Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dramblio Kaulo Krante 4 asmenys dėl 2016-ųjų išpuolio nuteisti kalėti iki gyvos galvos

Dramblio Kaulo Kranto teismas keturiems vyrams iš Malio, nuteistiems už bendrininkavimą rengiant džihadistų išpuolį paplūdimio kurorte, per kurį žuvo 19 žmonių, trečiadienį skyrė laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmes.
Gran Basamo žudynių kaltinamųjų teismas
Gran Basamo žudynių kaltinamųjų teismas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Teismas Abidžane – šalies komerciniame centre – šiuos keturis asmenis pripažino „kaltais dėl jiems inkriminuojamų veikų ir nuteisė juos kalėti iki gyvos galvos“, paskelbė teisėjas Charlesas Bini.

2016 metų kovo 13 dieną įvykdytas išpuolis buvo pirmoji džihadistų ataka Dramblio Kaulo Krante, vienoje iš Vakarų Afrikos ekonomikos galiūnių.

Per operaciją, primenančią metais anksčiau Tunise džihadistų surengtas žudynes, trys automatais ginkluoti vyrai įsiveržė į europiečių pamėgtą paplūdimį Gran Basamo kurorte, esančiame už 40 km į rytus nuo Abidžano, ir puolė žmones viešbučiuose bei restoranuose.

45 minutes trukusios skerdynės baigėsi, kai Dramblio Kaulo Kranto saugumo pajėgos nušovė užpuolikus.

Tarp 19 žuvusiųjų buvo devyni Dramblio Kaulo Kranto gyventojai, keturi Prancūzijos piliečiai, libanietis, vokietis, makedonas, malietis, nigerietis ir asmuo, kurio tapatybės nepavyko nustatyti.

Taip pat buvo sužeisti 33 įvairių tautybių žmonės.

Tą pačią dieną atsakomybę už išpuolį prisiėmė „al Qaeda“ padalinys Šiaurės Afrikoje, pasivadinęs „al Qaeda“ islamiškajame Magrebe (AQIM).

Padalinys paskelbė, kad šis išpuolis buvo atsakas į Prancūzijos ir jos sąjungininkų vykdomas kovos su džihadistais operacijas Sahelyje ir buvo nukreiptas prieš Dramblio Kaulo Krantą dėl to, kad šis perdavė Maliui AQIM kovotojus.

Vėliau buvo suimta kelios dešimtys žmonių, įskaitant tris įtariamus žuvusių užpuolikų bendrininkus, kurie buvo sulaikyti Malyje.

Dramblio Kaulo Krante aštuoniolikai asmenų buvo pareikšti kaltinimai teroro aktais, žmogžudyste, pasikėsinimu nužudyti, nusikaltimo slėpimu, neteisėtu šaunamųjų ginklų ir šaudmenų laikymu ir „bendrininkavimu vykdant šias veikas“, sakė prokuroras Richardas Adou.

„Turime atgrasyti šių teroro aktų sekėjus. Susidūrėme su siaubu ir barbariškumu“, – sakė jis, apibendrindamas savo bylą prieš trečiadienio nuosprendį.

Pagalbiniai vaidmenys

Iš 18 kaltinamųjų teisme dalyvavo tik keturi – Hantao Ag Mohamedas Cisse, Sidi Mohamedas Kounta, Mohamedas Cisse ir Hassanas Barry.

Jie tariamai atliko pagalbinį vaidmenį.

Vienas iš jų, Mohamedas Cisse, teismo proceso pradžioje lapkričio 30 dieną sakė, kad dirbo išpuolio organizatoriumi vadinamo Kounta Dallah vairuotoju, „bet neturėjau jokio supratimo apie jo nešvarius darbus“.

Kiti 14 asmenų, įskaitant įtariamus organizatorius, yra pasislėpę arba laikomi suimti Malyje, prieš teismo posėdį sakė Prancūzijos civilinių ieškovų advokatė Aude Rimailho.

Septyniems iš šių 14 kaltinamųjų už akių buvo skirtos laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės, o kiti septyni buvo išteisinti.

Tarp septynių nuteistųjų už akių yra Mimi Ouldas Baba Ouldas El Moktaras, kurį 2017 metais suėmė Prancūzijos kovos su džihadistais pajėgos Sahelyje, vykdydamos operaciją „Barkhane“.

Dramblio Kaulo Kranto pareigūnai jį įvardijo kaip vieną iš Gran Basamo žudynių organizatorių, o Burkina Faso pareigūnai jį apibūdino kaip 2016 metų sausį sostinėje Uagadugu įvykdyto išpuolio „operacijų vadovą“.

Dramblio Kaulo Kranto teismas išdavė tarptautinį K.Dallah paieškos orderį.

Gynybos advokatas Ericas Saki teigė, kad nuosprendis jam kelia dviprasmiškus jausmus.

„Džiaugiuosi dėl tų, kurie buvo pripažinti visiškai nekaltais, bet liūdžiu dėl tų keturių, kurie, mano požiūriu, taip pat turėjo būti išteisinti“, – sakė jis.

Išpuolis Gran Basame buvo pirmasis ir kol kas daugiausiai aukų pareikalavęs iš virtinės pavienių išpuolių Gvinėjos įlankos šalyse, esančiose į pietus nuo Sahelio.

Šis įvykis turėjo labai neigiamą poveikį užsienio turizmui Dramblio Kaulo Krante, kuris yra didelis pinigų šaltinis ekonomikoje, nukentėjusioje nuo 2011 metais po rinkimų kilusio konflikto, pareikalavusio 3 tūkst. gyvybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito