Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Donecko gyventojai ukrainietiško mobilaus ryšio ieško ant tiltų ir stulpų

Kuo didesnis apšaudymo pavojus, tuo didesnis šansas paskambinti artimiesiems – su tokiu pasirinkimu jau mėnesį susiduria Donecko gyventojai, kai mieste nutrūko paskutinio didelio mobiliojo ryšio operatoriaus ryšys. Dabar jie priversti ieškoti vietų, kur ryšys pasiekia iš kitapus fronto linijos, ir kartais šios vietos yra labai pavojingos.
Ukrainos karių kasdienybė
Ukrainos karių kasdienybė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Atkirsti nuo pasaulio. Traukiniai Donecko priemiesčio stotyje nustojo važinėti prieš beveik 4 metus, kai Rusijos pajėgos ir vietos kovotojai užgrobė Donbasą. Dabar jau mėnesį neliko ir vieno iš paskutinių saitų – mobiliojo ryšio. Nei su giminėmis Kijevo kontroliuojamoje Ukrainos dalyje, nei su savo bankų sąskaitomis, į kurias daugelis gauna ukrainietiškas pensijas ar pašalpas.

Paskambinti į likusią Ukrainos dalį arba gauti patvirtinimo žinutę apie pervestus pinigus Donecko gyventojai gali tik iš kelių taškų, kuriuos dar pasiekia ryšys iš bokštų kitapus fronto linijos. Šiuos taškus dabar net skelbia vietos laikraštis ir skelbimai ant stulpų. Ši vieta pavojinga – vos už 10 kilometrų frontas.

Kodėl 2 mln. abonentų liko be ryšio, iki galo neaišku. Dvi ukrainietiškos mobiliojo ryšio bendrovės pasitraukė dar prieš kelerius metus, o sausį ir paskutinės „Vodafone“ šviesolaidis nutrauktas tarp Donecko bei Luhansko. Inžinieriai Luhanske ryšį greitai atstatė, bet Donecke bendrovė teigia negalinti užsitikrinti elektros tiekimo. Separatistų valdžia kaltina Kijevą neleidžiant bendrovei atsiųsti inžinierių, bet daugelis įtaria ką kita – vietos apsukruolių mėginimą pasipelnyti.

Vietinė telekomunikacijų bendrovė „Phoenix“, kurią užpernai įkūrė kovotojų vadeivos, likęs be konkurento, per kelias dienas išplėtė klientų ratą nuo 600 tūkst. iki 900 tūkst. ir pasiūlė planą, leidžiantį skambinti į Ukrainą, bet tarptautinio ryšio tarifais. Vien per pirmąsias dvi dienas iš kortelių pardavimo uždirbo 150 tūkst. eurų. Likusiam pasauliui tai neįspūdinga suma, bet karo, nevilties ir banditizmo nualintame mieste tai didelė suma. Ir uždirbama tiesiai iš oro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento