Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Diskretiškos E.Macrono atostogos tvirtovėje prie Viduržemio jūros: kaip jos atrodo?

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas liepos 30-ąją atvyko į savo atostogų rezidenciją Viduržemio jūros pakrantėje esančiame Bregansone. Šįkart jis mėgins išvengti ankstesnių skandalų, pavyzdžiui, kai norėdamas išvengti paparacų fotoaparatų, prezidentas pasirūpino, kad forte būtų įrengtas 34 tūkst. eurų kainavęs baseinas, ar kai jam sunkiai sekėsi suderinti poilsį su darbu.
Bregansono fortas
Prancūzijos prezidentūros nuotraukos / AFP/„Scanpix“ ir Prancūzijos prezidentūros nuotr.

Oficialiai prezidento buvimas Prancūzijos Rivjeroje vadinamas „vacances studieuses“ – tai panašu į pastaruoju metu išpopuliarėjusių „darbostogų“ terminą Lietuvoje.

Kasmet E.Macronas turi ieškoti delikačios pusiausvyros tarp privatumo ir viešumo. Beveik kasmet paparacai tyko, kad užfiksuotų prezidentą ir jo žmoną, ar laive, ar ant vandens motociklų, ar baidarėse.

„Scanpix“/AP nuotr./Emmanuelis Macron su žmona Brigitte Trogneux
„Scanpix“/AP nuotr./Emmanuelis Macron su žmona Brigitte Trogneux

Praeityje Prancūzijos lyderiai – nuo George'o Pompidou ir Valery Giscard'o d'Estaing'o – dažnai pozuodavo nuotraukoms atostogaudami Bregansono forte.

Nors vėlesni prezidentai, įskaitant E. Macroną, pratęsė šią tradiciją, paparacai vis įžūliau bandydavo įamžinti jų privataus gyvenimo akimirkas.

Tiek Nicolas Sarkozy, tiek Francois Hollande'as bei jų antrosios pusės buvo nufotografuoti be jų žinios forto papėdėje, apsirengę paplūdimio rūbais ir besitaškantys žydrose bangose.

Norėdamas išvengti paparacų fotoaparatų, E. Macronas pasirūpino, kad forte būtų įrengtas 34 tūkst. eurų kainavęs baseinas, o tai sulaukė daug kritikos.

Šios vasaros darbotvarkėje kol kas numatytas tik vienas renginys – tradicinis Sąjungininkų išsilaipinimo minėjimas rugpjūčio 17 dieną.

Tvirtovėje E.Macronas gali likti iki pat rugpjūčio 24 dienos, kai numatomas vyriausybės susitikimas.

Tačiau E.Macrono aplinka nori pabrėžti, kad jis išlieka mobilizuotas, o Bregansono tvirtovė – tai tarsi Eliziejaus rūmai prie jūros.

„Tai vieta, kur galima ne tik tęsti darbą, bet ir įveikti krizes. Tai jis ir daro kiekvieną kartą, kai ten lankosi“, – Prancūzijos laikraščiui „Le Figaro“ sakė E.Macrono patarėjas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Bregansono fortas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Bregansono fortas

Eliziejaus rūmai tvirtina, kad prezidentas nuolat palaiko ryšį su ministre pirmininke Elisabeth Borne,

„Jis dalyvauja ir yra labai įsitraukęs į diplomatinius ir vidaus reikalus“, – tvirtina artimas draugas.

Rudenį E.Macrono laukia rūpestis dėl energetikos kainų ir svarbios reformos, pradedant nedarbo draudimu, o vėliau galbūt ir pensijų reforma. Prezidentui ir jo vyriausybei bus nelengva, nes po rinkimų santykiai tarp vykdomosios valdžios ir parlamento yra itin trapūs.

Bregansono tvirtovei prezidento rezidencijos statusą septintajame dešimtmetyje suteikė tuometinis šalies vadovas Charles'is de Gaulle'is.

Vieni prezidentai ją mėgo ir aktyviai naudojosi, kiti – visiškai ne.

„Scanpix“/AP nuotr./Bregansono fortas
„Scanpix“/AP nuotr./Bregansono fortas

E.Macrono pirmtakas François Hollande'as nejautė jokio ypatingo prisirišimo prie Bregansono forto, todėl panaikino jo, kaip prezidento rezidencijos, statusą ir atvėrė teritoriją visuomenei, pavesdamas ją valdyti Nacionaliniam paminklų centrui.

E. Macronas, palikdamas fortą atvirą prancūzams, nusprendė reguliariai grąžinti jam rezidencijos statusą, ypač vasaros kelionių metu, kai jis ilsisi su šeima ir kartu organizuoja darbo susitikimus.

2018 metų rugpjūtį čia lankėsi britų ministrė pirmininkė Theresa May, o 2020 m. vasarą – kanclerė Angela Merkel.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas