Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Donaldas Trumpas: „Aš patinku moterims“

Jo mitingai yra tarsi triukšmingas cirkas su vis pasigirstančiais susižavėjusios minios šauksmais ir jis kalba trumpais sakiniais, o jos mitingai panašesni į rimtas prezidentines kalbas ir varginančias pasiūlymų litanijas, dėstomas gerų manierų šalininkams.
Rinkiminė agitacija Niujorko valstijoje
Rinkimų agitacija Niujorko valstijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Padėtį dar labiau blogina tai, kad Hillary Clinton dažnai atvyksta vėluodama, o Donaldo Trumpo šou visad prasideda laiku.

JAV prezidento rinkimų dramai žengiant į naują fazę, demokratų kandidatei kenkia akivaizdus entuziazmo trūkumas, Bernie Sanderso grėsmė paskutiniuose pirminių rinkimų balsavimuose birželio mėnesį ir negalėjimas numalšinti respublikonų kaltinimų dėl etinių klaidų, kuriuos kursto ir tai, kad ji, dirbdama valstybės sekretoriaus poste, naudojosi privačia elektroninio pašto tarnybine stotimi.

Kontrastas tarp kontroliuojamų H.Clinton pasirodymų ir aistringo chaoso per milijardieriaus populisto viešus renginius, kai jis įsiveržia į sceną kurtinamai aidint „2 Unlimited“ dainai „Get Ready for This“, yra ypač akivaizdus.

„Trumpas! Trumpas!“ – neseniai riaumojo tūkstančiai šalininkų suvažiavimų centre Anahaime Kalifornijoje, prieš imdami šaukti „Pastatyk sieną! Pastatyk sieną!“

„Aš patinku moterims“

Jo kalbos – improvizuotos, paprastos, nerišlios. Jis žada sugrąžinti Amerikai gamybos darbo vietas, bet nepateikia jokių detalių, tik grasina sankcijomis bendrovėms, kurios perkelia savo veiklą į užsienį.

Atrodo, kad kartais jis pats išgalvoja faktus. „Sakau jums, aš patinku moterims“, – sako jis. Arba: „Ispanakalbiai mėgsta Donaldą Trumpą.“ Abu šie teiginiai visiškai neatitinka apklausų rezultatų.

Jis išjudina minią išjuokdamas šalies lyderių „kvailumą“ ir priešpastatydamas jį savo paties verslumui.

„Mes tiek daug laimėsime, kad jūs net bjaurėsitės manimi“, – užbaigia jis, išprovokuodamas audringas ovacijas.

Mes tiek daug laimėsime, kad jūs net bjaurėsitės manimi, – užbaigia jis, išprovokuodamas audringas ovacijas.

Tokia yra D.Trumpo formulė: jo šalininkai, jauni ar seni, pasiturintys ar be skatiko, bet beveik visuomet – baltieji (nors jų, kaip rinkėjų, procentas mažėja) stato už „pašalinį“, kuris skelbiasi žinantis ekonominio atsigavimo paslaptį, tarsi Amerika jau neturėtų ką prarasti.

„Kaip ir nėra nieko, ko jis dar iš tikrųjų galėtų gyvenime norėti: jis turi daugybę pinigų, jis tikrai garsus, jis turi gražią šeimą, tad jis tikrai daro tai dėl mūsų, Amerikos žmonių“, – sako 25 metų universiteto studentas Joe, kuris nenori nurodyti savo pavardės.

Per H.Clinton renginį netoli Los Andželo nekantravimas justi ore: šalininkai laukia jos atvykimo, grojaraštis (Katy Perry, Jennifer Lopez) sukasi n-tąjį kartą ir auditorijoje pasigirsta nusivylimo atodūsis, kai prie mikrofono prieina septintas kalbėtojas. Hillary Clinton atvyksta vėluodama 45 minutes.

„Spėju, kad mums reikėjo gauti didesnį kambarį“, – sako ji 1 200 žmonių, susirinkusių Riversaido universiteto miestelyje, ir atsiprašo, kad kai kas netilpo į patalpą. Tačiau jos komanda šią gimnastikos salę pasirinko būtent dėl jos kuklaus dydžio. Tik Bernie Sandersas gali sutraukti tokias minias kaip D.Trumpo.

Trumpas – „nenuspėjamas žmogus“

Hillary Clinton kampanijos metu akcentuoja savo, kaip valstybininkės su rimtomis idėjomis, lygį ir perspėja rinkėjus, kad D.Trumpas yra „nenuspėjamas žmogus“, nepasirengęs vadovauti šaliai. Tačiau jos pasiūlymų pobūdis nelabai atsveria kartais negrabų jų pateikimo būdą.

„Tai vienišas darbas, tai sunkiausias darbas pasaulyje“, – sako ji.

Tai vienišas darbas, tai sunkiausias darbas pasaulyje, – sako ji.

H.Clinton nežada jokių revoliucijų, veikiau – tęsti pažangą, padarytą valdant prezidentui Barackui Obamai: didinti minimalų atlyginimą, gerinti infrastruktūrą, skirti dėmesio moterų teisėms, užsienio politikai, imigracijai ir taip toliau.

„Aš kovosiu už jus, kovosiu už jus kiekvieną mielą dieną“, – užbaigia ji.

Šis argumentas patraukė daugumą demokratų ir jos šalininkai nuolatos reiškia susižavėjimą jos profesine karjera, jos kompetencija politikos srityje ir jos būdo tvirtybe.

„Pozityvu, kad ji taip ilgai buvo politikos lauke“, – sakė neseniai mokyklą baigęs 18-metis Philipas Falcone'as, kuris pridūrė, kad „ji pasiekė didesnę sėkmę“ nei jos varžovai.

H.Clinton dabar tenkantis iššūkis yra suvienyti demokratus ir užsitikrinti reikalingą nepriklausomų rinkėjų paramą.

Atsižvelgiant į jos didelį pranašumą rinkėjų moterų, afroamerikiečių ir ispanakalbių grupėse, rinkimai atrodytų kaip lengvas pasivaikščiojimas.

Tačiau jos įvaizdis prastėja: beveik du trečdaliai amerikiečių mano, kad ji nėra sąžininga. Taip pat yra vertinamas ir D.Trumpas. Jos pranašumas apklausose beveik išnyko. Visa tai kelia klausimą: o kas, jeigu entuziazmo banga, ant kurios plaukia Trumpas, tęsis iki lapkričio?

B.Sanderso gerbėjai, kurių kai kurie protestavo per mitingą Riversaide, reiškė abejones dėl H.Clinton etikos.

„Hillary gan stipri“, – sakė 19-metis elektros inžinerijos studentas Chiraagas Dave'as. Tačiau jis pridūrė: „Skaičiau daug straipsnių apie tuos drumstus vandenis, kuriuose ji buvo aplink Volstritą.“

Tokio pobūdžio ataka galėjo būti surengta tiesiai iš D.Trumpo stovyklos.

„Hillary Clinton niekina šios šalies darbo žmones“, – miniai mitinge Anahaime sakė D.Trumpo patarėjas politikos klausimais Stephenas Milleris.

„Ji tiesiog nori turtėti, turtėti ir turtėti jūsų sąskaita“, – pareiškė jis ir minioje nuaidėjo garsūs nepritarimo šūksniai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas