Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2021 05 25 /13:17

Draugai apie tardymo izoliatoriuje laikomą S.Sapegą: jai rūpėjo žmogaus teisės

Kartu su Romanu Protasevičiumi Minske sekmadienį sulaikyta Sofia Sapega, anot jos mamos, yra liūdnai pagarsėjusiame Okrestino tardymo izoliatoriuje. Vilniuje įsikūrusio Europos humanitarinio universiteto (EHU) studentės draugai pasakoja, kad Sofia domisi įvykiais Baltarusijoje ir pasaulyje, tačiau jai svarbiau yra ne politika, o žmogaus teisės.
Sofia Sapega
Sofia Sapega / ehu.lt nuotr.

Rusijos pilietė, beveik visą gyvenimą gyvenusi Baltarusijoje, studijuojanti Lietuvoje – taip trumpai rašoma apie S.Sapegą. Kartu su R.Protasevičiumi atostogavusi Graikijoje mergina į Vilnių negrįžo, ji kartu su savo draugu buvo sulaikyti Minske, kur priverstinai turėjo leistis „Ryanair“ lėktuvas.

Merginos mama Anna Dudič Rusijos BBC tarnybai dar pirmadienį patvirtino, kad mergina laikoma liūdnai pagarsėjusiame Okrestino tardymo izoliatoriuje. Kuo ji kaltinama, nėra žinoma.

„Telegram“ paskyroje antradienio rytą pranešama, kad advokatui kol kas nepavyko pasimatyti su S.Sapega.

„Ria Novosti“ rašo, kad Rusijos generalinė prokuratūra teigia esanti pasiruošusi ginti Baltarusijoje sulaikytą Rusijos pilietę S.Sapegą, jeigu bus pažeidžiamos jos teisės. Taip žurnalistams sakė generalinio prokuroro pirmasis pavaduotojas Aleksandras Buksmanas, tvirtindamas, kad Rusija gins savo piliečių teises, kad ir kur toks poreikis kiltų.

Atrodė apolitiška

Belsat.eu pakalbino Sofios kolegas ir draugus. Jie portalui sutiko kalbėti tik anonimiškai, nes, kaip pastebėjo S.Sapegos bičiulis, „šiuolaikinėje Baltarusijoje jau persekioja dėl draugystės“.

Vienoje grupėje EHU su Sofia besimokantis mergina pasakojo, kad jos nebuvo draugės, tačiau gerai viena kitą pažinojo ir sutarė – kartu mokėsi, atlikdavo bendras užduotis.

VIDEO: Lietuva tirs orlaivio užgrobimą Baltarusijoje: suimto žurnalisto likimas neaiškus, teisininkai įspėja apie iššūkius

„Žinojau, kad ji skrenda į Graikiją, nes mes kalbėjomės apie diplomus, paskui ji jau iš Graikijos man rašė maždaug prieš savaitę irgi dėl diplomų. Pagal susirašinėjimą atrodė, kad jai viskas gerai“, – pasakojo bendramokslė.

Niekada nemačiau jos socialiniuose tinkluose įrašų, pasidalijimų įrašais, susijusiais su kažkuo tokiu.

Jos teigimu, kad Sofia turi vaikiną, ji nežinojusi. O išgirdusi naujienas apie sulaikymą, mėgino su kolege susisiekti socialiniuose tinkluose, tačiau jos paskyra „Telegram“ jau sekmadienį apie pietus buvo dingusi. Gal, kaip spėjo mergina, Sofia pati ją ištrynė, supratusi, kad lėktuvas leisis Minske.

Belsat.eu pašnekovė kalbėjo ir apie tai, kad Sofia nebuvo politiškai angažuota, esą labiau atrodė apolitiška: „Bent jau kiek aš žinau. Niekada nemačiau jos socialiniuose tinkluose įrašų, pasidalijimų įrašais, susijusiais su kažkuo tokiu. Aš žinau, kad ji Rusijos pilietė, man net nekilo mintis, kad ją gali dominti politiniai dalykai.“

Draugai bijo persekiojimo

Kitas Sofios bičiulis, irgi prašęs anonimiškumo, kadangi „šiuolaikinėje Baltarusijoje jau persekioja už draugystę“, pasakojo, kad mergina labai domėjosi naujienomis iš Baltarusijos ir pasaulio. Tačiau labiau ne politika, o teise: „Aš žinau, kad ją labai jaudino ir neramino žmogaus teisių pažeidimų tema, tai ir jos specialybė.“

EHU S.Sapega buvo Tarptautinės teisės ir Europos Sąjungos teisės programos studentė.

Anot jos bičiulio, Sofia ką tik baigė rašyti magistrinį darbą ir prieš gynimą norėjo pailsėti – išsirinko kartu su R.Protasevičiumi Graikiją.

„Kiek aš žinau, jų santykiai buvo šilti, paremti pasitikėjimu. Nežinau, kaip jie susipažino, jiedu nelabai mėgo aptarinėti asmeninį gyvenimą“, – pasakojo bičiulis.

Labai ramus, melancholiškas žmogus, introvertė, mėgsta piešti, yra sportiška.

Jis taip pat sakė, kad S.Sapega yra „labai ramus, melancholiškas žmogus, introvertė, mėgsta piešti, yra sportiška“.

Sofios draugai neslepia esantys šokiruoti to, kad įvyko sekmadienį. Esą niekas nesupranta priežasčių ir motyvų, kodėl ji buvo sulaikyta. Kaip spėja, matyt, „dėl kompanijos“ – sulaikyta kartu su savo draugu, nes esą kitų priežasčių tiesiog nėra.

Studentų organizacijos palaiko

EHU pirmadienio ankstų rytą išplatino pranešimą, kuriame kreipėsi į tarptautinę bendruomenę ragindamas imtis veiksmų, kad būtų išlaisvinta Minske sulaikyta studentė Sofia Sapega.

Šio universiteto studentų atstovybės prezidentas Timofejus Misiukevičius belsat.eu teigė, kad kartu su Lietuvos studentų sąjunga ir Europos studentų sąjunga ruošiamas bendras pareiškimas.

Lietuvos studentų sąjunga pirmadienio vakarą išplatino pranešimą, kuriame kartu su Europos studentų sąjunga ir Baltarusijos studentų sąjunga išreiškė visapusišką palaikymą S.Sapegai bei kitiems Baltarusijoje sulaikytiems ir nukentėjusiems studentams.

EHU studentės S.Sapegos nepagrįstas sulaikymas tik dar labiau atkreipia dėmesį į besitęsiančius studentų teisių pažeidimus Baltarusijoje.

„Europos studentų bendruomenę sukrėtė naujienos iš Baltarusijos. Europos humanitarinio universiteto penkto kurso studentė Sofija Sapega ir politinis aktyvistas Romanas Pratasevičius buvo nepagrįstai suimti Tiriamojo komiteto Minsko valdybos pareigūnų po specialios operacijos skirtos priverstinai nutupdyti civilinį lėktuvą Minsko oro uoste.

(…) Europos humanitarinio universiteto studentės Sofijos Sapegos nepagrįstas sulaikymas tik dar labiau atkreipia dėmesį į besitęsiančius studentų teisių pažeidimus Baltarusijoje. Ji yra viena iš daugelio studentų, kurie yra patraukti baudžiamojon atsakomybėn dėl autoritarinio režimo. Baltarusijos studentų sąjunga yra pateikusi susistemintą informaciją apie studentų teisių pažeidimus Baltarusijoje, kuri tik įrodo, kad išorės palaikymas yra labai svarbus.

Atsižvelgiant į situacijos rimtumą, LSS smerkia autoritarinį Baltarusijos režimą ir solidarizuojasi su studentais aktyvistais jų kovoje už laisvę ir reikalauja nedelsiant išlaisvinti Baltarusijos studentus. Taip pat pabrėžiame būtinybę užtikrinti Baltarusijos studentų, esančių Lietuvoje, saugumą. Situacija, kai lėktuvas, skrendantis į Vilnių, buvo užgrobtas, parodo, jog šią akimirką studentai nėra saugūs, todėl būtina imtis visų įmanomų apsaugos priemonių“, – rašoma pareiškime.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Protestas prie Baltarusijos ambasados Vilniuje
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Protestas prie Baltarusijos ambasados Vilniuje

Parodė įrašą

Pirmadienio vakarą valstybiniai Baltarusijos žiniasklaidos kanalai paskelbė vaizdo įrašą, kuriame R.Protasevičius sako, kad su juo teisėsauga elgiasi korektiškai, o jis pats sveikas, neturi jokių sveikatos sutrikimų.

„Šiuo metu aš tęsiu bendradarbiavimą su tyrimu ir duodu prisipažinimo parodymus dėl masinių neramumų organizavimo Minske“, – girdima įraše.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis antradienį kalbėjo apie tai, kad esama rimtų nuogąstavimų dėl nutupdžius lėktuvą, skridusį iš Atėnų į Vilnių, sulaikyto nepriklausomo baltarusių žurnalisto Romano Protasevičiaus sveikatos būklės, baiminamasi, kaip su juo elgiamasi. Iš vakar paskelbto vaizdo įrašo G.Landsbergiui panašu, kad R.Protasevičius gali būti kankinamas.

Daugiau informacijos apie taip pat sulaikytą baltarusių žurnalisto draugę Rusijos pilietę S.Sapegą G.Landsbergis neturėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius