Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Donaldo Trumpo pergalė rinkimuose: 5 keliai, kaip gali pasikeisti pasaulis

Donaldui Trumpui laimėjus JAV prezidento rinkimus, ekspertai svarsto, kaip gali keistis pasaulio ekonomika ir politika. BBC pateikia spėjimus penkiose srityse, ką gali pakeisti D.Trumpo pergalė.
Donaldo Trumpo kalba laimėjus prezidento rinkimus
Donaldo Trumpo kalba laimėjus prezidento rinkimus / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Laisvoji prekyba

Jeigu D.Trumpas įgyvendins savo ekonominius planus laisvosios prekybos srityje, tai bus didžiausias kelių dešimtmečių pokytis, kaip JAV vykdo verslą su likusiu pasauliu. Jis pagrasino nutraukti kelias laisvosios prekybos sutartis, tarp jų ir Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutartį tarp JAV, Kanados ir Meksikos, kurią jis kaltina dėl prarastų darbų. Jis netgi siūlė JAV pasitraukti iš Pasaulio prekybos organizacijos. Jis palaiko didesnius muito mokesčius importui, kalbėjo apie tai, kad iš Kinijos įvežamos prekės turėtų būti apmokestintos 45 proc., o iš Meksikos – 35 proc.

Klimato kaita

D.Trumpas sakė, kad jis „atšauks“ Paryžiaus klimato kaitos susitarimą, kuriam 2015 metų gruodį pritarė 195 šalys. Jis taip pat sakė, kad sustabdys JAV išmokas Jungtinių Tautų globalinio atšilimo programoms. Nė viena šalis negali atšaukti Paryžiaus susitarimo, tačiau jeigu JAV pasitrauks ir bus atšauktos Baracko Obamos patvirtintos priemonės, tai turės didelę neigiamą įtaką sutarties veikimui. Be to, D.Trumpas ragino išgauti daugiau iškastinio kuro, jis siūlė pritarti naftotiekio „Keystone XL“ projektui.

Uždarytos sienos

Kalbėdamas apie imigraciją D.Trumpas dažnai keitė savo poziciją, taigi, sunku spręsti, ar jis vykdys kažkuriuos iš savo pažadų dėl JAV sienos. Jis pradėjo savo kampaniją žadėdamas pastatyti sieną su Meksika ir deportuoti 11 mln. nelegalių imigrantų. Nuo to laiko jis sušvelnino toną, kalbėdamas apie „milijonus“ JAV gyvenančių nusikaltėlių, o dėl kitų nelegalių imigrantų sakė, kad bus sprendžiama vėliau. Jis sakė, kad Meksika sumokės už sieną, tačiau nepaminėjo šio mokesčio nuvykęs į tą šalį. Jis taip pat žadėjo sustabdyti musulmonų atvykimą į JAV, tačiau vėliau teigė, kad tai buvo pasiūlymas, o ne strategija. Jis kalbėjo apie ypatingą priežiūrą asmenų, atvykstančių iš tam tikrų šalių, tačiau nepaminėjo, kurios būtent šalys tai yra.

NATO

D.Trumpas pareiškė, kad NATO yra atgyvenusi, o jos nares apibūdino kaip nedėkingas sąjungininkes, kurios gauna naudą iš JAV. Jis sako, kad JAV nebegali leisti sau saugoti Europos ir Azijos šalių be adekvačios kompensacijos, pasiūlęs, kad Amerika patrauks savo pajėgas, jeigu jai nebus sumokėta. Iš dalies, D.Trumpas kalba apie JAV jau ne kartą išsakytus nuogąstavimus, kad beveik visos NATO šalys neskiria bent jau 2 proc. BVP gynybai. Tačiau buvo suabejojusių, ar JAV gali trauktis iš aljanso, kuris daugiau kaip 60 metų yra šalies užsienio politikos kertiniu akmeniu.

Rusija

D.Trumpas sakė tikintis, kad jis gali sumažinti įtampą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, vadino jį stipriu lyderiu, su kuriuo norėtų palaikyti gerus santykius. Jis mažai kalbėjo, ką tai galėtų reikšti, išskyrus norą kartu kovoti su „Islamo valstybės“ teroristais. Jis sako esąs užtikrintas, kad sugebės palaikyti geresnius santykius su V.Putinu nei Hillary Clinton ar B.Obama.

VIDEO: Ramūnas Karbauskis: „Donaldas Trumpas atitiks mūsų lūkesčius“
VIDEO: Algirdas Butkevičius: „Tikiuosi, santykiai su JAV išliks geri esant prezidentui D. Trumpui“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas