainams: „Kelios dienos prieš A.Navalno mirtį kai kurie kolegos, ne administracijos nariai, kai kurie žmonės man pasakojo, kad yra idėja iškeisti A.Navalną į kai kuriuos Vakarų šalyse įkalintus žmones. Galite manimi tikėti, galite netikėti. Mane kalbinęs asmuo dar nebuvo baigęs sakinio, ir aš pasakiau: „Sutinku“.

Tačiau rugsėjį su išorinės žvalgybos tarnyba SVR susijęs žurnalas „Razvedčik“ pranešė, kad apsikeitimui kaliniais rugpjūtį buvo ruošiamasi jau pusantrų metų ir kad A.Navalnas jau buvo įtrauktas į pirminį apsikeitimo sąrašą. Kartu žurnalas patikslino, kad derybos pradėtos V.Putino nurodymu. Kitaip tariant, Rusijos prezidentas apie planus iškeisti A.Navalną turėjo žinoti gerokai anksčiau nei šių metų vasarį.

J.Navalnaja slepia savo gyvenamąją vietą

„Instagram“ nuotr./Aleksejus Navalnas ir Julija Navalnaja
„Instagram“ nuotr./Aleksejus Navalnas ir Julija Navalnaja

Interviu laikraščiui „The Times“ A.Navalnaja taip pat sakė, kad negrįš į Rusiją, kol nebus tikra, kad oro uoste nebus suimta taip pat kaip jos vyras.

J.Navalnaja dabar slepia savo gyvenamąją vietą ir yra priversta naudotis asmens sargybinių paslaugomis, pranešė britų laikraštis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito