Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Du identiški kabinetai leidžia V.Putinui slapčia darbuotis ne Maskvoje, o kurorte?

Politikos apžvalgininkai kalba apie elito narių konfliktą. Opozicija – apie Kremliaus pomėgį meluoti. Bet Rusijos tiriamosios žurnalistikos portalo „Proekt“ pranešimas, esą šalies prezidentas Vladimiras Putinas yra įsirengęs du identiškus darbo kabinetus rezidencijoje prie Maskvos ir vyriausybinėje viloje Juodosios jūros pakrantėje, daugelio nenustebino, rašo „The New York Times“.
V.Putinas rezidencijoje Sočyje
V.Putinas rezidencijoje Sočyje / „Scanpix“/AP nuotr.

Prie vaizdo rusai jau pratę – kukliai įrengtas kabinetas, pora neišskirtinių fotelių, Rusijos vėliava fone ir, žinoma, V.Putinas, užsiimantis valstybei svarbiais reikalais.

Bent oficialiai prezidentas nemėgsta būti užsidaręs – savo įvaizdį jis paprastai palaiko vykdamas į potvynių ar gaisrų nusiaubtus Rusijos kraštus. Dabar pasaulyje siautėja pandemija, tad darbas užsidarius lyg ir suprantamas.

Tačiau V.Putinas, anot „Proekt“, slepia nuo visuomenės faktą, kad jis, kaip ir prieš pandemiją, darbuojasi ne tik Maskvoje, bet ir Sočyje, kur turbūt ir šilčiau, ir saugiau. Kad tiesa nepaaiškėtų, esą įrengti ir du identiški kabinetai – neva niekas neatskirs.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./V.Putinas rezidencijoje Novo Ogariove
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./V.Putinas rezidencijoje Novo Ogariove

Nesutampa duomenys

Vėlgi, oficialiai Rusijos prezidentas dirbti nuotoliniu būdu pradėjo vasarį. Kad išvengtų koronaviruso grėsmės, V.Putinas įsitaisė savo rezidencijoje Novo Ogariove netoli Maskvos.

Oficialus tvarkaraštis būtent tai ir skelbia – kad jis dirba ir rengia įvairius sutikimus būtent šiuose rūmuose.

Bet „Proekt“, cituojantis keturis šaltinius, praneša, kad identiškas darbo kabinetas įrengtas ir kitoje rezidencijoje „Bočiarov ručej“ – Juodosios jūros pakrantėje netoli Sočio. Esą ten V.Putinas užsidaręs jau nuo vasaros pabaigos.

„Twitter“ nuotr./V.Putinas nuotoliniu būdu bendrauja su moksleiviais – bet iš kur?
„Twitter“ nuotr./V.Putinas nuotoliniu būdu bendrauja su moksleiviais – bet iš kur?

Anot žurnalistų, jau ne kartą buvo taip, kad Kremliaus skelbiama prezidento buvimo vieta nesutampa su prezidentinių lėktuvų skrydžių duomenimis. Pavyzdžiui, lapkričio 2 dieną V.Putinas nuotoliniu būdu bendravo su grupe mokyklinukų, o Kremlius nurodė, kad jis dirba Novo Ogariove.

„Tai keista, nes prezidento patarėjai, kurie ruošia tokius pokalbius, tą dieną buvo Sočyje. Kitą dieną prezidentinis lėktuvas iš Sočio išskrido į Sankt Peterburgą“, – pranešė „Proekt“.

„Twitter“ nuotr./Prezidentinio lėktuvo skrydis iš Sočio į Sankt Peterburgą
„Twitter“ nuotr./Prezidentinio lėktuvo skrydis iš Sočio į Sankt Peterburgą

Portalas taip pat pranešė, kad identiškas darbo kabinetas liko nepastebėtas, nes žurnalistai, kurie paprastai keliauja su V.Putinu, dabar dėl pandemijos to daryti negali.

Padaugėjo informacijos nutekinimų

Dar iki pasaulinio koronaviruso protrūkio V.Putinas iš tiesų dažnai ir visiškai atvirai dirbdavo iš rezidencijos prie Sočio. Taip Kremlius skatino rusus vykti į šį kurortą, be to, prezidentas galėdavo priimti ir aukšto rango svečius švelnesnėje, ne maskvietiškoje aplinkoje.

„Tačiau kilus pandemijai politiniai skaičiavimai pasikeitė. Kremliaus supratimu, tokiu metu žmonės turi manyti, kad prezidentas yra sostinėje ar prie jos, o ne kurorte“, – rašo „Proekt“.

Ne vienerius metus žiniasklaidai jautri informacija ar vadinamieji kompromatai nebuvo tekinami, o pastaraisiais mėnesiais kažkas pasikeitė.

Jekaterina Šulman, radijo stoties „Echo Moskvy“ apžvalgininkė, iškart pareiškė, kad toks „Proekt“ pranešimas, kuris pasirodo netrukus po krūvelės publikacijų apie V.Putino aplinkos atstovų ir prezidento šeimos narių asmeninį gyvenimą, liudija tarp elito kilusią nesantaiką.

Esą ne vienerius metus žiniasklaidai jautri informacija ar vadinamieji kompromatai nebuvo tekinami, o pastaraisiais mėnesiais kažkas pasikeitė.

„Visais tais straipsniais siekiama pakenkti konkuruojantiems klanams. Aukštų pareigūnų vaikai taip pat tokiais būdais grumiasi dėl postų vyriausybėje ar valstybinėse korporacijose, nes senoji karta pamažu išeina“, – teigė J.Šulman.

Opozicionierius Aleksejus Navalnas, kuris vis dar sveiksta po bandymo jį apnuodyti Berlyne, savo ruožtu „Twitter“ pasidalino nuoroda į „Proekt“ straipsnį ir pridūrė: „Du darbo kabinetai yra absoliučiai Putino stilius – meluoti net apie mažus dalykus.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas ir Vladimiras Putinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas ir Vladimiras Putinas

Portalą „Proekt“ prieš dvejus metus įkūrė Rusijos žurnalistikos veteranas Romanas Badaninas. Leidinys dažniausiai remiasi anoniminiais šaltiniais – kitaip šalyje sunku.

„Darome tai, kas mums pavyksta geriausiai – randame tai, kas slepiama. Manome, kad tai svarbu, nes Rusijoje beveik nebeliko žiniasklaidos priemonių, kurios imtųsi nagrinėti sunkias ir pavojingas temas“, – taip save pristato „Proekt“.

Saugumo priemonės

V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas, žinoma, neigia naujausią publikaciją – esą prezidentinės darbo erdvės prie Maskvos ir prie Sočio nėra identiškos.

„Tai netiesa. Prezidentas turi daug biurų skirtinguose miestuose. Jis jais naudojasi, visus juos galima pamatyti. Tai, kas buvo parašyta – dar sykį kartoju – yra informacinės kampanijos dalis, informacinė ataka“, – pareiškė D.Peskovas.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Dmitrijus Peskovas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Dmitrijus Peskovas

Vis dėlto teisybė ir tai, kad V.Putinas per pandemiją labai jau sunkiai pasiekiamas. Žurnalistai, dirbantys Kremliuje, nuo kovo mėnesio jį matė vos kelis kartus.

Visi tie, kuriuos priima V.Putinas, prieš viešnagę turi karantinuotis dvi savaites, o tada pereiti specialiu dezinfekciniu tuneliu, kuriame yra apipurškiami antiseptikais. Birželio pabaigoje karantinuotis turėjo ir Antrojo pasaulinio karo veteranai, kurie sėdėjo prie prezidento per nukeltą Pergalės dienos paradą.

Tunelis prie įėjimo į rezidenciją Novo Ogariove buvo įrengtas birželio viduryje. Kelios savaitės prieš tai COVID-19 užsikrėtė ir D.Peskovas, ir Rusijos premjeras Michailas Mišustinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas