Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 17 /15:43

Donbase griaudi šūviai: 15min žurnalistės įspūdžiai iš fronto – „artilerijos sviedinys praskriejo virš galvų“

Rytų Ukrainoje vėl griaudi sprogimai. Ukraina ir Rusijos remiami separatistai praneša apie apšaudymus ir kaltina vieni kitus. Vakarai perspėja, kad tai gali būti Rusijos surežisuotas melagingas pretekstas invazijai į Ukrainą. Karštų įvykių zonoje esanti 15min žurnalistė Ana Daukševič praneša, kad apšaudymai vyksta ne vienoje vietoje palei fronto liniją. Vienas artilerijos sviedinys praskriejo virš mašinos, kuria važiavo 15min žurnalistė.
Stanicos Luhanskos gyvenvietėje apšaudytas darželis
Stanicos Luhanskos gyvenvietėje apšaudytas darželis / Ukrainos kariuomenės nuotr.

15min žurnalistė: „Artilerijos sviedinys praskriejo mums virš galvų“

Šiuo metu Rytų Ukrainoje, netoli kontaktinės linijos su Rusijos remiamais separatistais esanti 15min žurnalistė Ana Daukševič praneša, kad Luhansko srityje Popasnos rajone, Vrubovkos gyvenvietėje artilerijos sviedinys pataikė į mokyklą.

Nukentėjusių nėra, tačiau vietos gyventojai teigia ne juokais išsigandę. Pasak jų, pastarąjį kartą panašus apšaudymas vyko 2018 metais.

Panaudotas 122 milimetrų artilerijos sviedinys. Beje, jis praskrido mums virš galvų.

„Panaudotas 122 milimetrų artilerijos sviedinys. Beje, jis praskrido mums virš galvų. Tuo metu kaip tik toje vietoje važiavome automobiliu Stanicos Luhanskos link. Greitai pasislėpėme nuo kelio, palaukėme, ar po pirmo smūgio neseks kiti. Kelias minutes palaukėme, o tada išvažiavome kuo greičiau iš ten“, – pasakojo iš įvykio vietos 15min žurnalistė A.Daukševič.

Popasnos miesto administracija praneša, kad apšaudžius Luhansko srities Vrubovkos kaimą nutrūko dujotiekis, vienas iš sviedinių nukrito į licėjaus kiemą, kur vyko pamokos. Vienas sviedinys pataikė ir į gyvenamąjį namą, kuriame tuo metu nieko nebuvo.

Apšaudymo metu licėjuje buvo 30 mokinių ir 14 darbuotojų. Mokiniai ir darbuotojai saugiai pasislėpė rūsyje.

Separatistai iš artilerijos apšaudė darželį

Ukrainiečių kariuomenės vadavietė rytuose pareiškė, kad Maskvos palaikomos pajėgos su ypatingu cinizmu apšaudė iš sunkiosios artilerijos Stanycia Luhanskos kaimą.

„Sviediniai pataikė į vaikų darželį, – nurodė vadavietė. – Preliminariais duomenimis, buvo sužeisti du civiliai gyventojai. Taip pat buvo apgadinta viešoji infrastruktūra. Pusė gyvenvietės liko be elektros energijos.“

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba neužsiminė apie jokius sužeistuosius, tačiau pasmerkė įtariamą apšaudymą.

„Raginame visus partnerius skubiai pasmerkti šį šiurkštų Minsko susitarimų pažeidimą, kurį Rusija įvykdė esant ir taip įtemptai saugumo situacijai“, – nurodė ministras, turėdamas omenyje 2014 metais sudarytą tarptautinį sutartį, skirtą nutraukti karą.

Štabo „Facebook“ paskyroje paskelbtose nuotraukose matyti rūsyje ir vaikų darželio žaidimų kambaryje pasislėpę civiliai gyventojai, taip pat nuolaužomis nuklotos grindys ir sienoje sviedinio pramušta skylė.

Ukrainos žiniasklaidos duomenimis, trys darželio darbuotojai patyrė kontūziją, rašoma oficialiame pranešime. Nukentėjo ir komunalinė infrastruktūra – pusė gyvenvietės liko be elektros.

Ukrainos kariuomenės nuotr./Gyventojai slėptuvėje
Ukrainos kariuomenės nuotr./Gyventojai slėptuvėje

JAV ir Jungtinė Karalystė perspėjo, kad Rusija gali ieškoti preteksto invazijai.

„Rusai gali daryti kažką panašaus, kad pateisintų karinį konfliktą. Seksime tai labai atidžiai" – ketvirtadienį sakė JAV gynybos sekretorius Loydas Austinas po NATO gynybos ministrų susitikimo.

Britų užsienio reikalų ministrė Liz Truss pareiškė, kad Rusija bando sufabrikuoti pretekstą invazijai, ir apkaltino Maskvą vykdant dezinformacijos kampaniją.

UNIAN: apšaudymai vyksta beveik visoje fronto linijoje

Ukrainos naujienų agentūra UNIAN praneša, kad ketvirtadienio rytą situacija paaštrėjo beveik visoje fronto linijoje Donbase Luhansko srityje.

UNIAN korespondento teigimu, kovotojai naudoja sunkiąją artileriją. „Ankstesnėmis dienomis situacija buvo gana rami. Pirmoji informacija apie apšaudymą buvo gauta antrą valandą nakties iš Sizoe ir Bolotnoje kaimų, Stanicos Luhanskos regiono, ryte apie 8 val. buvo pranešta apie apšaudymą kituose kaimuose. Vėliau pranešta apie apšaudymą Popasnos vietovėje.

„Daugelis žmonių praneša apie sunkiosios ginkluotės naudojimą. Kai kuriose vietovėse mūšis buvo girdimas apie 11 val. Civiliai laukia rūsiuose“, – sakė humanitarinės misijos „Proliska“ vadovas Jevgenijus Kaplinas.

Apšaudytas ir Peskų miestas, neramu ir Mariupolio kryptimi.

UNIAN praneša, kad gyventojų prašoma neiti į lauką. Ščastjės miesto teritorinė bendruomenė pranešė, kad vasario 17 d. netoli miesto įvyko apšaudymas. Žmonių prašoma likti patalpose.

Valdžia taip pat paskelbė sąrašą namų, kurie gali būti naudojami kaip bombų slėptuvės Ščastjės mieste.

Ukrainos kariuomenė skelbia, kad „Rusijos okupacinės pajėgos nuo vidurnakčio 29 kartus pažeidė paliaubas Donbase, buvo sužeistas vienas Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karys“.

„Šios dienos 11 val. duomenimis, Rusijos okupacinės pajėgos užfiksavo 29 paliaubų režimo pažeidimus, iš kurių 27 – naudojant Minsko susitarimais draudžiamus ginklus“, – rašoma pranešime.

Separatistai: Ukrainos kariai apšaudo gyvenamuosius rajonus

Tuo tarpu apsišaukėliškos separatistinės Donecko ir Luhansko liaudies respublikos ketvirtadienio rytą paskelbė, kad padėtis ties kontaktine linija, kuri skiria separatistų pajėgas ir Ukrainos kariuomenę, smarkiai pablogėjo.

Vadinamųjų respublikų atstovai teigė, kad Ukraina bando eskaluoti konfliktą, praneša Rusijos portalas gazeta.ru.

„Priešas, tiesioginiais Kijevo karinės-politinės vadovybės nurodymais, bando eskaluoti konfliktą. Raginame tarptautinius stebėtojus užfiksuoti Kijevo kovotojų agresyvių veiksmų faktus ir imtis neatidėliotinų priemonių, kad būtų užkirstas kelias kraujo praliejimui Donbase“, – sakoma vadinamosios Donecko milicijos nepaprastosios padėties pranešime.

Separatistai tvirtina, kad Ukrainos ginkluotųjų pajėgų daliniai ketvirtadienį dvi valandas apšaudė devynių vadinamųjų Donecko ir Luhansko liaudies respublikų gyvenviečių rajonus.

„Buvo iššauta apie 160 šaudmenų, kurių kalibras didesnis nei 12,7 mm“, – Donecko naujienų agentūra citavo pranešimą. Pažymima, kad apšaudymas vyko nuo 5:32 iki 7:42 Maskvos laiku. Separatistai tikina, kad per gyvenamųjų rajonų apšaudymą buvo naudojami 120 mm ir 82 mm kalibro minosvaidžiai (iš viso 67 minos), įvairių tipų granatsvaidžiai (90 šovinių), šaulių ginklai, tarp jų ir didelio kalibro.

Kremliui artima Rusijos žiniasklaida ketvirtadienį pradėjo aktyviai cituoti separatistų pranešimus, kuriuos teigiama esą Ukrainos pajėgos planuoja prie Azovo jūros išlaipinti desantą, kuris pultų separatistų pozicijas iš nugaros, kad Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis jau pasirengęs bėgti į Lvovą ir pan.

Kremliaus kaltinimai

Rusijos prezidento spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas ketvirtadienį sakė, kad pastarosiomis dienomis suaktyvėjo provokuojantys Kijevo veiksmai netoli demarkacijos linijos Donbase, praneša Rusijos naujienų agentūra TSS.

D.Peskovas teigė, kad Kremlius „susipažįsta su žiniasklaidos medžiaga apie dabartinę situaciją Ukrainos pietryčiuose“. Jis teigė, kad „situacija šiame regione eskaluojama“.

Ukraina ir ją remiančios Vakarų valstybės teigia, kad Rusija prie kaimyninės šalies sienų dislokavo didžiules pajėgas, kurių užtektų potencialiai invazijai.

Tuo metu JAV žvalgybos tarnybos apkaltino Maskvą planais surežisuoti žiaurumus ir tokiu būdu sukurti pretekstą įsiveržimui.

NATO duomenimis, pasienyje sutelkta daugiau kaip 100 tūkst. Rusijos karių. Tačiau Maskva tvirtina siekianti diplomatinėmis priemonėmis išspręsti savo saugumo problemas ir sumažinti Vakarų įtaką Rytų Europoje.

Amerikiečių leidinys „The Washington Post“ analizuoja, ką reiškia separatistų pranešimai, esą Ukrainos pajėgos pradėjo apšaudymus per kontaktinę liniją Donbase.

Joe Bideno administracija anksčiau ne kartą įspėjo, kad Rusija gali pasinaudoti „melagingu pretekstu“ ir pradėti karinius veiksmus. Regis, Donbaso separatistų pranešimus ir stengiamasi paversti tokiu bet kokių operacijų pateisinimu, rašo „The Washington Post“.

Atkreipiamas dėmesys į Rusijos propagandinio portalo „Sputnik“ pranešimą, kuriame cituojama apsišaukėliškos Luhansko liaudies respublikos vadovybė, kaltinanti Ukrainos pajėgas apšaudymais.

Ukrainos kariuomenės nuotr./Stanicos Luhanskos gyvenvietėje apšaudytas darželis
Ukrainos kariuomenės nuotr./Stanicos Luhanskos gyvenvietėje apšaudytas darželis

Donbase vaikų darželis iš tikrųjų buvo apšaudytas – bet Ukrainos, o ne separatistų pusėje, kaip teigiama propagandiniuose leidiniuose. O analitikai pastebi, kad rusiška artilerija, kuria apšaudomos ukrainiečių pozicijos, girdima net Luhansko mieste – po labai ilgos pertraukos.

V.Putino, kuris anksčiau kalbėjo apie „genocidą“ užimtoje Rytų Ukrainos dalyje, atstovas Dmitrijus Peskovas lyg tyčia jau trečiadienį pareiškė, esą labai tikėtina, kad Kijevas pradės kovinę operaciją Donbase.

„Rusija vis kalba apie tai, kas neįvyks – ukrainiečių ataka Donbase. Visu tuo kuriamas pretekstas invazijai“, – įspėjo kibernetinio saugumo kompanijos „CrowdStrike“ įkūrėjas Dmitrijus Alperovičius.

Karių atitraukimas, kuris gali būti apgaulingas

Rusija pastarosiomis dienomis skelbė apie karių nuo Ukrainos sienos atitraukimą. Vakarų šalių ir NATO lyderiai pradėjo kalbėti apie įtampos mažėjimą ir deeskalacijos pradžią. Tačiau netrukus šias viltis pakeitė nauji nuogąstavimai.

„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos tankai
„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos tankai

Rusija prie sienos su Ukraina papildomai pasiuntė dar apie 7 tūkst. karių, dalis kurių į pasienį atvyko trečiadienį, pareiškė Baltųjų rūmų aukšto rango pareigūnas. Jis Maskvos pareiškimą apie Ukrainos pasienyje sutelktų pajėgų atitraukimą pavadino „melu“.

Pareigūnas taip pat pakartojo, kad Rusija gali sufabrikuoti „melagingą“ pretekstą ir „bet kurią akimirką“ įsiveržti į Ukrainą.

Jis pridūrė, kad nors Maskva sako norinti rasti diplomatinį krizės sprendinį, jos veiksmai rodo priešingai.

Liūdnas Sakartvelo pavyzdys

„The Washington Post“ savo ruožtu primena istorinį precedentą. 2008 metų rugpjūtį buvo pasirodę pranešimų apie tai, kad Rusijos pajėgos palieka Pietų Osetiją, bet jau kitą dieną prasidėjo kariniai veiksmai.

Tada neatlaikė Sakartvelo prezidento Michailo Saakašvilio nervai ir jis pirmasis pradėjo apšaudymus. Tikėtina, kad Kremlius dabar tikisi maždaug tokio paties paslydimo Kijeve.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas