Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 01 12 /19:15

Dosjė apie D.Trumpo ryšius su Rusija autorius baiminasi dėl savo saugumo ir slapstosi

Buvęs britų žvalgybos tarnybos MI6 pareigūnas, kuris, manoma, parengė skandalą sukėlusį dosjė apie išrinktojo JAV prezidento Donaldo Trumpo ryšius su Rusija, baiminasi dėl savo saugumo ir slapstosi, skelbia BBC.
Išrinktojo JAV prezidento Donaldo Trumpo spaudos konferencija
Išrinktojo JAV prezidento Donaldo Trumpo spaudos konferencija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

52-ejų Christopheris Steele'as, vadovaujantis privačiai žvalgybos firmai, šią savaitę išvyko iš namų, o auginamus tris katinus paliko prižiūrėti kaimynams.

Antradienį portalas „Buzzfeed“ paviešino 35 puslapių dosjė apie D.Trumpo ryšius su Rusija. Jame teigiama, kad Kremlius gali turėti naująjį JAV prezidentą kompromituojančios medžiagos, jį šantažuoti, taip pat – kad D.Trumpo kampanijos atstovai buvo susitikę su Rusijos pareigūnais.

JAV žvalgybos tarnybos apie turimą dosjė informavo kadenciją baigiantį Baracką Obamą ir D.Trumpą. D.Trumpas įtarimus vadina išgalvotomis ir netikromis žiniomis.

Nors oficialiai neviešinama, kas sukūrė ataskaitą, JAV ir Jungtinės Karalystės žiniasklaida skelbia, kad tai – buvusio britų žvalgybos pareigūno Ch.Steele'o darbas.

„The Telegraph“ skelbia, kad likus kelioms valandoms iki jo vardo paminėjimo žiniasklaidoje vyras paprašė kaimyno prižiūrėti jo augintinius ir su šiek tiek daiktų išvyko iš namų. Jo žmonos ir keturių vaikų namuose jau nebuvo.

Artimo Ch.Steele'ui šaltinio teigimu, buvęs šnipas baiminasi sulauksiąs pavojingos Maskvos reakcijos – bijo dėl savo ir savo šeimos saugumo.

„Jis paprašė manęs prižiūrėti jo kates, nes jo nebus keletą dieną, – sakė kaimynas. – Nežinau, kur jis išvyko, taip pat – kaip su juo susisiekti. Aš jo išvis nelabai pažinojau, tiesiog pasisveikindavom.“

Kieme priešais buvusio Britanijos slaptosios žvalgybos tarnybos (MI-6) agento Ch.Steele'o namus nesimatė nė vieno automobilio, pranešė „The Daily Telegraph“ ir „The Wall Street Journal“

Kiemo vartai taip pat buvo uždaryti.

„Nuo trečiadienio nemačiau nė vieno iš jų šeimos, – sakė kaimynas M.Hopperis. – Tokioje vietoje kaip ši niekas nesitiki išgirsti tokių tarptautinės svarbos žinių kaip šios“.

„Jokie įtarimai man nekilo“, – pridūrė jis.

AFP korespondentui apsilankius Londone netoli Bakingamo rūmų esančiame pastate marmuriniu fasadu, kuriame įsikūręs Ch.Steele'o biuras, priimamojo sekretorė pranešė: „Šiandien nieko nebus“.

„Nei patvirtinti, nei paneigti“

Ch.Steele'as nuo 2009 metų vadovauja Britanijos sostinėje įsikūrusiai konsultacijų bendrovei „Orbis Business Intelligence“, kuri save apibūdina kaip vieną didžiausių žvalgybines konsultacijas verslo įmonėms teikiančių firmų.

Nuo trečiadienio nemačiau nė vieno iš jų šeimos, – sakė kaimynas M.Hopperis. – Tokioje vietoje kaip ši niekas nesitiki išgirsti tokių tarptautinės svarbos žinių kaip šios.

Remiantis pranešimais, į šią firmą pirmiausia kreipėsi D.Trumpo priešininkai respublikonai, paskui ir demokratai, prašydami surinkti kompromituojančios informacijos apie šį nekilnojamo turto magnatą.

Kitas šios bendrovės vadovas Christopheris Burrowsas laikraščiui „Daily Telegraph“ sakė, kad negali „nei patvirtinti, nei paneigti“ šios informacijos.

„Londone įsikūrusios, tačiau visame pasaulyje veikiančios mūsų bendrovės didžiausia stiprybė – mūsų sugebėjimas suderinti aukšto lygio šaltinių tinklą su rafinuotais tyrimų pajėgumais“, – nurodoma kompanijos interneto svetainėje.

„Mes teikiame konsultacijas strateginiais klausimais, rengiame informacijos rinkimo operacijas ir vykdome sudėtingus, dažnai valstybių ribas peržengiančius tyrimus“, – sakoma joje.

„Dabartinė komanda remiasi didele valdybos lygio patirtimi vyriausybėje, daugiašalėje diplomatijoje ir tarptautiniame versle, kurdama klientų užsakytus sprendinius“, – rašoma „Orbis“ tinklapyje.

Ketvirtadienį susisiekti su „Orbis“ telefonu nepavyko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas