Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Diplomatas: yra alternatyvų, jei Rusija blokuos derybas dėl Irano branduolinės programos

Šalys galėtų svarstyti kitas alternatyvas, jei Rusija blokuos derybas dėl galimybės atnaujinti 2015 metų susitarimą dėl Irano branduolinės programos, penktadienį sakė Europos Sąjungos (ES) diplomatas.
Iranas, Rusija
Iranas, Rusija / 123RF.com nuotr.

„Jei Rusijos blokavimas bus patvirtintas kaip galutinis, turėsime svarstyti kitas galimybes“, – sakė diplomatas kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Jis pabrėžė, kad nė viena šalis nenori, jog Rusija „susitarimą laikytu įkaite“.

Europos Sąjunga (ES) penktadienį pranešė, kad Bendrijos pirmininkaujamose derybose turėtų būti padaryti pertrauka.

Tai buvo pareikšta praėjus kelioms dienoms po to, kai derybas apsunkino nauji Rusijos reikalavimai. Kremlius praėjusią savaitę pareiškė reikalaujantis garantijų, kad Vakarų sankcijos, įvestos Rusijos ekonomikai po invazijos į Ukrainą, nedarys įtakos jos prekybai su Iranu.

„Šio susitarimo žlugimas (...) lemtų didžiulę žalą. Būtų neatsakinga, jei Rusija taip pasielgtų", – sakė diplomatas iš Europos derybininkų grupės.

Jis patvirtino, kad derybos buvo pristabdytos dėl Rusijos „blokavimo“. Dabar šalys situaciją turėtų aptarti savo viduje.

„Visi esame suinteresuoti susitarti", – sakė diplomatas ir pridūrė, kad Kinija šiuo metu atlieka „labai svarbų vaidmenį“.

ES užsienio politikos vadovo Josepo Borrellio teigimu, tam trukdo „išoriniai veiksniai“, nors „galutinis tekstas iš esmės yra jau parengtas ir yra ant stalo“.

Dabartinį derybų ratą lapkričio pabaigoje pradėjo Jungtinė Karalystė, Kinija, Prancūzija, Vokietija, Iranas ir Rusija, o JAV derybose dalyvauja netiesiogiai.

Jų tikslas – atgaivinti 2015 metais pasiektą Bendrą visapusišką veiksmų planą (JCPOA), kuris pradėjo byrėti, kai buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas 2018 metais vienašališkai pasitraukė iš susitarimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas