Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Donecko separatistų vado A.Zacharčenkos prašoma gaivinti Novorosijos idėją

Liudininkų teigimu, Luhansko gatvėse ketvirtadienio rytą ginkluotų kovotojų ir karinės technikos jau nematyti. Tačiau įtampa niekur nedingo – bent jau kalbant apie retoriką. Po ilgos pertraukos vėl girdimas žodis „Novorosija“.
Igoris Plotnickis ir Aleksandras Zacharčenka
Igoris Plotnickis ir Aleksandras Zacharčenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Netyli ir patys pagrindiniai įvykių Luhanske herojai – apsišaukėliškos Luhansko liaudies respublikos (LLR) vadovas Igoris Plotnickis ir šios nuo Ukrainos atplėštos teritorijos „vidaus reikalų ministras“ Igoris Kornetas. Apie jų konfliktą 15min rašė trečiadienį.

I.Kornetas, už kurio nugaros Maskvoje stovi Rusijos federalinė saugumo tarnyba, per savo „ministerijos“ kanalą „YouTube“ paskelbė: „Giliai į LLR institucijas įsiskverbė diversantai. Dirbame, kad juos eliminuotume.“

Iš I.Korneto aplinkos taip pat sklinda kaltinimai, esą „Plotnickiui ištikima“ valstybinė žiniasklaida susimokė su Ukrainos specialiosiomis tarnybomis.

Tuo metu I.Plotnickis, kuris yra Rusijos prezidento Vladimiro Putino patarėjo Vladislavo Surkovo statytinis, neslėpė savo antipatijos I.Kornetui, kurį prieš kelias dienas skelbė atleidžiantis.

„Igoris Kornetas buvo pašalintas iš pareigų, bet šį mažylį apėmusios didelės ambicijos. Jis kažkodėl nusprendė, kad teismo sprendimas jo atžvilgiu negalioja“, – kalbėjo I.Plotnickis, kuris, regis, ne pabėgo į Rusiją, kaip anksčiau skelbė šios šalies žiniasklaida, o pasiliko Luhanske.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Igoris Plotnickis
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Igoris Plotnickis

Abu šie LLR vadukai, etniniai ukrainiečiai, nesutaria jau seniai. Ukrainoje kalbama, kad I.Kornetas ant I.Plotnickio įsiutęs dar nuo 2014 metų, kai LLR vadovas atėmė iš „vidaus reikalų ministro“ didelį namą, kurį pastarasis buvo pasisavinęs.

Būtent I.Kornetui pavaldūs kovotojai antradienį pasirodė Luhansko gatvėse ir perėmė „respublikos“ administracijos pastatų kontrolę, ėmė blokuoti kelius, išjungė vietos televiziją ir radiją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ginkluoti kovotojai ir karinė technika Luhanske
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ginkluoti kovotojai ir karinė technika Luhanske

Negana to, socialiniuose tinkluose pasirodė vaizdo įrašai, paliudiję, kad Luhansko link juda didelė karinės technikos kolona iš Donecko. Pradėta kalbėti, kad Donecko liaudies respublika (DLR) pradėjo invaziją į LLR – kad ir kaip keistai tai skambėtų.

Trečiadienį ėmė aiškėti, kad svečius iš DLR pasikvietė I.Kornetas – šiam ištikimi kovotojai kartu su specialiųjų pajėgų kariais iš Donecko šturmavo Luhansko „generalinę prokuratūrą“ ir sulaikė tiek LLR „generalinį prokurorą“, tiek „karo prokurorą“. Abu pastarieji yra I.Plotnickio žmonės.

RBC ketvirtadienį skelbia, kad V.Surkovo aplinka šiame vietiniame konflikte buvo priversta pasirinkti pusę, ir pasirinko I.Kornetą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Igoris Kornetas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Igoris Kornetas

Tiesa, I.Plotnickiui greičiausiai bus leista pasilikti poste, nors galios jis esą jau nebeturės. Manoma, kad jis bus paliktas pareigose, nes yra pasirašęs 2015-ųjų Minsko susitarimus. Tą patį ketvirtadienį pakartojo ir buvęs Donecko separatistų vadas, su Rusijos saugumu siejamas Igoris Girkinas.

Tuo tarpu „YouTube“ pasirodė netikėtas vieno LLR karinių pajėgų bataliono – banditizmu pagarsėjusio „Brianka SSRS“ – vadovo prašymas, adresuojamas DLR vadeivai Aleksandrui Zacharčenkai.

„Aleksandrai Vladimirovičiau, prašau jūsų perimti vadovavimą Luhansko liaudies respublikai ir atgaivinti 2014 metų idėją sukurti Novorosiją. Prašau visų Donbaso gyventojų paremti mano prašymą“, – įraše kalba bataliono „Brianka SSRS“ vadas Dmitrijus Pindiurinas.

Apie Novorosiją – teritoriją Rytų Ukrainoje – prorusiški separatistai aktyviai kalbėjo 2014-aisiais, tik su Rusijos pagalba pradėję karinius veiksmus Donbase. Ukrainos pajėgoms pagaliau pasipriešinus, apie Novorosijos projektą kalbėti nustota.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas