Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
13:43 /15:25

Diplomatai: ES valstybės parėmė planą sumažinti vilkų apsaugos statusą

Europos Sąjungos valstybės narės trečiadienį parėmė pasiūlymą, kad būtų sumažintas vilkų apsaugos statusas.
Diplomatai: ES valstybės parėmė planą sumažinti vilkų apsaugos statusą / IMAGO/Martin Wagner / IMAGO/Martin Wagner
Diplomatai: ES valstybės parėmė planą sumažinti vilkų apsaugos statusą / IMAGO/Martin Wagner / IMAGO/Martin Wagner

Gamtosaugininkai pasmerkė tokį žingsnį, kuris sudaro sąlygas sušvelninti griežtas medžioklės taisykles.

Dauguma iš 27 bloko šalių parėmė Europos Komisijos (EK) pasiūlymą siekti tarptautinės konvencijos dėl laukinės gamtos pakeitimų, pagal kuriuos vilkai iš „griežtai saugomos“ rūšies taptų „saugoma“, naujienų agentūrai AFP pranešė diplomatiniai šaltiniai.

EK, kuri pasiūlė šį planą, gyrė valstybių narių sprendimą jį patvirtinti kvalifikuotąja balsų dauguma per susitikimą Briuselyje.

Prieš šimtmetį pilkieji vilkai Europoje buvo beveik išnaikinti, tačiau dėl aplinkosaugininkų pastangų jų skaičius vėl išaugo, o tai sukėlė ūkininkų, teigiančių, kad šie plėšrūnai pjauna jų gyvulius, protestus.

„Apsaugos statuso pakeitimas bus svarbus žingsnis sprendžiant didėjančios vilkų populiacijos keliamus iššūkius, kartu siekiant bendro tikslo – pasirinkti ir išlaikyti pakankamą rūšies apsaugos statusą“, – žurnalistams sakė EK atstovas Adalbertas Jahnzas (Adalbertas Jancas). 

2023 metais pilkieji vilkai buvo paplitę 23 ES šalyse. Buvo apskaičiuota, kad visoje ES gyvena apie 20 300 vilkų, ir jie vis dažniau atklysta į gyvenvietes. 

Praėjusiais metais paskelbdama apie planus peržiūrėti šiems plėšrūnams suteiktą saugomo gyvūno statusą, EK pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) teigė, kad „vilkų gaujų koncentracija kai kuriuose Europos regionuose tapo tikru pavojumi, ypač gyvuliams“.

Pernai U. von der Leyen pati neteko savo mylimo ponio, nes vilkas įlindo į jo aptvarą kaimo valdose šiaurės Vokietijoje. Dėl to kai kas manė, kad ji šiuo klausimu suinteresuota dėl asmeninių priežasčių. 

Pagal 1979 metais priimtą Berno konvenciją, kurią ratifikavo ir ES šalys, vilkas priskiriamas griežtai saugomos faunos rūšiai. 

Pagal konvenciją gyvūną galima medžioti ir užmušti tik tada, jei jis kelia grėsmę gyvuliams, sveikatai arba saugumui. 

Jei EK pasiūlymui būtų pritarta, šios taisyklės būtų sušvelnintos, vilkus priskiriant saugomoms rūšims.

Nepaisant gyvūnų teisių gynėjų protestų, tai leistų griežtai reguliuojamą medžioklę.

„Politiškai motyvuotas“ 

Daugiau nei 300 aplinkosaugos ir gyvūnų apsaugos grupių prieštarauja tokiam žingsniui, teigdamos, kad jis yra per ankstyvas, nes nors vilkų populiacija padidėjo, bet dar nėra visiškai atsikūrusi. 

„Manome, kad šis pasiūlymas yra politiškai motyvuotas ir visiškai nepagrįstas mokslu“, – AFP sakė Pasaulinio gamtos fondo (WWF) vyresnysis pareigūnas Sabienas Leemansas (Sabienas Limansas). 

Šiemet Briuselyje ir visoje Europoje vyko plataus masto ūkininkų protestai prieš griežtėjančius bloko aplinkosaugos reikalavimus.

Bloko aplinkos ministrai, pritarę trečiadienį surengto balsavimo rezultatams, suteiks ES įgaliojimus siekti Berno konvencijos pakeitimo kitame nuolatinio komiteto posėdyje, kuris numatytas gruodį.

Norint pakeisti tekstą, kurį pasirašė 50 šalių, įskaitant 27 ES nares, reikia dviejų trečdalių balsų daugumos.

Jei konvencija bus pakeista, EK galės pakeisti atitinkamas ES taisykles.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas